Dani esperanta u našem kraju u Rijeci

Događaj je organiziran od 26. rujna 2023. (Dan jezika Europe) do 28. rujna 2023. (Dan osnivanja prve esperantske organizacije na području današnje Hrvatske). Financijski sponzor je bila Primorsko-goranska županija.

Prošle godine su samo dvije osobe (Dorian Mataija i Valter Šverko) počele esperantske susrete na Korzu, koji su trajali dan i po.

Ove godine u organizaciji su sudjelovali: Dorian Mataija, Damir Morankić, Luka Kik, Diana Žic, Branko Popović, Pero Krstulović, Šverko Valter. Sudjelovali su i Neven Mrzlečki i Iva Marčelja.

Branko Popović je izložio dio opusa svojih slika inspiriran filmom “Dvoboj” (režija:Steven Spielberg). A Pero Krstulović, naš član, je izveo pokaznu vježbu dresure pasa u blizini našeg Esperanto doma na Kostreni. Polaznoj vježbi su prisustvovali i izviđači sa Kostrene.

Vrhunac zbivanja se dogodio 28. rujna. Prvo je Neven Mrzlečki održao koncert “Korzo klasik”, izvodeći poznate svjetske arije prepjevane na esperanto. To se događalo pored našeg štanda na Korzu, koji smo ove godine držali tri dana otvorenim. Korzom je odjekivao esperanto!

Popodne smo u Dječjoj kući predstavili knjigu Ivane Brlić Mažuranić “Priče iz davnina” prevedenu na esperanto. Moderatorica je bila Iva Marčelja, voditeljica programa Dječje kuće.

Nakon toga fešta! Zajedno sa Nevenom Mrzlečkim kome se pridružio i Dorian Matija uživali smo u pjesmi i hrani. Razišli smo se potpuno razdragani.

Esperanto živi!

Valter Šverko

Skip to content