Zajednički kongres ILEI i TEJO, Lignano Sabbiadoro, 5. – 12. 8. 2023.

Lignano Sabbiadoro ugostio je ove godine dvije konferencije esperantista: 56. kongres nastavnika Esperanta – ILEI i 79. kongres svjetske esperantske mladeži –TEJO. Obje su se konferencije održale od 5. do 12. 8. 2023., nakon završetka UK u Torinu. U stvari, po završetku konferencije u Torinu, organiziran je prijevoz s dva autobusa u Lignano Sabbiadoro. Boravili smo u sportskom naselju Bella Italia, kojeg karakteriziraju sportski tereni, otvoreni i zatvoreni, konferencijske dvorane, paviljoni sa spavaćim sobama i sedam blagovaonica. Ovo naselje, u velikoj borovoj šumi i u susjedstvu poznate pješčana plaže, može ugostiti 2800 ljudi: sportaša, djece, školaraca, invalida, mladih obitelji iz Italije, ali i iz inozemstva. Stoga smještaj ukupno 400-tinjak sudionika obje konferencije i nije bio neki problem.

Naslovnica zajedničke kongresne knjige

Program za oba kongresa bio je zajednički (Kunkongreso – ILEJO, kako ga je nazvala Mireille Grosjean), tako da se moglo sudjelovati u oba programa. Glavni program ILEI sadržavao je višednevni seminar Interkulturne kompetencije (Interkultura kompetento) koji se bazira na Erasmus KA2 projektu, i Ženske aktivnosti (Virinaj agadoj), o istaknutim ženama kao što su: japanska esperantistica Verda Majo (Tieko Isikawa), talijanska poduzetnica Louisa Spagnoli, književnica Paola Masino, nastavnice Maria Montessori i Antonietta Bernardoni, britanska književnica Marjorie Boulton, fotografkinja Tina Modotti i poljsko-francuska znanstvenica Marie Sklodowska Currie. U tom je programu sudjelovala i Ankica Jagnjić s izlaganjem o dvije hrvatske esperantistice s početka 20. st., Danici Bedeković Pobjedničkoj i Antoniji Jozičić. Druga izlaganja ticala su se učenja i obrazovanja na esperantu u Kini i Beninu/Africi, nekim jezičnim problemima u esperantu, te predstavljanja Litve i Ukrajine.

Ankica Jagnjić izlaže o prvim esperantisticama u Hrvatskoj: Danici Bedeković Pobjednički i Antoniji Jozičić

TEJO kongres je također imao nekoliko važnijih programa, poput Kreiraj svoju vlastitu mrežnu stranicu (Kreu vian unuamn retejon, Michal Matuŝov), Uvod u novinarstvo: osnovni principi (Enkonduko al ĵurnalismo: bazaj principoj, Massimo Ripani) te sastanak BEMI (Biciklista Esperantista Movado Internacia – Biciklističkog esperantskog internacionalnog pokreta). TEJO je također organizirao DiskuTEJO, o različitim temama kao što je konverzacija na stranim jezicima osim materinjeg (aligatorado), radionicu za izradu i bacanje bumeranga, ali i Mali znanstveni simpozij te Festival jezika. Ana Alebić-Juretić je na spomenutom festivalu predstavila fiumanski idiom, kao manjinski jezik. Esperantska mladež najvećim je dijelom organizirala i zabavni večernji program. Naredni TEJO kongres održat će se u Litvi.

Sportska spremnost mladeži

Ana Alebić-Juretić

Skip to content