Susret “Esperantisti Bjelovara svome gradu” održao se po deseti put

Dan grada Bjelovara i Dan bjelovarskih branitelja i ove je godine Društvo esperantista Bjelovara iskoristilo da za svoje sugrađane, sad već deseti put, pripremi zanimljiva kulturna događanja u okviru susreta Esperantisti Bjelovara svome gradu. Njihov trud, kao i prethodnih godina, poduprli su Grad Bjelovar kao pokrovitelj, te Bjelovarsko-bilogorska županija subvencionirajući dio programa. Susret je održan 23. i 24. rujna, a započeo je otvorenjem izložbe fotografija Japan u mom srcu poljsko-japanske esperantistice Aleksandre Watanuki iz Nerime, koja je svečano otvorena 23. rujna u kavani i slastičarnici Zagorje, a moći će se razgledati do kraja listopada.

Subotnji program (24. rujna) održao se u Studijskom odjelu Narodne knjižnice Petar Preradović u Bjelovaru, koja je i ove godine partner u projektu. Prvo su projicirane fotografije s prošlih susreta koje su gledatelje podsjetile na mnoge nezaboravne kulturne trenutke. U znak sjećanja na njih, Društvo esperantista Bjelovara organiziralo je izložbu i izdalo brošuru na hrvatskom jeziku Desetljeće ustrajnosti i ljubavi za Bjelovar, koja je predstavljena istog dana.

Dvorana Studijskog odjela bila je puna i tijekom promocije esperantskog prijevoda fantastične priče Mor zavičajnog književnika Đure Sudete u esperantskom prijevodu Zore Heide. Izdanje ovog prijevoda financijski je potpomogala Bjelovarsko-bilogorska županija, a izdalo ga je Društvo esperantista Bjelovara u sklopu svojih izdavačkih planova za širenje zavičajnih književnih djela (ranije su objavljena djela Mate Lovraka, Gorana Tribusona i Željka Sabola).

Na promociji je diplomirana knjižničarka Lucija Miškić Barunić iznijela je svoje dojmove o Sudetinom stvaralaštvu na hrvatskom jeziku, a profesor Zdravko Seleš na esperantu. Neka zanimljiva poglavlja iz djela čitale su Gabriela Tomić iz Bjelovarskog kazališta na hrvatskom i Đurđa Vučetić iz Nove Rače na esperantu. Naslovnicu knjige dizajnirala je Tina Toplak Bažulić.

Nakon uobičajenog zajedničkog fotografiranja u gradskom parku, u Vjeronaučnoj dvorani župe sv. Antuna održana je godišnja skupština Hrvatskog saveza za esperanto, a ugodno slavlje nastavilo se tijekom izleta u Veliki Grđevac, gdje smo posjetili spomen sobu Mate Lovraka i Lovrakovog centra, a potom smo ručali u restoranu Stari mlin. Uz esperantiste iz Hrvatske sudjelovali su gosti iz Mađarske i Bugarske.

Zdenka Polašek

Fotografije: Sanja Forjan Pleskina

Skip to content