Izlaganje u Esperantskom društvu “Tibor Sekelj” 6. 9. 2023.

U sklopu programa „Živa baština“ koji se pod okriljem Ministarstva kulture održava u rujnu i listopadu 2023.  svoj doprinos dao je i Hrvatski savez za esperanto.  Tradicija esperanta u Hrvatskoj je pod znakom Z-7298 zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske. U sklopu „Žive baštine“ Esperantsko društvo „Tibor Sekelj“ održalo je tribinu 6. 6. 2023. Sudjelovalo je četrdeset osoba. Ana Klobučar-Barišić preuzela je dvije korejske knjige koje su prevedene s esperanta, autorice Antoanete Klobučar: „Priče ispod kreveta“ i „Strašan trio“. Ana je obje knjige ilustrirala kao 12-godišnja djevojčica. Knjige je na Esperanto preveo Davor Klobučar a s esperanta na korejski preveo Ombro.

Trinaest hrvatskih esperantista sudjelovalo je ove godine na različitim međunarodnim skupovima.

O sudjelovanju su govorili Spomenka Štimec (o proljetnoj manifestaciji na Azurnoj obali gdje je predavala esperantsku književnost u Les Issambres) te dr Zlatko Hinšt (Međunarodni kongres željezničara-esperantista) u travnju u Antwerpenu. Anto Mlinar i Ankica Jagnjić osvrnuli su se na Svjetski kongres esperantista u Torinu (29. 7. – 4. 8.) gdje su pratili predavanja Kongresnog sveučilišta i esperantološke konferencije, dok je Zdravka Metz doprinijela kongresnoj temi o migrantima. Grozdana Grubišić-Popović  je sudjelovala u pedagoškom programa jezičnog usavršavanja, a Josip Pleadin pratio je rad „Esperantskog sabora“. Udruga se predstavila i na Esperantskom sajmu.

Marija Jerković doprinijela je radu Međunarodnog kongresa mladih esperantista putem svog zoom-izlaganja o esperantskoj frazeologiji. Ankica Jagnjić predstavila je na istom kongresu esperantistice koje su djelovale u pionirskom vremenu esperanta na početku 20. stoljeća u Hrvatskoj, učiteljice Danica Bedeković pl. Pobjenička i Antonija Jozičić.

Naredni program „Žive baštine“ održat će se 1. 10. kad će zagrebački esperantisti šetati od jednog do drugog  mjesta značajnog u esperantskoj povijesti Zagreba. Šetnja započinje u nedjelju, 1. 10. u 10 sati na Trgu Kralja Tomislava 21 ispred zgrade gdje je bila redakcija prvog hrvatskog esperantskog časopisa “Kroata Esperantisto”/“Hrvatski esperantist“.

Šetnja se nastavlja prema Amruševoj 5 a onda kreće prema Zamenhofovoj ulici da bi završila tramvajem na Kennedijevom trgu uz skulpturu La Futuro.

Spomenka Štimec

Skip to content