Esperantsko društvo „Trixini“ u 2022. ima 10 godina

Esperantsko društvo „Trixini“ u 2022. ima 10 godina. Hrvatski savez za esperanto je 26 godina svakog svibnja organizirao Susrete meteorita u Hrašćini. Zadnjih deset godina u organizaciji mu se pridružilo Esperantsko društvo „Trixini“.

Zanimljivo je da su voditelji Krapinsko-zagorske županije primijetili, nakon 25-godišnjeg održavanja, da je Hrašćinski meteorit značajan za Županiju. Taj meteorit koji se prizemljio 26. svibnja 1751. u selu Domovec imao je gotovo 40 kg, a doniran je suprugu slavne carice Marije Terezije, caru Franji u Beč. Car je volio znanost, fascinirali du ga nepoznati objekti i nebeski fenomeni. S Hrašćinskim meteoritom započinje život Prirodoslovnog muzeja u Beču, on nosi inventarni broj 1. Manji dijelovi meteorita čuvaju se u zagrebačkom Prirodoslovnom muzeju, koji je jako oštećen u potresu 2020 i još je zatvoren. Završetak njegove rekonstrukcije očekuje se u 2023. godini.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar zadužio je svoje urede da istraže mogućnost astro-edukacijskog centra koji će biti posvećen hrašćinskom meteoritu.

Tako je program Hrvatskog saveza za esperanto koji je od 1995. svake godine upozoravao na Hrašćinski meteorit doprinio da Zagorje dobije u budućnosti novni znanstveni profil.

Esperantsko društvo „Trixini“ i godine 2022. doprinosi obogaćenju lokalne zajednice: u kuriji u vlasništvu Spomenke Štimec, gdje je sjedište Esperantskog društva „Trixini“, otvorio je sobu zagorske književnice Štefanije Bernas-Belošević. Kurija će tako postati jedna od postaja na zagorskim književnim stazama, novom zagorskom turističkom i kulturnom fenomenu. U programu 28. svibnja 2022. sudjelovale su glumice Vesna Tominac-Matačić i Nevena Vukes. O autorici je govorila Mateja Hrebak. Glazbenom programu doprinio je ansambl „Kušlec“ iz Konjščine.

Općina Hrašćina Esperantskom društvu Trixini dodijelila je Priznanje općine uz 10. obljetnicu rada.

Esperantsko društvo Trixini - Priznanje za 10. obljetnicu rada

Radni stol književnice Štefanije Bernas-Belošević. Snimila Jasminka Štimac

 

Skip to content