Eventa Servo

Eventa Servo – izbornik za svakodnevno globalno prakticiranje esperanta

Što je Eventa Servo?

To je internetski servis koji prikazuje popis različitih esperantskih događaja u cijelom svijetu. Neki od tih događaja su internetski, drugi su fizički. Neki događaji su hibridni: fizički i internetski istovremeno. Svatko može tamo naći nešto zanimljivo. Tamo se nalaze predavanja, mise, igre, tečajevi, obična čavrljanja… Dakle, bogati izbor za svačiji ukus! Svatko može također i dodati neki događaj, ali za to se mora registrirati.

 Povijest Servisa

Servis je kreirao brazilski esperantist Fernando Ŝajani još 2017. godine za lokalno korištenje u svom gradu São Paulu. Kada se saznalo za njega, vidjelo se da je to upravo to što trebamo. U travnju 2019 autor ga je poklonio UEA-u. Servis je postao vrlo popularan nakon početka pandemije korona virusa. On omogućava sudjelovanje u internetskim susretima kada su fizički postali teški za organiziranje i sudjelovanje.

Esperanto je postao naš svakodnevni život

Mnogi ljudi iz cijelog svijeta svakodnevno gledaju stranicu tog servisa. Stvorena je nova riječ „retkolibro“. Radi se o ljudima koji svakodnevno „lete“ od događaja do događaja kao kolibri od cvijeta do cvijeta. Pronalaze se mnoge poznate osobe i upoznaju se nove. Kada se na internetu sretne nekoga mnogo puta, sprijateljuje se s tom osobom i poslije mora razmišljati poznaje li se tu osobu uživo ili s interneta.

Što je potrebno za internetsko sudjelovanje u događajima?

Najbolje je koristiti računalo. Preporučljivo je koristiti slušalice, mikrofon i kameru. Ipak, može se koristiti i pametni telefon. Za pametni telefon moraju se instalirati neke aplikacije. Za računalo je to preporučljivo, ali nije neophodno. Može se koristiti preglednik, npr. Chrome. Od korištenih aplikacija najčešće su Zoom i Jitsi.

Zašto je Eventa Servo važan za nas esperantiste?

On omogućava svakome koristiti esperanto tokom cijele godine i podići nivo poznavanja jezika. On nas također povezuje s drugim esperantistima u cijelom svijetu. Čak i ako ne možemo putovati, možemo prakticirati esperanto skoro svakodnevno.

Dakle, krenimo odmah na: https://eventaservo.org/

Napisao: Damir Malkoč

Skip to content