Renkontiĝo de Esperanto-Familioj (REF)  
Susret esperantskih obitelji (REF)

 

   


REF 2016 - Kroatio,  Fužine     (klaku ĉi tie !)         (kliknite ovdje !)

REF 2010 - Kroatio,  Stara Sušica  (klaku ĉi tie !)   (kliknite ovdje !)

 

 
 

Dio na hrvatskom jeziku     Kroatlingva parto 

REF (“Renkontiĝo de Esperantaj Familioj”, u prijevodu s esperanta: Susret esperantskih obitelji) je tradicionalni susret obitelji u kojima je međunarodni jezik esperanto u redovnoj upotrebi, kako među roditeljima, tako i među djecom. Susret se održava svake godine, već 32 godine zaredom, svaki put u nekoj drugoj državi s drugom obitelji kao organizatorom. Susret traje 7-14 dana, a glavninu troškova (često i sve) snose same obitelji koje sudjeluju na susretu.
 

Cilj susreta

Ciljevi susreta su poboljšanje jezičnog nivoa među djecom, ali i odraslima, razmjena iskustava među roditeljima (posebno vezano uz višejezični odgoj djece, ali i druge teme vezane uz roditeljstvo i šire), upoznavanje novih zemalja, kultura i ljudi ... no, prije svega je njegov cilj provođenje ugodnog i kreativnog zajedničkog vremena roditelja i djece sa starim i novim prijateljima iz esperantskog svijeta.
 

Povijest susreta

Susret je pokrenut 1979. na inicijativu mađarske obitelji Csiszár i hrvatske obitelji Tišljar s idejom međusobnog obiteljskog druženja, a tokom godina je dobivao na popularnosti među esperantskim obiteljima tako da ga posljednjih godina u prosjeku  posjećuje dvadesetak obitelji iz desetak europskih zemalja,
te ponekad i pokoje vane
uropske
 

Aktivnosti

Tijekom susreta se organizira niz zabavno-kreativno-edukativnih programa sa ciljem međusobnog druženja, zabave i učenja djece i roditelja. Najveći dio aktivnosti organiziraju sami sudionici (uz obitelj koja organizira susret kao koordinatore predloženih aktivnosti), a aktivnosti su prilagođene različitim dobnim skupinama djece koja pohađaju susret (od djece jasličke dobi, preko vrtićkog uzrasta pa do školske djece i omladine). Među ostalima su tu likovne radionice, radionice izrade nakita i suvenira, radionice učenja različitih vještina, natjecanja u orijentaciji, različitim sportovima ...

Obavezan dio susreta su i izleti pomoću kojih sudionici upoznaju zemlju domaćina i njene zanimljivosti, ljude i običaje.


Povratak na stranice Hrvatskog saveza za esperanto
REen al la paĝoj de Kroata Esperanto-Ligo