Esperantisti proslavili rođendan književnice I. Brlić Mažuranić

Četrdesetak esperantista iz cijele Hrvatske (i čak jedan iz Burundije te jedna iz Francuske) posjetili su 18. travnja Ogulin, rodno mjesto čuvene hrvatske književnice Ivane Brlić Mažuranić. Posjetu Ivaninoj rodnoj kući organizirao je Dokumentacijski esperantski centar iz Đurđevca, a glavni dio programa bila je promocija esperantskog prijevoda knjige Priče iz davnine (Pratempaj rakontoj).

Knjigu je izdao Dokumentacijski esperantski centar iz Đurđevca. Suizdavač je Esperanto društvo Rijeka koje je zajedno s Gradom Ogulinom financiralo izdanje. Priče su preveli Josip Pleadin, Zdravko Seleš i Milica i Ante Gropuzzo.

Program promocije počeo je uvodnom riječju Tihane Turković, ravnateljice Ivanine kuće bajke u Ogulinu. Slijedila je pozdravna riječ sudionicima Dalibora Domitrovića, gradonačelnika Ogulina. Nakon toga je književnica Božica Jelušić veoma dojmljivo govorila o Ivani prigodom njenog rođendana.

Zdravko Seleš, profesor iz Đurđevca recitirao je pjesmu Našoj baki Ivani  (Al nia avino Ivana) koju je on napisao 1991. godine na hrvatskom i esperantu. Josip Pleadin je govorio o tome kako je nastala knjiga-prijevod.

O knjizi su govorili, dijelom je čitali i komentirali Josip Pleadin i Zdravko Seleš. Na kraju su članovi Bjelovarskog kazališta predstavili fragment iz kazališne predstave Šuma Striborova. Velikim pljeskom publika je izrazila svoje zadovoljstvo poglavito zbog odlične glume djece, članova teatra.

Slijedila je zahvala sudionicima projekta i podjela knjiga. Program je zaključen zajedničkim fotografiranjem ispred Ivanine kuće bajke.

Prije nego smo napustili Kuću bajke, članica Uprave Hrvatskog saveza za esperanto Ankica Jagnjić govorila je o prijevodu na esperanto romana Čudnovate zgode šegrta Hlapića (Mirindaj aventuroj de metilernanto Hlapić) kojeg je prevela Maja Tišljar 1998. godine. Taj prijevod su koristili kao most-jezik prevoditelji iz azijskih zemalja.

Program je nastavljen druženjem s ručkom u hotelu. Učesnici su napustili Ogulin predvečer zadovoljni i dobro raspoloženi.

Anto Mlinar

Ivanina kuća bajke

Skip to content