Dan esperantske kulture u Zagrebu

U Zagrebu je 15. prosinca 2022. obilježen Dan esperantske kulture. Program je održan u zagrebačkom Etnografskom muzeju, a posvećen je Tiboru Sekelju uz 110. obljetnicu njegovog rođenja. Etnografski muzej je u sedamdesetim godinama primio na dar od  Tibora Sekelja kolekciju radova australskih Aboridžina kao i radove plemena Nove Gvineje. Ova donacija dio je stalnog postova Etnografskog muzeja. U sklopu Dana esperantske kulture razgledali smo ovu zanimljivu kolekciju.

O uzbudljivom životu Tibora Sekelja uz mnoštvo fotografija govorio je Ivan Špoljarec. Pjesme Tibora Sekelja čitao je Đivo Pulitika.

U glazbenom programu nastupio je Neven Mrzlečki koji je predstavio svoje prijevode i aranžmane tradicionalnih međimurskih pjesama.

Roker Srđan Sacher uglazbio je esperantsku pjesmu “Bubanj” te smo čuli njenu premijernu izvedbu Nevena Mrzlečkog.

Ovim programom obilježena je deseta obljetnica esperantskog društva “Tibor Sekelj” i 65. obljetnica Studentskog esperantskog kluba. Ovom jubileju u čast Robert Milijaš predstavio je kolaž o godini 1957. – godini osnutka SEK-a.

U muzeju je bilo 50 osoba, a desetak je pratilo preko Zooma. Ovim povodom je Hrvatska radiotelevizija snimila prilog od 4 minute o esperantu za emisiju  “Dobro jutro, Hrvatska”.

Spomenka Štimec

Foto: Ivan Špoljarec

Skip to content