Šetnja do esperantskih spomenika

U sklopu ovogodišnjih Dana europske baštine u rujnu i listopadu kao središnja tema odabrana je Živa baština, a Ministarstvo kulture i medija RH stavilo je u fokus nematerijalnu baštinu. Hrvatski savez za esperanto kao glavni nositelj nematerijalnog kulturnog dobra organizirao je šetnju do značajnih zagrebačkih povijesnih mjesta vezanih uz esperanto.

Šetnja je počela na Tomislavov trgu 21 od spomen-ploče prvom hrvatskom esperantskom časopisu „Kroata Esperantisto“ i urednici Danici Bedeković pl. Pobjenički. Đ. Pulitika je pročitao uvodnu pjesmu iz prvog broja „Mia ŝipo“. Ploču je postavila udruga Zagreba Esperanto-Ligo 1989. i njen predsjednik  Radenko Milošević.

Put je vodio do Amruševe 5, gdje su esperantisti djelovali od 1947. do 1999. Spomenka Štimec govorila je o povijesti kuće i vlasniku Sigmundu Schottenu, poginulom u Auschwitzu 1943. i upoznala članove s umjetničkom akcijom „Stolpersteina“ u kojoj se pred kuće deportiranih postavlja na nogostup mala ploča s imenom nekadašnjeg stanovnika i datumom njegove smrti. Možda će i vlasnik Schotten dobiti takav spomen. Prisjetili su se nekih od brojnih aktivnosti koje su se ovdje održale.

Zadnja točka posjeta bila je Zamenhofova ulica, koja je ponijela Zamenhofovo ime uz Universala Kongresa de Esperanto u Zagrebu 1953. godine.

S. Štimec

Skip to content