Sto godina esperanta u Splitu i Dalmaciji

Esperanto u Splitu postao je stogodišnjak! I ja sam mali dio povijesti esperanta u Splitu.

Esperanto sam počela učiti u klubu “Bratstvo i jedinstvo” 1977. godine. Predavači su mi bili Olga Brusić i Vukašin Dimitrijević. Bili smo velika grupa mladih ljudi: Mira, Karla, Jagoda, Neira, Edo, Marinko, Ivan… Moj prvi veliki esperantski događaj bio je Međunarodni kongres mladih u Velikom Tarnovu u Bugarskoj (1978.). Otputovali smo i na doček Nove godine u Mađarsku te prisustvovali Međunarodnom kongresu mladih u Nizozemskoj i Finskoj. Primili smo goste, naše esperantske prijatelje, iz Katalonije i Japana.

U 2022. godini Esperantsko društvo Split imalo je svoj prvi program u čast svoje stote obljetnice. Program se održao 3. ožujka u Gradskoj knjižnici Marka Marulića. Vrlo zanimljivo predavanje o povijesnim činjenicama i razvoju esperantskog pokreta u Splitu i Dalmaciji održao je Josip Pleadin.

Za stogodišnjicu su izašle i dvije nove knjige. Prva je dječja knjiga Čarobna igra koju je napisala Darija Budiša, a ilustrirala Luca Cetinić. Druga je Pjesnički triptih Luce Cetinić, Lidije Leskur i Jadranke Tarle Bojović.

Svečani program vodile su Lidija Leskur i Darija Budiša.

Trenutni predsjednik Esperantskog društva Split je Zdravko Budiša.

Napisala: Grozdana Grubišić-Popović

Fotografirala: Luce Cetinić

Skip to content