Konferencija o budućnosti Europe – Hrvatski projekt Višejezični akcelerator najpopularniji

Konferencija o budućnosti Europe odvija se virtualno od lipnja 2021. Do sada je 12 000 građana poslalo svoje prijedloge s detaljima kako zamišljaju i što žele od Europe budućnosti. Među prijedlozima najveću popularnost pridobio je prijedlog Europske esperantske unije koji pledira da EU poveća učenje jezika. Ovaj je prijedlog predložio predsjednik Europske esperantski unije Sean O Riain. Taj je prijedlog s 630 glasova podrške osvojio najviše glasova i ušao u kategoriju najpopularnijih.

U osnovi zalaganja za povećano učenje stranih jezika nalazi se zagrebački projekt Zlatka Tišljara – Paje “Višejezični akelerator” koji nudi niz alata za brže usvajanje stranih jezika za učenike. Učenici najprije uče osnove esperanta kako bi naučili kako jezici funkcioniraju. Višejezični akcelerator bazira se na zagrebačkom udžbeniku esperanta grupe autora koje je vodio Zlatko Tišljar od 1978. Udžbenik je doživio četrdesetak izdanja širom svijeta.

Za projekt u sklopu Europske konferencije možete glasati na ovoj poveznici: The EU needs improved language learning – Education, culture, youth and sport – Conference on the Future of Europe (europa.eu)

Skip to content