Umro je Vjekoslav Morankić (1936. – 2022.)

Istaknuti hrvatski esperantist Vjekoslav Morankić preminuo je u Rijeci 9. lipnja 2022. Rođen je u Beogradu 18. siječnja 1936. Školovao se u Crikvenici i Zagrebu, gdje je diplomirao ekonomiju.

Radio je u riječkom brodogradilištu, turističkoj agenciji i bio je financijski direktor u naftnoj tvrtki DINA. Vodio je i privatnu tvrtku Moresko-Komerco.

S esperantom se upoznao kada je počeo studirati ekonomiju i ostao mu je vjeran čitavog života. Pridonio je početnim aktivnostima Studentskog esperantog kluba osnovanog 1957. godine i glumio je u prvoj predstavi buduće Dramske skupine Studentskog esperantog kluba “La internacia kiso”. Bez njegova djelovanja ne bi bilo zamislivo Esperanto društvo Rijeka, najstarije društvo u Hrvatskoj, osnovano 1907. godine. Za društvo  je kupio vilu u Kostreni, sada Hostel Esperanto, iznajmljen Savezu izviđača Rijeke.

Dugi niz godina bio je zastupnik Rijeke u Hrvatskom savezu za esperanto i predstavnik Hrvatske u najvišem tijelu Svjetskog saveza esperantista (Komitato). Široko obrazovan i financijski vješt, pomogao je u kupnji sadašnjeg sjedišta Hrvatskog saveza za esperanto u Zagrebu 2003. godine. Dok je hrvatski akademik Dalibor Brozović bio predsjednik Hrvatskog saveza za esperanto, Morankić je bio njegov dugogodišnji dopredsjednik. Smatrao je da u 21. stoljeću esperanto mora biti ne samo jezično nego i ekonomski jaka pojava. Njegov grob nalazi se u Crikvenici.

Spomenka Štimec

Pročitajte i tekst dr. sc. Ane Alebić-Juretić u “Informilu” koje izdaje Esperanto društvo Rijeka.

 

Skip to content