Hrvatski esperantisti u Hrvatskom saboru u Odjelu za europske poslove

Gospodin Domagoj Hajduković, predsjednik Ureda za europske poslove Hrvatskog sabora, primio je 3. veljače 2022. delegaciju Hrvatskog saveza za esperanto kako bi se informirao o hrvatskom doprinosu Konferenciji za budućnost Europe. Delegacija je bila u sastavu Spomenka Štimec, predsjednica HSE-a, Maja Tišljar, savjetnica Europske esperantske unije i voditeljica projekta “Akcelerator višejezičnosti” i Đivo Pulitika, predsjednik Hrvatske esperantski mladeži. Delegaciji
se pridružio Sabolcs István, predsjednik Mađarskog esperantskog saveza.

Gospodin Hajduković sa zanimanjem je saslušao informaciju da je prijedlog irskog diplomata Seana O’ Riana o nužnosti povećanog podučavanja jezika u EU dobio najveću potporu na Konferenciji za budućnost Europe. O’ Riain je u svom prijedlogu ukazao na alat da se ta višejezičnost postigne, a to je hrvatski projekt “Akcelerator višejezičnosti”.

Maja Tišljar detaljnije je informirala o “Akceleratoru” koji je razvijao hrvatski esperantist Zlatko Tišljar u Velikoj Gorici od 1979. do svoje smrti 2021. i u sklopu kojeg su objavljeni udžbenici esperanta prema Zagrebačkoj metodi diljem svijeta na 34 jezika. U osnovi “Akceleratora” je propedeutika: korištenje elemenata esperanta kako bi učenici dobili ideju kako općenito funkcionira jezik.

G. Hajduković ponudio je svoju pomoć u informiranju o projektu u Hrvatskom saboru i dao više korisnih savjeta kako da ovaj segment obrazovanja dospije do sve većeg broja ljudi iz novinskog i učiteljskog miljea.

G. Sabolcs je uručio čestitke g. Hajdukoviću jer je Hrvatska zaštitila tradiciju esperanto kao nematerijalno kulturno dobro. “To je prava lekcija i za nas Mađare. Čudim se zašto Hrvatska više ne materijalizira tu zaštitu: na primjer, ne bi li Zagreb trebao biti svjetska prijestolnica esperanta? To postaje posebno aktualno sad kad Svjetski savez esperantista planira prodati svoj centar u Rotterdamu.”

G. Hajduković sa zanimanjem je saslušao prijedlog i zamolio više materijala o temi.

Sastavila Spomenka Štimec

Fotografije: Hrvatski sabor

Skip to content