Kongres hrvatskih esperantista u Đurđevcu

Od 30. lipnja do 2. srpnja oko stotinu esperantista sudjelovalo je na kongresu u Đurđevcu. Bio je to 11. kongres u samostalnoj državi Hrvatskoj u kojoj je prvi kongres održan 1997. godine. Većina učesnika kongresa bila je iz Hrvatske, ali nije nedostajalo ni esperantista iz drugih zemalja. Oni su došli iz susjednih zemalja: Bosne i Hercegovine, Mađarske, Slovenije i iz nešto dalje Francuske. Najzanimljivije je da su na našem 11. kongresu kao gosti sudjelovali esperantisti s tri kontinenta: Afrike, Azije i Europe, odnosno iz zemalja Burundi i Koreje.

Kongres je započeo s okruglim stolom „Stanje i perspektive esperanta u Hrvatskoj“, a odmah potom slijedila je godišnja skupština Hrvatskog saveza za esperanto. Sve ovo se događalo u Lovačkom domu Peski, a potom smo išli u centar grada gdje se odvijao kulturni program do večere.

Kulturni program je započet otvorenjem izložbe „Četrdeset godina esperantske izdavačke djelatnosti u Đurđevcu“, a slijedile su promocije dviju knjiga: esperantsko izdanje romana „Ruta Tannenbaum“ poznatog književnika Miljenka Jergovića i „Svjetlana – priča o neobičnom djetinjstvu“ Luce Cetinić iz Splita. Književnik Miljenko Jergović poslao je poseban video-pozdrav za tu priliku.

Iz centra grada vratili smo se u Lovački dom Peski gdje nas je čekala zajednička večera i lijepo druženje za vrijeme kojeg nas je sviranjem zabavljao Saša Pilipović, a skoro svi su pjevali i uživali u toj lijepoj večeri.

Sutradan, to znači drugi dana kongresa, započeo je svečanim programom u Domu kulture: on se sastojao od službenih govora i pozdrava, govora Ivane Kurtović Budija o proglašenju tradicije esperanta hrvatskim nematerijalnim kulturnim dobrom, koncerta Nevena Mrzlečkog i Saše Pilipovića. Kazališnoj predstavi Saše Pilipovića doprinijela je Ankica Jagnjić. Slijedila je sveta misa na esperantu u crkvi svetog Jurja.

Treći dan kongresa startao je izletom u dvorce plemićkih obitelji Janković u Suhopolju i Pejačević u Virovitici te posjetom rodnoj kući hrvatskog pjesnika Petra Preradovića u Grabrovnici.

Nakon izleta priređen je zajednički ručak u Hostelu Borik u Đurđevcu i tako je završio naš 11. Kongres hrvatskih esperantista kojeg je organizirao Dokumentacijski esperantski centar (DEC) iz Đurđevca. DEC će odlukom Skupštine Hrvatskog saveza za esperanto organizirati kongrese hrvatskih esperantista i sljedećih pet godina.

Anto Mlinar

Foto Siniša

Više fotografija:

Grad Đurđevac

Podravski radio

Skip to content