Suradnja hrvatskih i mađarskih esperantista

Na temelju Sporazuma o partnerskoj suradnji između Mađarskog Esperanto-Saveza i Hrvatskog saveza za esperanto 23. rujna 2023. u Jabučeti kraj Bjelovara sastali su se predstavnici obiju zemaljskih organizacija. Susret je održan u okviru manifestacije „Esperantisti Bjelovara svome gradu“ kojeg bjelovarski esperantisti organiziraju već jedanaesti put. Na susretu su sudjelovali Ankica Jagnjić, Josip Pleadin i Anto Mlinar iz hrvatskog saveza te Perla Mielo i Geza Felsӧ  iz mađarskog saveza.

Na početku Susreta ocijenjeno je da je prošlo mnogo vremena od kada je Sporazum potpisan i da se suradnja događala samo na nivou rukovodstava. Gyӧrgy Nanovfszky promovirao je svoju knjigu na Susretu pisaca u Hrašćini te održao predavanje u povodu Zamenhof-tago u Zagrebu, Istvan Szabolcs čak je sudjelovao u razgovoru zajedničke delegacije s Domagojem Hajdukovićem u Hrvatskom Saboru. Sve ovo je nedovoljno pa se predlaže unaprijediti suradnju organizirajući „okrugle stolove“ i konferencije o raznim temama kao na primjer usporedba povijesnih knjiga (pozvati i povjesničare), grupne susrete, izložbe itd.

Josip Pleadin predlaže da se formulira izdavačka djelatnost obiju organizacija. Perla Mielo razmišlja o knjižici sa ZEO-ima (Zamenhofovi Esperanto Objekti) u Mađarskoj.

Nakon ove diskusije svi su se složili da je neophodno postupno ostvarivati pojedine ideje, a osobito sudjelovanje esperantista iz obiju zemalja na nacionalnim kongresima esperantista bilo u Mađarskoj bilo u Hrvatskoj.  

Anto Mlinar

Skip to content