Kroata Esperanto Ligo
Kroata Esperanto Ligo
Kneza Mislava 11
HR-10000  Zagreb
tel: 385 1 4617 550
fakso: 385 1 4619 373
poŝtelefono: 385 91 4617 550
esperanto@zg.htnet.hr
www.esperanto.hr

KROATA ESPERANTO-LIGO  kaj ESPERANTAJ SOCIETOJ EN KROATIO:

S E K - Zagreb

Mjesečne obavijesti Studentskog esperantskog kluba 
Monataj informiloj de Studenta Esperanto-Klubo 

Premda se ove obavijesti, u pravilu, mogu naći i na stranicama SEK-a 
(trenutno 
http://www.sek.hr     čuvamo ih i ovdje, kao arhivu.


9 / 2006 :

NOVOSTI IZ SEK-a i KEJE

- novi početni tečaj u SEK-u
- još samo 6 dana do MKR-a!
- nagradni natječaj povodom 50-godišnjice SEK-a
- novosti iz Dramske grupe SEK-a

Novi početni tečaj u SEK-u!

U srijedu, 11.10.2006. u 20:30 sati, održat će se u prostorijama Studentskog esperantskog kluba, Mislavova 11/IV, uvodno predavanje početnog tečaja esperanta. Tečaj traje cijeli semestar uz cijenu od 200 kn, a u to su uključeni udžbenik i rječnik. Voditeljica tečaja bit će Tina Tišljar.

17. MKR (MontKabana Renkontiĝo), 21.-24.09.2006., Dom pod Storžičem, Slovenija

Još su svega 3 dana ostala do ovogodišnjeg MKR-a! Do sada se na ovaj planinarsko-esperantski susret prijavio 41 sudionik iz 10 zemalja, no mjesta još ima tako da se zainteresirani još uvijek mogu prijaviti. Sve informacije možete pronaći na  web stranici MKR-a: http://www.keja.hr/mkr-n.html

Nagradni natječaj povodom 50-godišnjice SEK-a

2007. godine Studentski esperantski klub proslavit ce svoj 50. rođendan i tim povodom se planira više prigodnih programa, izdavanje zbornika itd. Kao jedan od pripremnih programa pokrenut je nagradni natječaj povodom 50-godišnjice SEK-a sa ciljem pronalaženja što zanimljivijih i originalnijih načina za obilježavanje te godišnjice, a koji su izvedivi uz skromna raspoloživa financijska sredstva SEK-a.

Natječaj je otvoren do 01.11.2006. i u njemu mogu sudjelovati ne samo članovi SEK-a, već svi esperantisti i neesperantisti. Kategorije su slijedeće:

- najoriginalnija (najnekonvencionalnija) ideja (bez obzira na troškove)
- najbolja ideja bez troškova po klub
- najbolja ideja s tro
škovima do 200 kn
-
najbolja ideja za obilježavanje jubileja na međunarodnom planu (na inozemnim esperantskim susretima, u stranim medijima itd)

 Nagrade su skromne, ali zato slatke: prvonagrađeni u svakoj kategoriji dobiva po tri kolaca po svom odabiru iz slastičarne "Vincek", a bit će i nagrada iznenađenja ...

O nagradama će odlučivati komisija SEK-a u sastavu ...

Molimo vas da sve prijedloge dostavite na slijedeće načine:

- mailom: na vanja.radovanović@ericsson.com
- poštom: na Studentski esperantski klub, Mislavova 11/IV, 10 000 Zagreb
- osobno: ubacivanjem prijedloga u prigodnu kutiju koja će biti postavljena krajem rujna u prostorijama u Mislavovoj ulici
 

Novosti iz Dramske grupe SEK-a

Dramska grupa SEK-a izvela je ovog ljeta svoju ovogodišnju predstavu "Galaktička krstarica Ludoviko u epizodi: Zid tame" na IJK-kongresu u Sarajevo pred oko 250 gledalaca. Predstava je doživjela potpuni uspjeh i gledaoci su još dugo poslije predstave pljeskom pozivali članove grupe na povratak na pozornicu. U planu je još jedno prikazivanje predstave ove jeseni u Zagrebu, no detalji još nisu poznati.

Usporedo sa tim aktivnostima Vanja je završio prikupljanje građe o povijesti dramske i rezultati su dostupni na webu, na stranici http://public.carnet.hr/sek/dramahr.html . Na toj stranici je kompletan popis dostupnih podataka o svim predstavama, glumcima i aktivnostima Dramske grupe u proteklih 47 godina.

Molimo vas, pogotovo sve bivše članove grupe, da sve dopune, izmjene i komentare pošaljete Vanji na mail - bilo bi šteta da se izgube takvi vrijedni podaci!

Prikupljena građa biti će iskorištena i kod izrade zbornika povodom 50-godišnjice SEK-a.


1-2 / 2006 :    Počele su i esperantske akosti u novoj 2006. godini pa vam sad stiže i prvi pregled događanja u Studentskom Esperantskom Klubu iz Zagreba (SEK-u) , Hrvatskoj Esperantskoj mladeži (KEJA), a i šire, u esperantskom svijetu!

IZVJEŠTAJI

SEKovci na IS-u
I ove godine je ekipa SEKovaca (Marta,Sonja, Tonina) sudjelovala na tradicionalnom susretu njemačke esperantske omladine, IS-u, u gradiću Xantenu u srednjoj Njemačkoj. koga zanima kako im je bilo nek navrati koji petak u SEK!

Organizatori MKR-a na tradicionalnom esperantskom susretu "Poludnica" u Liptovskom Janu (Slovačka)
Od 05. do 08.01.2006. održan je 24. esperantski susret "Poludnica" nazvan po tradicionalnom usponu na istoimeno brdo u masivu Niskih Tatri u blizini sela Liptovsky Jan u sjevernoj Slovačkoj. Osim uspona na Poludnicu u programu susreta je bilo i mnoštvo predavanja, ponajviše na temu esperantskih susreta, planinarenja i putovanja, te posjet obližnjim toplicama. Osim esperantista na susretu su sudjelovali i simpatizeri esperanta koji ga ne govore tako da je jedan od ciljeva susreta bila i propaganda esperanta među lokalnim stanovništvom i svi programi su bili dvojezični, na slovačkom i esperantu. Jedna od zanimljivih tradicija susreta je i izgradnja esperantske kamene piramide na vrhu Poludnice od kamenja donesenog sa raznih strana svijeta. Na susretu su iz Hrvatske sudjelovali Mea i Milivoj, organizatori MKR-a, koji su sudionicima predstavili naš susret MKR te razne prirodne ljepote Hrvatske.

Održan uvodni Sastanak Dramske grupe SEK-a
U petak, 20.01.2006. održan je uvodni sastanak Dramske grupe SEK-a. Ove godine pred dramskom grupom stoje najmanje dva zadatka, nastup na Susretima Kazališnih amatera grada Zagreba (SKAZ) koji će se održati od 27.03. do 8.04.2006., te dogovor za nastup na ovogodišnjem IJK-u u Sarajevu. Zaključeno je da će sastav grupe biti vrlo sličan dosadašnjem uz dodatak novih članova u vidu Tine Tišljar te možda još nekim sa tečaja (zainteresirani za rad se još mogu javiti do početka ožujka). Grupu će i tokom slijedeće godine voditi Vanja Radovanović, dok će za dogovore sa organizatorima IJK-a biti zadužen Tomislav Divjak. Za nastup na SKAZ-u predviđen je Vanjin tekst pod radnim naslovom "Galaktička krstarica Seljan Brothers u epizodi: Zid tame" (za razliku od predstava prijašnjih godina koje su bile ozbiljnije tematike, ovogodišnja će se pozabaviti trash SF-om)

Za članove Dramske grupe i sve zainteresirane za glumu može biti zanimljiva i obavijest iz producentske kuće "AVA productions" (poznate kao producent serija "Vila Marija" i sličnih) koja pokreće novu seriju "Urota" žanra političkog trilera i za koju traži glumce-amatere za sporedne uloge. Prijave za audiciju su na tel. 091/487 65 05 (Tina Tomulić).

NAJAVE
Skupština SEK-a i KEJE: održava se 03.03.2006 u 20h - dođite, dođite, dođite!!!
(naravno, nakon službenog dijela slijedi tradicionalna torta!)

Otvaranje MKR-izložbe o Velebitu u PD "Pliva" 31.01.2006.
31.01.2006. u 19h bit će otvorena izložba fotografija o Srednjem Velebitu koja je doživjela premijerno prikazivanje na prošlogodišnjem 16. MKR-u, a bila je prikazana i u prostorijama KEL-a/SEK-a u Mislavovoj tokom jeseni 2005. Za ovu prigodu je tekst izložbe preveden na hrvatski, a izložba će biti obogaćena i sa dva plakata sa informacijama o esperantu i susretu MKR. Otvaranje će biti popraćeno predavanjem Vanje Radovanovića o MKR-u.

Uskoro novi početni tečaj esperanta u SEK-u!
Novi početni tečaj esperanta u SEK-u će početi početkom ožujka (točan datum još nije određen). Više detalja će biti javljeno u slijedećem pregledu događanja, a možete se i javiti Dagu na dagozej@yahoo.co.uk
ili Vanji na vanja.radovanovic@ericsson.com.

Najava za 9. MIRO (Mezsomera Internacia Renkontiĝo): 02.-06.08.2006!
Od 02. do 06.08.2006. održat će se u Lovranu 9. MIRO, točno prije ovogodišnjeg IJK-a. Dobar provod, program i zabavu garantira zanimljiv gradić Lovran u blizini Opatije, smještaj u omladinskom hostelu koji se nalazi na 10 minuta od mora te uigrana organizacijska ekipa koja je već organizirala 8. MIRO u Puli 2004. godine. Više podataka, cijene i aliĝilo ćete uskoro moći naći na web stranici
www.keja.hr , a informacije možete dobiti i telefonom kod Daga na +385 91 588 3832.

Najava za 17. MKR (MontKabana Renkontiĝo), 21.-24.09.2006, Dom pod Storžičem, sjeverna Slovenija!
Nakon ovogodišnjeg 16. MKR-a na Velebitu i tri MKR-godine u primorskim planinama, slijedeće godine se MKR ponovo vraća u Sloveniju i to u Kamniške Alpe. Domaćin susreta će biti Planinarski dom pod Storžičem (1123 m) ispod vrha Storžiča (2132 m) koji se nalazi u blizini gradića Tržiča u sjevernoj Sloveniji. Program MKR-a će uz uobičajene posjete okolnim vrhovima (uz vrh Storžiča tu su i Tolsti vrh (1715 m), Stegovnik (1692 m) i Veliki Javornik (1715 m)) ponuditi i posjet zanimljivom kanjonu Dovžanova soteska, a sigurni smo da će i druženje u esperantskoj atmosferi tokom susreta biti također na uobičajenom visokom nivou.

Više detalja kao i obično pronađite na dobro poznatoj MKR-web stranici http://www.angelfire.com/va2/Vanja/index.html Cijene i prijavnica će biti objavljeni u ožujku 2006. godine!

Najava za 4. Familia MKR (Familia MontKabana Renkontiĝo), 21-23.04. 2006, Planinarski dom na Kalniku, Hrvatska!
Nakon tri godine u Austriji i Sloveniji Familia MKR se napokon seli u Hrvatsku! Domaćin će biti poznati Dom na Kalniku u blizini Križevaca, a atraktivni najviši vrh Kalnika Vranilac (632 m), ruševine starog grada, poučna staza, stare vinogradarske kleti i velike livade pored doma garantiraju dobru zabavu za djecu i roditelje koji će doći slijedeće godine na ovaj obiteljsko-planinarsko-esperantski susret. Više detalja kao i obično pronađite na dobro poznatoj MKR-web stranici http://www.angelfire.com/va2/Vanja/index.html

Uskoro nove web stranice KEJE: www.keja.hr!
Nakon obnovljenih web stranica SEK-a (www.sek.hr) u toku je i obnova web stranice KEJE (www.keja.hr). One bi uz općenite podatke o radu ove udruge trebale sadržati i podatke o tradicionalnom esperantskom susretu MIRO, a u planu je i premještanje MKR web stranica, što će omogućiti prikupljanje na jednom mjestu svih informacija vezanih uz aktivnosti mladih hrvatskih esperantista.

Suradnja SEKa i članova planinarskog web Foruma Hrvatskog planinarskog saveza
U studenom 2003. godine započeta suradnja SEKa i članova planinarskog web Foruma Hrvatskog planinarskog saveza se nastavlja.
Prvi sastanak ove godine (a već 20. po redu) će se održati 17.02.2006. uz predavanje Damira Pavelića i Ane Marije Bojko o Pakistanu. slijedeće sastanke je nekoliko zanimljivih tema, no o tome više u slijedećim obavijestima!

Na 21. Forumaškom susretu u SEK-u (10.03.2006.) gostovat će Alan Čaplar, glavni urednik časopisa "Hrvatski planinar" (sa 98-godišnjom tradicijom) i pročelnik komisije za informiranje Hrvatskog Planinarskog Saveza. Na susretu pod naslovom "Hrvatski planinar - časopis iznutra" će govoriti o procesu nastajanja časopisa, ulozi urednika, problemima i zanimljivostima ...

Za one zainteresirane za planinarsku tematiku i razgovor na webu, posjetite Forum HPS-a na <http://hps.inet.hr/cgi-bin/yabb/YaBB.cgi>

KORISNE INFORMACIJE

Program petkom u SEK-u
Svi programi počinju u 20:30h ukoliko drugačije nije navedeno.

27.01.2006. Društvena večer

03.02.2006. Vanja Radovanović priča i pokazuje slike sa izleta tokom 2004 i 2005 godine

10.02.2006 Esperantska večer

17.02.2005. 20. susret SEK-ovaca i članova web Foruma Hrvatskog planinarskog saveza uz predavanje sa projekcijom fotografija Gorana Pavelića i Ane Marije Bojko o Pakistanu.

24.02.2006 Esperantska večer

03.03.2006. Skupština SEK-a i KEJE - dođite, dođite, dođite!!! (naravno, nakon službenog dijela slijedi tradicionalna torta!)

10.03.2006. 21. susret SEK-ovaca i članova web Foruma Hrvatskog planinarskog saveza uz razgovor sa Alanom Čaplarom, glavnim urednikom časopisa "Hrvatski planinar" pod naslovom "hrvatski planinar - časopis iznutra".

17.03.2006. Program će naknadno biti određen

24.03.2006. Program će naknadno biti određen

31.03.2006. Program će naknadno biti određen

Iz drugih društava i drugih zemalja

Karavana na 91. UK u Firenzi
Kao i prijašnjih godina KEL organizira karavanu na ovogodišnji UK u Firenzi. Više informacija možete naći na webu (http://www.esperanto.hr/vojaĝo%20al%20florenco.doc). Treba spomenuti na karavana traje od 29.07. do 05.08.2006., a uključuje osim posjeta UK-u i izlete u Pisu, San Gimignano, Sienu, Pisu i Luccu. Sve informacije o karavani možete dobiti od organizatora, Faruka Islamovića, na 098/1602-805 ili mailom na faruk.islamovic@zg.htnet.hr

Informacije o aktivnostima talijanskih esperantista
Već duže vrijeme talijanski esperantisti razmjenjuju zanimljive informacije putem svog mail-glasila "NSiR" (Nova Sento in rete) koje je već stiglo do svog 456. broja, a izlazi po potrebi, najčešće tjedno. Ako se želite pretplatiti na njega (pretplata je besplatna!), samo se javite mailom na adresu NSiR@carpani.homelinŭ.net odnosno posjetite web stranicu http://carpani.homelinŭ.net/mailman/listinfo/nsir. Glasilo je pisano dijelom na esperantu, a dijelom na talijanskom jeziku, dok je format glasila "plain text" tako da ne zauzima puno prostora. Autor glasila je poznati torinski esperantist Francesco Amerio.

37. Infana kongreseto u Pratu pored Firenze, 29.07.-05.08.2006.
37. Infana kongreseto će se održati u Partu pored Firenze 29.07.-05.08.2006., dakle kao i obično istovremeno sa UK-om. Više detalja na http://bertosch.free.fr/iik2006

Smještaj kod esperantista u Torinu tokom Zimskih olimpijskih igara
Od 10. do 26. veljače ove godine Torino ugošćuje Zimske olimpijske igre. Tokom igara moguć je smještaj makismalno 6 osoba u prostorijama Esperantskog centra u Torinu koji se nalazi u srcu olimpijske četvrti. Spava se na podu, uz upotrebu kuhinje i sanitarija, a ciejna spavanja je 10 EUR po noći. Informacije i rezervacije kod blagajnice centra Rosanne Perottino (zorion99@libero.it, tel. +390112055894).

Nove web stranice Austrijske esperantske mladeži
Austrijska esperantska mladež (AEJ - Aŭstria Esperanto Junularo) ima nove web stranice na adresi
http://aej.esperanto.at/ . Među ostalim, na njihovim stranicama možete pronaći i opsežan njemačko-esperantski rječnik te datoteku za instalaciju njemačke PC Windows tastature sa esperantskim znakovima.

REF u Češkoj, (Pilsky Mlin, 15.-29.07.2006.)
Ove godine se tradicionalni susret esperantskih obitelji održava u srednjoj Češkoj, u naselju Pilsky Mlin. Sve informacije se mogu naći na web stranici http://www.ref.esperanto.cz/index.html

IJK 2006 u Bosni i Hercegovini (Sarajevo, 06.-13.08.2006.)
Sve informacije o IJK-u u Sarajevu ovog ljeta možete naći na web adresi http://www.esperanto.ba/ijk !

IJS 2006 u Madžarskoj (Mako u blizini Szegeda, 13.-20.08.2006.)
Sve informacije o IJs-u u Makou moći ćete uskoro naći na web adresi http://www.ijs.hu/ , a dotad gledajte slike sa prethonih susreta.

Esperantsko-turističke usluge firme Orbis Pictus iz Trsta
Firma Višnje Branković Orbis Pictus iz Trsta nudi i u ovoj godini razne usluge vezane uz esperanto i turizam. Među ostalim, Orbis Pictus nudi usluge traženja smještaja tokom UK-a u Firenzi, organizira boravak tokom tzv. "mikro-susreta" u selu Poganovci pored Osijeka (posebno pogodno za putnike sa/od SAT-kongresa u Beogradu, IJK u Sarajevu i OSIEK-konferencije u Temisvaru. Također, u Biogradu na moru se od 02. do 09.2006. održava MARO (Marvorda RenkontiĝO) koji poziva esperantiste na tjedan dana odmora uz more. Isto tako, popravlja se ponuda libroserva za hrvatske esperantiste radi češćih boravaka u Hrvatskoj. Sv einformacije se mogu dobiti kod firme Orbis Pictus (Višnje Branković) na tel/fax +39 040 767 875 te mailom na visnja.brankovic@os.htnet.hr i bravo2006@libero.it

=====================================
Ne zaboravite, sve informacije o SEK-u (ukljucivsi i informacije o tečajevima i programu petkom) možete naći i na SEKovim web stranicama www.sek.hr

Isto tako, obavijesti o programu esperantskog kluba "Bude Borjan" i aktivnostima Hrvatskog saveza za Esperanto mozete naći na adresi http://www.esperanto.hr/

Ovo je 28. izdanje informacija o SEK-u/KEJI pokrenutih 2002. godine i poslano je ovaj mjesec na 153 adrese.
=====================================

Ako vas ne interesiraju mailovi sa informacijama vezanim uz aktivnosti i program SEK-a i KEJE, javite nam, molim vas, i skinut ćemo vas sa mailing liste!
Puno pozdrava od VANJE & DAŠE!


11-12 / 2005 :
From: Vanja Radovanovic (ZG/ETK) [vanja.radovanovic@ericsson.com]
Sent: 15. studeni 2005 9:04
Subject: Pregled dogadjanja u SEK-u i KEJA-i tokom studenog i prosinca 2005.

Bok svima!
 
Jesensko prohladno i maglovito vrijeme je pravo vrijeme za klupske aktivnosti - stoga, evo novog pregleda događanja u Studentskom Esperantskom Klubu iz Zagreba (SEK-u) , Hrvatskoj Esperantskoj mladeži (KEJA), a i šire, u esperantskom svijetu!
 
IZVJEŠTAJI

 

Održan prvi sastanak organizacijskog odbora za MIRO 2006

U ponedjeljak, 07.11., održan je prvi sastanak organizacijskog odbora za MIRO 2006. Prisutno je bilo 8 članova SEK-a/KEJE koji su dogovorili osnovne stvari vezane uz taj tradicionalni međunarodni esperantski omladinski susret koji se posljednjih godina organizirao svaku drugu godinu. MIRO će se održati od 02.-06.08.2006. (prije IJK-a u Sarajevu, a za vrijeme UK-a u Firenzi) u učeničkom domu u Lovranu (http://www.inet.hr/~ucenicki/). Tema susreta još nije definirana, a trenutno su u toku pregovori sa vlasnicima doma, razrada programa i traženje sredstava od sponzora i donatora. Svaka pomoć je naravno dobro došla i svi koji žele pomoći ili samo traže detaljnije informacije neka se jave Dagu na 091/588 3832 ili na dagozej@yahoo.co.uk . 

 
 
Održan 16. MKR (MontKabana Renkontiĝo)
Od 22. do 25.09.2005. u Župnom dvoru pored planinarskog doma "Vila Velebita" u Baškim Oštarijama na Velebitu održan je 16. esperantsko-planinarski susret MKR. Susretu je prisustvovalo 35 sudionika iz 10 zemalja po čemu (broju zemalja) je ovaj MKR postao rekordan. Vrijeme tokom susreta je variralo, od oblačnog i hladnog uz orkanski vjetar do lijepog i sunčanog, no vremenske mijene nisu spriječile sudionike da naprave nekoliko izleta u okolici (posjećeni su vrhovi Veliki Sadikovac, Kiza, Žuti kuk, Ljubičko brdo i Basača), a posljednji dan je čak uslijedilo i kupanje u obližnjem Karlobagu.
 
Više detalja u opširnom izvještaju sa brojnim fotografijama pronađite na dobro poznatoj MKR-web stranici http://www.angelfire.com/va2/Vanja/index.html
 
Posebno vrijedi spomenuti da je tokom MKR-a bila izložena foto izložba sa fotografijama Velebita koje su specijalno za MKR poslala šestorica poznatih i iskusnih hrvatskih planinara-fotografa. Nakon MKR-a izložba je preseljena u prostorije kluba u Mislavovoj, a slijede gostovanja u Knjižnici "Prečko" u Zagrebu te Planinarskom društvu "Pliva" također u Zagrebu. Uz spomenute fotografije Velebita izložba će dati i osnovne informacije vezane uz susret MKR i esperanto, čime ćemo malo doprinijeti i popularizaciji esperanta.
 
Počeo novi početni tečaj esperanta u SEK-u!
Novi početni tečaj esperanta u SEK-u je počeo u utorak, 18.10.2005. u prisustvu desetak zainteresiranih, voditeljice tečaja Sonje Kovač te više članova kluba. Ovogodišnja koncepcija tečaja je unekoliko izmijenjena tako da polaznicima uz znanje jezika daje više informacija o samom esperantskom svijetu i kulturi te mogućnostima upotrebe samog jezika, a posebna se pažnja posvećuje uključivanju polaznika u klupske sadržaje izvan okvira tečaja. Polaznicima tečaja želimo puno uspjeha u učenju i nadamo se da će vrlo brzo krenuti i na svoj prvi esperantski susret!
 
UEA traži novog delegata i posrednika za Hrvatsku
UEA traži novog delegata ("ĉefdelegito", predstavnika Hrvatske u Svjetskom esperantskom udruženju)/posrednika ("peranto") u Hrvatskoj. Uvjeti se mogu vidjeti na oglasnoj ploči u klubu, a više detalja se može dobiti i od Spomenke u KEL-u. Za ovu poziciju se dobiva izvjesna novčana naknada. 
 
Krenula s radom prva esperantska televizija!
Poslije dužih priprema Flavio Rebelo iz Brazila je uspio u svojoj namjeri pokretanja esperantske televizije pod naslovom Internacia televido koja je krenula sa emitiranjem 05.11.2005.  Više detalja o svemu na http://internacia.tv !
 
Pošaljite pismo Djecu mrazu i na esperantu!
I ove godine je moguće napisati pismo Djedu Mrazu! Djed Mraz svake godine prima tisuće i milione pisama na svoje razne adrese (finsku, kanadsku ...) pa je tako i ove godine, kad će, kao i obično, tisuće dobrovoljaca odgovarati na primljena pisma (prošle godine je na kanadsku adresu stiglo gotovo milion pisama na 37 jezika, među ostalim i na esperantu i brailleovom pismu). Vaša pisma (i ona vaše djece, naravno!) možete slati na adresu
Avo Frosto
Norda Poluso
Kanado HOH OHO
CANADA
(i naznačite da je riječ o esperantu kako bi dobrovoljci lakše mogli pronaći nekog zaduženog za naš jezik)
 
 
Prvi esperantski "sitcom" na svijetu u Kopenhagenu
U organizaciji udruge "La loko" (www.laloko.org), udruge koja se bavi raznim kulturnim i sličnim aktivnostima, a u svom radu se služi esperantom, u Kopenhagenu u Danskoj u Overgaden Institutu za suvremenu umjetnost održana je u četvrtak, 03.11., promocija prvog esperantskog "sitcoma" (komedije situacije) na svijetu. Taj program se održava povodom njihove izložbe u istoimenom institutu, a podržan je od Danskog ministarstva za vizualne medije. Petoro glavnih glumaca koji se pojavljuju u prvoj epizodi su naučili esperanto specijalno za ovu priliku. Tekst je napisao Lars Husum, režiser je Kristian Ibler, a glavni glumci su Joost Alexander van den Berg, Ida Kromann, Ditte Maria le-Fevre, Sira Stampe, and Lene Storgaard.

NAJAVE

Najava 17. MKR (MontKabana Renkontiĝo), 21.-24.09.2006, Dom pod Storžičem, sjeverna Slovenija!
Nakon ovogodišnjeg 16. MKR-a na Velebitu i tri MKR-godine u primorskim planinama, slijedeće godine se MKR ponovo vraća u Sloveniju i to u Kamniške Alpe. Domaćin susreta će biti Planinarski dom pod Storžičem (1123 m) ispod vrha Storžiča (2132 m) koji se nalazi u blizini gradića Tržiča u sjevernoj Sloveniji. Program MKR-a će uz uobičajene posjete okolnim vrhovima (uz vrh Storžiča tu su i Tolsti vrh (1715 m), Stegovnik (1692 m) i Veliki Javornik (1715 m)) ponuditi i posjet zanimljivom kanjonu Dovžanova soteska, a sigurni smo da će i druženje u esperantskoj atmosferi tokom susreta biti također na uobičajenom visokom nivou.
Više detalja kao i obično pronađite na dobro poznatoj MKR-web stranici http://www.angelfire.com/va2/Vanja/index.html.Cijene i prijavnica će biti objavljeni u ožujku 2006. godine!
 
 
Najava 4Familia MKR (Familia MontKabana Renkontiĝo), travanj 2006, Planinarski dom na Kalniku, Hrvatska!
Nakon tri godine u Austriji i Sloveniji Familia MKR se napokon seli u Hrvatsku! Domaćin će biti poznati Dom na Kalniku u blizini Križevaca, a atraktivni najviši vrh Kalnika Vranilac (632 m), ruševine starog grada, poučna staza, stare vinogradarske kleti i velike livade pored doma garantiraju dobru zabavu za djecu i roditelje koji će doći slijedeće godine na ovaj obiteljsko-planinarsko-esperantski susret. Više detalja kao i obično pronađite na dobro poznatoj MKR-web stranici http://www.angelfire.com/va2/Vanja/index.html  Cijene će biti objavljene početkom 2006. godine!
 
 
Uskoro nove web stranice KEJE: www.keja.hr!
Nakon obnovljenih web stranica SEK-a (www.sek.hr) obnova vrlo skoro očekuje i web stranice KEJE. One bi uz općenite podatke o radu ove udruge trebale sadržati i podatke o tradicionalnom esperantskom susretu MIRO, a u planu je i premještanje MKR web stranica.
 
 
Suradnja SEKa i članova planinarskog web Foruma Hrvatskog planinarskog saveza
U studenom 2003. godine započeta suradnja SEKa i  članova planinarskog web Foruma Hrvatskog planinarskog saveza se nastavlja. Pretposljednji sastanak ove godine će se održati 25.11.2005. uz predavanje Damira Bajsa o Visokim Tatrama. U pripremi za slijedeće sastanke je nekoliko zanimljivih tema, no o tome više u slijedećim obavijestima!
Za one zainteresirane za planinarsku tematiku i razgovor na webu, posjetite Forum HPS-a na http://hps.inet.hr/cgi-bin/yabb/YaBB.cgi
 
 
Informacije o ovogodišnjem IS-u (Internacia semajno) u Njemačkoj!
IS se ove godine održava u gradiću Xantenu u blizini nizozemske granice, a tema je "Religije, kulture i životne filozofije u 21. stoljeću". Više detalja nađite na http://www.esperanto.de/is/eo/2005/index !
 
 
KORISNE INFORMACIJE
Program petkom u SEK-u
 
Svi programi počinju u 20:30h ukoliko drugačije nije navedeno.
 • 17.11.2005. (četvrtak, 20h) U sklopu tečaja Vanja Radovanović govori o povijesti, sadašnjosti i bzdućnosti SEK-a i Dramske grupe
 • 18.11.2005. Vanja Radovanović priča i pokazuje slike sa raznih esperantskih susreta (IJK, IJS, IJF, IS ...)
 • 25.11.2005. 18. susret SEK-ovaca i članova web Foruma Hrvatskog planinarskog saveza uz predavanje sa slikama Damira Bajsa o Visokim Tatrama
 • 02.12.2005. Esperantska večer
 • 09.12.2005. Faruk Islamović pokazuje slike i priča o karavani na ovogodišnji UK kongres u Vilniusu (Litva)
 • 15.12.2005. Zamenhofov dan u SEK-u uz Urba ludo (priprema Vanja Radovanović)
 • 22.12.2005. 19. susret SEK-ovaca i članova web Foruma Hrvatskog planinarskog saveza (program još nije određen)
 • 29.12.2005. Bez programa
Ne zaboravite, sve informacije o SEK-u (uključivši i informacije o tečajevima i programu petkom) možete naći i na SEKovim web stranicama www.sek.hr
 
Isto tako, obavijesti o programu esperantskog kluba "Bude Borjan" i aktivnostima Hrvatskog saveza za Esperanto možete naći na adresi http://www.esperanto.hr 
 
Ovo je 27. izdanje informacija o SEK-u/KEJI pokrenutih 2002. godine i poslano je ovaj mjesec na 153 adrese
=====================================
 Ako vas ne interesiraju mailovi sa informacijama  vezanim uz aktivnosti i program SEK-a i KEJE, javite nam, molim vas, i skinut ćemo vas sa mailing liste!
 
Puno pozdrava od VANJE & DAŠE!
 

09/ 2005:

From: Vanja Radovanovic (ZG/ETK) [vanja.radovanovic@ericsson.com]
Sent: 9. rujan 2005 16:34
Subject: Pregled dogadjanja u SEK-u i KEJA-i tokom rujna 2005.

Bok svima!
 
Ljeto je prošlo i vrijeme je za ponovno aktiviranje klupskog života u Zagrebu, a i šire. Stoga, evo novog pregleda događanja u Studentskom Esperantskom Klubu iz Zagreba (SEK-u) , Hrvatskoj Esperantskoj mladeži (KEJA), a i šire, u esperantskom svijetu!
 
 
IZVJEŠTAJI
 
Napokon nove SEKove web stranice: www.sek.hr!
Sadržaj SEKovih web stranica se posljednjih dana nije bitno promijenio, no ostvarili smo ipak jednu suštinsku promjenu: sa komercijalnog Angelfire servera koji vas je do sada uz čitanje SEK-ovih sadržaja zatrpavao prozorima sa reklamama prešli smo na CARNET server za udruge i adresu www.sek.hr. U dogledno vrijeme će biti vidljive i neke sadržajne promjene, prije svega što se tiče dijela koji se tiče povijesti SEK-a (neka to bude mali doprinos skoroj 50-godišnjici kluba), ali i tekućih događanja vezanih uz esperanto i klupske događaje.
Isto tako, u pripremi su i nove web stranice KEJE, www.keja.hr, no o njihovom puštanju u rad ćete biti obaviješteni u nekom od slijedećih brojeva ovog pregleda.
 
Esperantske aktivnosti tokom ljeta (UK, IJK ...)
Kao i uvijek, tokom ljeta je vrhunac esperantske "sezone" sa najvažnijim susretim. UK je održan u Vilniusu u Litvi, a KEL odnosno njegov i SEK-ov član Faruk Islamović je organizirao karavanu.  Karavana je uspješno posjetila UK te posjetila još i brojne druge znamenitosti tog dijela Evrope, a tokom ove sezone moći ćete vidjeti i projekciju slika sa puta i kongresa. U sklopu karavane na kongresu su bili i 4 člana SEK-a.
Na IJK u Krakowu u Poljsku nije organizirana karavana, no na susretu je sudjelovalo 5 članova SEK-a.
IJS se ove godine održao u Vacu, gradu sjeverno od Budimpešte, no na žalost, nitko od SEKovaca nije sudjelovao na susretu.
Na 27. REF-u (Renkontiĝo de Esperantaj Familioj) koji je održan između 13. i 17.07.2005. u odmaralištu Stanica Wodna u sjevernoj Poljskoj sudjelovala je obitelj Tišljar, koja je također sudjelovala na IIK-u (Internacia Infana Kongreseto), koji se po 36. puta održao u Vilniusu u Latviji za vrijeme UK-a.
 
Porast članova UEA i TEJO-a
Već treću godinu zaredom uočljiv je rast individualnih članova UEA (Svjetske esperantske organizacije) i TEJO-a (Svjetske omladinske esperantske organizacije). Ove godine će broj članova UEA uskoro prijeći 6000, dok će TEJO uskoro zabilježiti svog 500-tog člana.
 
Nova izdanja iz kataloga UEA dohvatljiva i preko interneta
Od sada se i pomoću maila mogu dobiti informacije o novim naslovima koji se pojavljuju u katalogu UEA (http://katalogo.uea.org). Za pretplatu treba posjetiti web stranicu UEA i katalog, odabrati link "Novaj varoj" i popuniti formular uz odabir željenog formata poruke. Na istom mjestu moguće je i odjaviti se sa liste.
 
Književni natječaj Liro 2005 otvoren do 15.10.2005.
Tradicionalni natječaj Liro 2005 pod okriljem esperantskog časopisa "Ondo de esperanto" otvoren je do 15.10.2005. Moguće su prijave u 5 kategorija, a za nas su najzanimljivije one za originalno pisanu prozu i poeziju, dok su ostale vezane za prijevode s ruskog i engleskog jezika.
 
Esperantski pop-rock band "Esperanto desperado" više ne postoji
Nakon 9 godina postojanja pop-rock grupa "Esperanto desperado" više ne postoji i njihov koncert na ovogodišnjem IJK-u u Krakowu je označio kraj djelovanja. Više cetalja na http://ĝangalo.com/modules/news02/article.php?storyid=48
 
Povijest IJF-a na webu
Zanima vas povijest IJF-a, tradicionalnog uskršnjeg susreta kojeg organiziraju mladi talijanski esperantisti? Pogledajte na http://iej.esperanto.it/iej/ijf/
NAJAVE
 
16. MKR (MontKabana Renkontiĝo) - još samo 17 dana!
Još je samo 17 dana preostalo do početka ovogodišnjeg 16. esperantsko-planinarskog susreta MKR, koji će se održati od 22. do 25.09.2005. u planinarskom domu "Vila Velebita" u Baškim Oštarijama, planinskom selu na glavnoj cesti Gospić-Karlobag i tik pored Dabarskih kukova, jednog od najslikovitijih predjela Velebita. Planinarski dom se nalazi svega 18 km od morske obale i na samo 2 sata vožnje novom autocestom od Zagreba, a sa obližnjih brda se pruža prekrasan vidik na Jadran i brojne otoke tog dijela mora. Tokom susreta će biti organizirano nekoliko izleta na susjedne vrhove, od najvišeg i najpoznatijeg, Kize (1267 m), susjednog Žutog kuka do ostalih vrhova u okolici, Vranjeg kuka, Ljubičkog brda, Velikog Sadikovca i drugih. 
Drago nam je pohvaliti se da se na MKR dosad prijavilo 38 sudionika iz 11 zemalja, što je dosadašnji MKR-rekord, što se zemalja tiče!
Za zainteresirane ima još slobodnih mjesta tako da su prijave moguće do posljednjeg časa - više detalja o susretu (cijene, prijave, fotografije ...) pronađite na dobro poznatoj MKR-web stranici http://www.angelfire.com/va2/Vanja/index.html
 
Uz izlete tokom susreta će biti organizirana i foto izložba sa fotografijama Velebita koje su specijalno za MKR poslala šestorica poznatih i iskusnih hrvatskih planinara-fotografa. Širi izbor fotografija (od kojeg su za izložbu odabrane najbolje) pogledajte na http://public.fotki.com/vanja/srednji_velebit-1/ Nakon MKR-a izložba će se moći vidjeti i u prostorijama kluba u Mislavovoj, a zatim vjerojatno i u nekim planinarskim društvima širom Hrvatske (naravno, uz informacije vezane uz susret MKR i esperanto, čime ćemo malo doprinijeti i popularizaciji esperanta).
 
Novi početni tečaj esperanta u SEK-u!
Novi početni tečaj esperanta u SEK-u će početi u utorak, 18.10.2005. u 20h (adresa je poznata: Mislavova 11/IV, Zagreb), cijena će biti 150 kn, a u nju je uključen udžbenik, ostali materijali za tečaj te klupska članarina.
Ove godine se povodom predstojeće 50-godišnjice kluba planira drugačiji tečaj no što je dosad bilo uobičajeno i mi ćemo se potruditi da tečaj zaista bude kvalitetan i zanimljiv i da bude poticaj ljudima da postanu aktivni članovi kluba i da se i nadalje bave esperantom na ovaj ili onaj način. Uz gramatiku i nove riječi polaznicima tečaja želimo pružiti i opširne informacije o svim mogućnostima koje im pruža esperanto i to iz usta ljudi na čije živote je esperanto bitno utjecao - želimo da za buduće članove kluba TEJO, IJK, Pasporta servo i MIRO budu jednako važni kao i akuzativ i zelena zvijezda.  
Stoga, molimo vas da se i vi pridružite našim naporima i preporučite tečaj vašim prijateljima, kolegama, rođacima, susjedima, djeci ...
 
26.09.2005., Evropski dan jezika i 01.10.2005., esperanto Ago-tago
Ukoliko još ne znate, Evropski dan jezika je i dan kada esperantisti kroz medije skreću pažnju i na postojanje našeg jezika, tako da se nadamo da će i ove godine esperanto biti višekratno spomenut u našim i inozemnim medijima.
Pored toga, 01.10.2005. je tradicionalni Esperanto Ago-tago, odnosno dan tradicionalnih akcija kojima se također popularizira esperanto.
Ako ste u mogućnosti, doprinesite i vi svojim djelom uspjehu ova dva tradicionalna dana!
 
Suradnja SEKa i članova planinarskog web Foruma Hrvatskog planinarskog saveza
U studenom 2003. godine započeta suradnja SEKa i  članova planinarskog web Foruma Hrvatskog planinarskog saveza se nastavlja nakon ljetne pauze!
Prvi sastanak će se održati 30.09.2005., a nadamo se da će se ostvariti najavljeno predavanje Ivana Ferenčaka o Pamiru. Ukoliko Ivan neće moći održati ovo predavanje na taj dan tada će ono biti pomaknuto za jedan od slijedećih termina, a u klubu će ovaj put svoje dojmove sa izleta na Maglić prenijeti član SEK-a Faruk Islamović.
Za one zainteresirane za planinarsku tematiku i razgovor na webu, posjetite Forum HPS-a na http://hps.inet.hr/cgi-bin/yabb/YaBB.cgi
 

KORISNE INFORMACIJE

Program petkom u SEK-u
 
 • 09.09.2005. Dogovor aktivnosti pred predstojeći novi početni tečaj
 • 16.09.2005. Društvena večer
 • 23.09.2005. Članovi kluba sudjeluju na 16. MKR-u u Baškim Oštarijama
 • 30.09.2005. 16. susret SEK-ovaca i članova web Foruma Hrvatskog planinarskog saveza, u planu zasad nepotvrđeno predavanje Ivana Ferenčaka o Pamiru.
 • 07.10.2005. Gdje smo bili i što smo radili ovo ljeto?
 • 14.10.2005. Predavanje - tema će biti naknadno najavljena
 • 18.10.2005. (utorak) Početak novog početnog tečaja esperanta sa uvodnim predavanjem.
 
Ne zaboravite, sve informacije o SEK-u (uključivši i informacije o tečajevima i programu petkom) možete naći i na SEKovim web stranicama www.sek.hr
 
Isto tako, obavijesti o programu esperantskog kluba "Bude Borjan" i aktivnostima Hrvatskog saveza za Esperanto mozete naći na adresi http://www.esperanto.hr 
 
Ovo je 26. izdanje informacija o SEK-u/KEJI pokrenutih 2002. godine i poslano je ovaj mjesec na 145 adresa
=====================================
 
Ako vas ne interesiraju mailovi sa informacijama  vezanim uz aktivnosti i program SEK-a i KEJE, javite nam, molim vas, i skinut ćemo vas sa mailing liste!
 
Puno pozdrava od
 
    VANJE & DAŠE!
 

05 / 2005:

Subject: Pregled dogadjanja u SEK-u i KEJA-i tokom svibnja 2005.

Bok svima!
Evo novog pregleda događanja u Studentskom Esperantskom Klubu iz Zagreba (SEK-u) , Hrvatskoj Esperantskoj mladeži (KEJA), a i šire, u esperantskom svijetu!
 
IZVJEŠTAJI
 
Web adrese www.sek.hr i www.keja.hr rezervirane!
Nakon nešto dužeg sređivanja dokumentacije napokon su rezervirane adekvatne web adrese za smještaj web stranica SEK-a i KEJE!
Na stranicama se zasad još ne nalazi nikakav sadržaj, no radi se na osiguravanju prostora na webu te osmišljavanja sadržaja koji će biti prezentirani. O svim novostima vezanim uz nove web stranice bit ćete informirani redovnim mjesečnim mailom, najvjerojatnije najesen.
 
Uspješan nastup Dramske grupe SEK-a na 29. SKAZ-u (Susret Kazališnih Amatera grada Zagreba)
U četvrtak, 31.03.2005., je na ovogodišnjem SKAZ-u prikazana nova predstava Dramske grupe SEK-a  pod naslovom "Dobro došli na otok sreće". Iz raznoraznih razloga, a ponajviše kroničnog nedostatka vremena, ideja predstave je zaokružena tek 5 dana prije nastupa, a održana je svega jedna jedina proba na sam dan predstave (manje od toga zaista nije moglo ...). No, i to je bilo dovoljno da se i ove godine časno predstavimo na SKAZ-u i kritike su bile uglavnom povoljne - ideja i pristup su bili pohvaljeni, a manje kritike su, naravno, bile upućene neuvježbanosti. Nadamo se da će ova predstava doživjeti i još koje izdanje i da će ubuduće biti i nešto više vremena za Dramsku. Evo sada i detalja o predstavi:
 
29. SKAZ (Susret Kazališnih Amatera Zagreba)
Stručni žiri: Sanja Ivić (dramaturginja), Dubravka Crnojević-Carić (glumica i redateljica), Leo Katunarić (redatelj)
Dramska grupa SEK-a: Dobro došli na otok sreće
Tekst: Vanja Radovanović i Dag Treer
Rezija: Vanja Radovanović
Glumci: Vanja Radovanović, Dag Treer
Tehnika: Tomislav Divjak
Trajanje: 20 minuta
 
Nakon predstave podijeljen je sudionicima i zbornik prikaza predstava sa prošlogodišnjeg SKAZ-a u kojem su i kritike naše tadašnje predstave "Ne seri ili uspon i pad dužnosnika M. u 33 prizora". Zainteresirani za uvid u kritike neka se jave Vanji na vanja.radovanovic@ericsson.com.
 
Aktivnosti omladinskih i studentskih esperantskih grupa
Tokom posljednjih tjedana došlo je nekoliko informacija o aktivnostima raznih omladinskih i studentskih esperantskih grupa - evo detalja:
- Graz (A): Ponovo je aktivna manja grupa mladih esperantista. Krajem travnja održan je po peti put sastanak "kutimtablo" u literaturcafe-u u Mariahilferstraße br.12. Više informacija mailom od Alexandera Ratha (alex.r@direkt.at)
- Beč (A): U posljednje vrijeme se redovno održavaju sastanci pod nazivom "Kafoklaĉo" u lokalu Korb, 1010 Wien, Brandstätte 9. Više informacija od Julije Shlappsi (lisichkaus@gmx.at)
- Nijmegen (NL): Od 01.03.2005. aktivna je Studentska esperantska grupa koja trenutno drži tečaj kojeg pohađa 15 ljudi. Pogledajte na webu: www.student.ru.nl/esperanto
- Oslo (N): Reaktivirala se Studenta esperanto-societo na Sveučilištu u Oslu. Informacije kod predsjednika, Leifa Arne Storseta, (lastorset@gmail.com)

 NAJAVE

 
Novosti vezane uz 3. Familia MKR i 16. MKR (MontKabana Renkontiĝo)!
3. Familia MKRsusret u prirodi za esperantske obitelji (i ostale zainteresirane!) se održava između 13. i 15. 05.2005. u planinarskom domu na Mrzlici (1093 m) na brdu Mrzlica u srednjoj Sloveniji, pored grada Celja. Planinarski dom je dostupan autom i pogodan za obiteljske susrete. Kao i dosad, susret nema strogo određen program, već se pružaju mogućnosti za zajedničke šetnje do obližnjih vrhova, igre na livadama i malom igralištu i odmor općenito. Detaljne informacije (sa cijenama, prijavnicom i slikom domapronađite na uobičajenim MKR web stranicama: http://www.angelfire.com/va2/Vanja/index.html.
Do sada se prijavilo 7 obitelji iz 4 zemlje (A, H, HR, SLO) i očekuje se 10 roditelja i 15 djece svih uzrasta, a još dvije obitelji razmišljaju o dolasku.
 
Ovogodišnji 16. esperantsko-planinarski susret MKR održat će se kao što je već prije i najavljeno od 22. do 25.09.2005. u planinarskom domu "Vila Velebita" u Baškim Oštarijama, planinskom selu na glavnoj cesti Gospić-Karlobag i tik pored Dabarskih kukova, jednog od najslikovitijih predjela Velebita. Planinarski dom se nalazi svega 18 km od morske obale i na samo 2 sata vožnje novom autocestom od Zagreba, a sa obližnjih brda se pruža prekrasan vidik na Jadran i brojne otoke tog dijela mora. Tokom susreta će biti organizirano nekoliko izleta na susjedne vrhove, od najvišeg i najpoznatijeg, Kize (1267 m), susjednog Žutog kuka do ostalih vrhova u okolici, Vranjeg kuka, Ljubičkog brda, Velikog Sadikovca i drugih. Premda je većina vrhova stjenovita, staze na njih su pogodne za sve, čak i za djecu, i nisu prenaporne. Uz pretežno planinarske izlete sudionike čekaju i društvene igre te još poneko iznenađenje!
 
Više detalja o susretu (cijene, prijave, fotografije ...) pronađite na dobro poznatoj MKR-web stranici http://www.angelfire.com/va2/Vanja/index.html
Također ne propustite specijalni dodatak, zbirku slika tog dijela Velebita koje su snimila šestorica poznatih i iskusnih hrvatskih planinara-fotografa koji su slike odabrali specijalno za promociju ovogodišnjeg MKR-a. Pogledajte na http://public.fotki.com/vanja/srednji_velebit-1/ 
 
 
Karavana na  90. UK u Litvu!
I ovaj mjesec ponavljamo ovu važnu vijest: i ove godine KEL (glavni organizator: Faruk Islamović, tel. 098/1602-805, mail faruk.islamovic@zg.htnet.hr)  organizira karavanu na 90. UK u Vilniusu, Litva. Sve detalje (cijene, program) možete vidjeti na stranici http://www.esperanto.hr/putovanje_u_litvu.doc. Sudionici karavane na 88. UK u Švedskoj su bili vrlo zadovoljni, a ove godine nema razloga da ne bude još i bolje!
 
 
Počele aktivnosti na pripremama za obilježavanje 50-godišnjice SEK-a 2007. godine!
Da, dobro ste pročitali, naš i vaš Studentski esperantski Klub će uskoro, 2007. godine, navršiti pola stoljeća svog postojanja! U cilju dostojnog obilježavanja tog važnog jubileja pokrenute su prve akcije na osmišljavanju prigodnih manifestacija. Više detalja i konkretnih informacija u slijedećim brojevima ovog pregleda, a svi vi koji ste nekada bili članovi SEK-a pregledajte vaše arhive i albume, možda nađete nešto što bi bilo zanimljivo i za našu proslavu!
 
 
Suradnja SEKa i članova planinarskog web Foruma Hrvatskog planinarskog saveza
U studenom 2003. godine započeta suradnja SEKa i  članova planinarskog web Foruma Hrvatskog planinarskog saveza se i dalje nastavlja!
Zbog lijepog vremena prekidaju se redovni jednomjesečni sastanci u prostorijama u Mislavovoj, a krajem svibnja ili početkom lipnja održat će se jedan zajednički izlet u okolicu grada sa popratnim druženjem, roštiljem i sličnim. Više informacija možete dobiti na vanja.radovanovic@ericsson.com .
Za one zainteresirane za planinarsku tematiku i razgovor na webu, posjetite Forum HPS-a na http://hps.inet.hr/cgi-bin/yabb/YaBB.cgi
 
 
Međunarodni susret mladeži u Rijeci i Kostreni od 20.-22.05.2005.
U Rijeci i Kostreni održat će se od 20. do 22.05.2005. Međunarodni susret mladeži sa temom nacionalnih kultura, jezika i evropskog identiteta. Boravak učesnika je osiguran u izviđačkom odmaralištu "Esperanto domo" u Kostreni, a cijena susreta je 100 kuna u što je uračunato 2 puna pansiona, izlet, lokalna vožnja i materijali.Voditelj projekta je Boris Di Costanzo. Informacije možete dobiti na adresi esperanto.rijeka@ri.htnet.hr
 
 
Međunarodni susret esperantskih pisaca 2005
Od 8.-10-srpnja 2005. na imanju Njeguš (Hraščina-Trgovišće u Hrvatskom zagorju), u organizaciji Hrvatskog saveza za esperanto i Udruge esperantskih pisaca, te pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH. To je, nakon 2004., već drugi susret te vrste na istom mjestu. Detalji na http://www.esperanto.hr/verkistoj.htm
 
 
Informacije o 27. REF-u (susretu esperantskih obitelji)
Sve informacije o 27. REF-u (Renkontiĝo de Esperantaj Familioj) koji će se održati između 13. i 17.07.2005. u odmaralištu Stanica Wodna u sjevernoj Poljskoj pronađite na web stranici  http://familioj.komputilo.org/ref2005.html .Očekuje se dolazak 15-25 esperantskih obitelji.
Također, ako putujete na UK, razmislite o dječjem susretu IIK (Internacia Infana Kongreseto), koji se po 36. puta održava 23.-30.05. u Vilniusu u Latviji.
Više informacija o REF-u možete dobiti direktno od organizatora Berta Schumanna na bert.schumann@free.fr
 
 
Informacije o Internacia Junulara Semajno (IJS), 08.-14.08.2005., Vac, Madžarska
Sve informacije možete dobiti na web stranici http://ijs.hu!
 

KORISNE INFORMACIJE

Program petkom u SEK-u
 
Početak svih programa je u 20:30, a adresa je  Mislavova 11/IV , Zagreb.
 
 • 06.05.2005Brigitta Fogec priča i pokazuje slike sa putovanja po nacionalnim parkovima Tanzanije te usponu na Kilimandžaro, najviši vrh Afrike 
 • 13.05.2005. Esperantske obitelji se druže na 3. Familia MKR, a ostali su na društvenoj večeri u klubu
 • 20.05.2005. Prezentacija CD ROM-a "Kukci" u izdanju Varaždinskog entomološkog muzeja. CD je nagrađen sa više međunarodnih nagrada za promociju muzejskih zbirki!
 • 27.05.2005. Nema programa zbog praznika
Ne zaboravite, sve informacije o SEK-u (ukljucivsi i informacije o tečajevima i programu petkom) možete naći i na SEKovim web stranicama: http://www.angelfire.com/sk2/sek
 
Isto tako, obavijesti o programu esperantskog kluba "Bude Borjan" i aktivnostima Hrvatskog saveza za Esperanto mozete naći na adresi http://www.esperanto.hr 
 
Ovo je 24. izdanje informacija o SEK-u/KEJI pokrenutih 2002. godine i poslano je ovaj mjesec na 138 adrese
=====================================
 
Ako vas ne interesiraju mailovi sa informacijama  vezanim uz aktivnosti i program SEK-a i KEJE, javite nam, molim vas, i skinut ćemo vas sa mailing liste!
 
Puno pozdrava od    VANJE & DAŠE!

04 / 2005 :

Subject: Pregled dogadjanja u SEK-u i KEJA-i tokom travnja 2005.

Bok svima!
Evo novog pregleda događanja u Studentskom Esperantskom Klubu iz Zagreba (SEK-u) , Hrvatskoj Esperantskoj mladeži (KEJA), a i šire, u esperantskom svijetu!
 
IZVJEŠTAJI
 
Održana godišnja skupština SEK-a i KEJE
U petak, 25.02. 2005. održana je godišnja skupština SEK-a i KEJE na kojoj su prezentirane aktivnosti u prošloj godini i financijsko stanje, a i izabrani su i novi upravni i nadzorni odbori. Uz to odlučeno je da će i ove godine SEKova članarina biti 50 kn i pozivaju se svi prijatelji SEK-a da ju uplate pri dolasku u klub petkom ili uplatom na račun SEK-a kod Zagrebačke banke 2360000-1101593817 (upisati ime i prezime i adresu te "Članarina SEK za 2005" kao svrha).
 
Evo i novih odbora:
SEK - upravni odbor: Dag Treer (predsjednik), Sonja Kovač (potpredsjednik), Daša Filipčić (blagajnica), Kristina Švabenic (tajnica), Ozren Ćuk, Maja Stilinović, Željka Šegrc
SEK - nadzorni odbor: Marta Kovač, Ivana Horbec, Vanja Radovanović
 
KEJA - upravni odbor: Dag Treer (predsjednik), Sonja Kovač (potpredsjednik), Tonina Novak (blagajnica), Kristina Švabenic (tajnica), Ozren Ćuk, Maja Stilinović, Željka Šegrc
KEJA - nadzorni odbor: Marta Kovač, Ivana Horbec, Zoran Crnčić
 
 
Karavana na  90. UK u Litvu!
I ovaj mjesec ponavljamo ovu važnu vijest: i ove godine KEL (glavni organizator: Faruk Islamović, tel. 098/1602-805, mail faruk.islamovic@zg.htnet.hr)  organizira karavanu na 90. UK u Vilniusu, Litva. Sve detalje (cijene, program) možete vidjeti na stranici http://www.esperanto.hr/putovanje_u_litvu.doc. Sudionici karavane na 88. UK u Švedskoj su bili vrlo zadovoljni, a ove godine nema razloga da ne bude još i bolje!

 NAJAVE

Novosti vezane uz 16. MKR (MontKabana Renkontiĝo) i 3. Familia MKR!
Ovogodišnji 16. esperantsko-planinarski susret MKR održat će se kao što je već prije i najavljeno od 22. do 25.09.2005. u planinarskom domu "Vila Velebita" u Baškim Oštarijama, planinskom selu na glavnoj cesti Gospić-Karlobag i tik pored Dabarskih kukova, jednog od najslikovitijih predjela Velebita. Planinarski dom se nalazi svega 18 km od morske obale i na samo 2 sata vožnje novom autocestom od Zagreba, a sa obližnjih brda se pruža prekrasan vidik na Jadran i brojne otoke tog dijela mora. Tokom susreta će biti organizirano nekoliko izleta na susjedne vrhove, od najvišeg i najpoznatijeg, Kize (1267 m), susjednog Žutog kuka do ostalih vrhova u okolici, Vranjeg kuka, Ljubičkog brda, Velikog Sadikovca i drugih. Premda je većina vrhova stjenovita, staze na njih su pogodne za sve, čak i za djecu, i nisu prenaporne. Uz pretežno planinarske izlete sudionike čekaju i društvene igre te još poneko iznenađenje!
 
Više detalja o susretu (cijene, prijave, fotografije ...) pronađite na dobro poznatoj MKR-web stranici http://www.angelfire.com/va2/Vanja/index.html
Također ne propustite specijalni dodatak, zbirku slika tog dijela Velebita koje su snimila šestorica poznatih i iskusnih hrvatskih planinara-fotografa koji su slike odabrali specijalno za promociju ovogodišnjeg MKR-a. Pogledajte na http://public.fotki.com/vanja/srednji_velebit-1/ 
 
Ove godine se također organizira 3. Familia MKRsusret u prirodi za esperantske obitelji (i ostale zainteresirane!)Susret će se održati između 13. i 15. 05.2005. u planinarskom domu na Mrzlici (1093 m) na brdu Mrzlica u srednjoj Sloveniji, pored grada Celja. Planinarski dom je dostupan autom i pogodan za obiteljske susrete. Kao i dosad, susret nema strogo određen program, već se pružaju mogućnosti za zajedničke šetnje do obližnjih vrhova, igre na livadama i malom igralištu i odmor općenito. Detaljne informacije (sa cijenama, prijavnicom i slikom domapronađite na uobičajenim MKR web stranicama: http://www.angelfire.com/va2/Vanja/index.html
 
 
Aktivnosti Dramske grupe SEK-a ovog proljeća
Dramska grupa SEK-a nastupit će i ove godine na tradicionalnom susretu kazališnih amatera grada Zagreba (SKAZ) sa predstavom "Dobro došli na otok sreće". Obzirom da je iz raznih razloga grupa prošle i ove godine bila manje aktivna, od ove predstave se očekuje da sačuva kontinuitet pojavljivanja Dramske grupe SEK-a na zagrebačkim pozornicama i bude uvod u, nadamo se, aktivniju slijedeću godinu. 
 
 
Suradnja SEKa i članova planinarskog web Foruma Hrvatskog planinarskog saveza
U studenom 2003. godine započeta suradnja SEKa i  članova planinarskog web Foruma Hrvatskog planinarskog saveza se i dalje nastavlja! Evo slijedećih akcija SEK-a i članova Foruma HPS-a:
                15.04.2005.: 16. susret SEK-ovaca i članova web Foruma Hrvatskog planinarskog saveza  uz projekciju video kazete sa snimkama emisija TV BiH o ekspediciji kanjonom Rakitnice te rekonstrukcijom događanja prilikom smrti trojice alpinista pri usponu na vrh Lupoglav na planini Prenj. Pozvani su svi zainteresirani!
Za one zainteresirane za planinarsku tematiku i razgovor na webu, posjetite Forum HPS-a na http://hps.inet.hr/cgi-bin/yabb/YaBB.cgi
 
 
Pomoć za esperantske prostorije u Vodnikovoj
Hrvatski savez za esperanto objavljuje da je do sada u 23 mjeseca od kupnje prostorija stiglo 97 uplata u iznosu od ukupno 9383 EUR. Hrvatski savez za esperanto zahvaljuje svima koji su do sada svojim donacijama pomogli otplaćivanje kredita i poziva sve koji su to u mogućnosti da i dalje pomognu. Više o otplati kredita i donacijama čitajte u slijedećem broju "Tempa"!
 
Međunarodni susret mladeži u Rijeci i Kostreni od 20.-22.05.2005.
U Rijeci i Kostreni održat će se od 20. do 22.05.2005. Međunarodni susret mladeži sa temom nacionalnih kultura, jezika i evropskog identiteta. Boravak učesnika je osiguran u izviđačkom odmaralištu "Esperanto domo" u Kostreni, a cijena susreta je 100 kuna u što je uračunato 2 puna pansiona, izlet, lokalna vožnja i materijali.Voditelj projekta je Boris Di Costanzo. Informacije možete dobiti na adresi esperanto.rijeka@ri.htnet.hr
 
Ponovo stiže pregled događanja u Slovenskoj esperantskoj ligi!
Slovenska esperantistica Manca Turk ponovo je pokrenula objavljivanje redovnog pregleda događanja u Slovenskoj esperantskoj ligi koji se šalje mailom. Svi zainteresirani za prijem dotičnog pregleda neka se jave Manci na turkmanca@yahoo.com . 
 
 
Informacije o 27. REF-u (susretu esperantskih obitelji)
Sve informacije o 27. REF-u (Renkontiĝo de Esperantaj Familioj) koji će se održati između 13. i 17.07.2005. u odmaralištu Stanica Wodna u sjevernoj Poljskoj pronađite na web stranici  http://familioj.komputilo.org/ref2005.html .Očekuje se dolazak 15-25 esperantskih obitelji.
Također, ako putujete na UK, razmislite o dječjem susretu IIK (Internacia Infana Kongreseto), koji se po 36. puta održava 23.-30.05. u Vilniusu u Latviji.
Više informacija o REF-u možete dobiti direktno od organizatora Berta Schumanna na bert.schumann@free.fr
KORISNE INFORMACIJE
 
Program petkom u SEK-u
 
Početak svih programa je u 20:30, a adresa je  Mislavova 11/IV , Zagreb.
 • 01.04.2005Igre iznenađenja! 
 • 08.04.2005Predavanje sa dijapozitivima jednog od najpoznatijih hrvatskih speleologa Vlade Božića: "Skrivene ljepote hrvatskog krša"
 • 15.04.200515. susret SEK-ovaca i članova web Foruma Hrvatskog planinarskog saveza uz projekciju video kazete sa snimkama emisija TV BiH o ekspediciji kanjonom Rakitnice te rekonstrukcijom događanja prilikom smrti trojice alpinista pri usponu na vrh Lupoglav na planini Prenj.
 • 22.04.2005. Predavanje uz projekciju slika Ozrena Ćuka o Maleziji (predavanje još nije potvrđeno tako da je moguća izmjena programa)
 • 29.04.2004. Urba ludo! 
 • 06.05.2004. Brigitta Fogec priča i pokazuje slike sa putovanja po nacionalnim parkovima Tanzanije te usponu na Kilimandžaro, najviši vrh Afrike 
 
Ne zaboravite, sve informacije o SEK-u (uključivši i informacije o tečajevima i programu petkom) možete naći i na SEKovim web stranicama: http://www.angelfire.com/sk2/sek
 
Isto tako, obavijesti o programu esperantskog kluba "Bude Borjan" i aktivnostima Hrvatskog saveza za Esperanto možete naći na adresi http://www.esperanto.hr 
 
Ovo je 23. izdanje informacija o SEK-u/KEJI pokrenutih 2002. godine i poslano je ovaj mjesec na 129 adresa
=====================================
 
Ako vas ne interesiraju mailovi sa informacijama  vezanim uz aktivnosti i program SEK-a i KEJE, javite nam, molim vas, i skinut ćemo vas sa mailing liste!
 
Puno pozdrava od   VANJE & DAŠE!
 

02-03 / 2005 :

Subject: Pregled događanja u SEK-u i KEJA-i tokom veljače i ožujka 2005.

Bok svima!
Evo prvog ovogodišnjeg pregleda događanja u Studentskom Esperantskom Klubu iz Zagreba (SEK-u) , Hrvatskoj Esperantskoj mladeži (KEJA), a i šire, u esperantskom svijetu!
 
IZVJEŠTAJI
 
Završio prošlogodišnji početni tečaj esperanta u SEK-u!
Prošlogodišnji SEK-ov početni tečaj esperanta je završio u petak podjelom diploma sudionicima koji su uspješno položili ispit - čestitamo Maji, Josipu, Željki i Nenadu, i nadamo se da ćemo ih ubuduće viđati na klupskim sastancima petkom i esperantskim susretima! A ostalim polaznicima želimo da ipak kad-tad pristupe tečaju.
Završetak tečaja je obilježen i prigodnim igrama na kojima je učestvovalo dvadesetak članova kluba.
 
Rekordan posjet SEK-ovog programa petkom!
Na redovnom susretu SEKovaca i članova web Foruma Hrvatskog planinarskog saveza održanom 14.01.2005. po već 13. put  (ovaj put uz predavanje sa dijapozitivima Darka Berljaka o Tibetu pod naslovom "Posljednji dani Shambhale" za bilježen je dosad najbrojniji posjet od preseljenja klupskih prostorija u Mislavovu ulicu - čak 46 posjetilaca, SEKovaca, članova Foruma i drugih gostiju prisustvovalo je susretu!.
 
Karavana na  90. UK u Litvu!
I ove godine KEL (glavni organizator: Faruk Islamović, tel. 098/1602-805, mail faruk.islamovic@zg.htnet.hr)  organizira karavanu na 90. UK u Vilniusu, Litva. Sve detalje (cijene, program) možete vidjeti na stranici http://www.esperanto.hr/putovanje_u_litvu.doc. Sudionici karavane na 88. UK u Švedskoj su bili vrlo zadovoljni, a ove godine nema razloga da ne bude još i bolje!

 NAJAVE

Godišnja skupština SEK-a i KEJE 25.02.2005.!
Pozivaju se svi članovi SEK-a i KEJE te svi drugi zainteresirani na godišnju skupštinu SEK-a i KEJE u petak, 25.02. 2005. u 20h u prostorije kluba. Nakon službenog programa slijedi uobičajena zabava, a vjerujemo da i tradicionalna torta neće izostati!
 
Novosti vezane uz 16. MKR (MontKabana Renkontiĝo) i 3. Familia MKR!
Pala je odluka o mjestu i vremenu održavanja 16. MKR-a! Od 22. do 25.09.2005. održat će se 16. MKR u planinarskom domu "Vila Velebita" u Baškim Oštarijama, planinskom selu na glavnoj cesti Gospić-Karlobag i tik pored Dabarskih kukova, jednog od najslikovitijih predjela Velebita. Ostali detalji o susretu (cijene, izleti itd.) još nisu određeni (biti će poznati sredinom ožujka, a njihovo objavljivanje biti će najavljeno i mailom) , no sigurno je da će cijene biti na razini prijašnjih susreta, a izleti vrlo zanimljivi.
 
Točno mjesto i vrijeme održavanja 3. Familia MKR, obiteljskog esperantsko-planinarskog susreta još nije određeno, no gotovo je sigurno da će se ponovo održati u Sloveniji (najvjerojatnije u Posavskom hribovju u okolici Celja) u svibnju. Detalji će također biti poznati sredinom ožujka.
 
Sve informacije o MKR-u (dosadašnji susreti, fotografije itd.) možete i dalje vidjeti na poznatoj MKR web-adresi: (http://www.angelfire.com/va2/Vanja/ ).
 
Novi početni tečaj esperanta u ožujku!
Tako je, uskoro počinje novi početni tečaj esperanta uz već poznatu učiteljicu Sonju Kovač - 08.03.2005. (utorak) u 20:30. je početni dogovor.
Cijena tečaja je 180 kn, a u nju su uz predavanja 2 x tjedno tokom cijelog proljetnog semestra uključeni i nastavni udžbenik i ostali nastavni materijali te članarina u SEK-u za 2005. godinu.
 
Aktivnosti Dramske grupe SEK-a ovog proljeća
Nakon nekoliko mjeesci neaktivnosti Dramska grupa SEK-a bi se trebala probuditi ovog proljeća, taman na vrijeme za sudjelovanje na tradicionalnom Susretu kazališnih amatera grada Zagreba (SKAZ) na kojem Dramska grupa SEK-a sudjeluje već dugi niz godina. Na žalost, Vanja, voditelj grupe posljednjih godina, zbog obiteljskih i poslovnih obaveza ne može ove godine voditi grupu, no ovaj put će se u tome okušati Dag (kojemu se možete javiti na 091/588 3832 ili na dagozej@yahoo.co.uk)  ako želite sudjelovati u slijedećim projektima.
 
Suradnja SEKa i članova planinarskog web Foruma Hrvatskog planinarskog saveza

U studenom 2003. godine započeta suradnja SEKa i  članova planinarskog web Foruma Hrvatskog planinarskog saveza se i dalje nastavlja! Evo slijedećih akcija SEK-a i članova Foruma HPS-a:

                18.02.2005.: 14. susret SEK-ovaca i članova web Foruma Hrvatskog planinarskog saveza  uz predavanje sa dijapozitivima Vlade Božića, jednog od najpoznatijih i najiskusnijih hrvatskih speleologa, pod naslovom "Skrivene ljepote hrvatskog krša".  Pozvani su svi zainteresirani!
                - 18.03.2005. 15. susret SEK-ovaca i članova web Foruma Hrvatskog planinarskog saveza  uz predavanje sa dijapozitivima Željka Pastuovića pod naslovom "Uspon na Aconcaguu i putovanje Patagonijom". 
Za one zainteresirane za planinarsku tematiku i razgovor na webu, posjetite Forum HPS-a na http://hps.inet.hr/cgi-bin/yabb/YaBB.cgi
 
Predstavljanje japanskog prijevoda "Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića" u utorak 15.02.2005.
Na odjelu za djecu i mladež Gradske knjižnice Zagreb (Starčevićev trg 4) održat će se u utorak, 15.02.2005. u 12 sati održat će se predstavljanje japanskog prijevoda (preko esperanta) "Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića". Događanje će voditi tajnica KEL-a i naša poznata književnica Spomenka Štimec, a dijelove teksta čitaju Junko Ikeda (na japanskom) i učenici osnovnih škola "Bukovac" i "Retkovec" (na hrvatskom i esperantu).
 
Predstavljanje kineskog prijevoda knjige Karla Štajnera "7000 dana u Sibiru" u ponedjeljak, 28.02.2005.
U Židovskoj općini (Palmotićeva 16, Zagreb) održat će se u ponedjeljak, 28.02.2005. u 19 sati održat će se predstavljanje kineskog prijevoda (preko esperanta) djela Karka Štajnera "7000 dana u Sibiru". Događanje će također voditi Spomenka Štimec, a gost će biti poznati književnik Predrag Matvejević te možda i književnica Sibila Petlevski.

29. IJF u Lido di Jesolo pored Venecije

29. IJF (Internacia Junulara Festivalo), tradicionalni susret talijanske esperantske omladine, održat će se ove godine izneđu 23. i 29.03.2005. u poznatom ljetovalištu Lido di Jesolo pored Venecije. Više detalja nađite na http://iej.esperanto.it/iej/ijf/2005

61. IJK u Zakopanima u Poljskoj
61. IJK (Internacia Junulara Kongreso - najveći svjetski omladinski esperantski susret) održat će se ove godine u poznatom poljskom turističkom središtu Zakopane na padinama Tatri. Više detalja nađite na http://tejo.org/ijk/2005/index.php. Ako bude većeg interesa za susret moguće je i oragniziranje karavane iz Zagreba - javite se u SEK petkom navečer!
 
Ovogodišnji REF također u Poljskoj
Mjesto održavanja ovogodišnjeg REF-a (Renkontiĝo de Esperantistaj Familoj- susret esperantskih obitelji) je izletište Stanica Wodna na sjeveroistoku Poljske. Više informacija o mjetsu susreta nađite na http://stanicawodna.w.interia.pl/eoindex.html, a detalje o susretu tražite od Berta Schumana (bert.schumann@free.fr(
KORISNE INFORMACIJE
 
Program petkom u SEK-u
 
Početak svih programa je u 20:30, a adresa je  Mislavova 11/IV , Zagreb.
 • 18.02.200514. susret SEK-ovaca i članova web Foruma Hrvatskog planinarskog saveza  uz predavanje sa dijapozitivima  Vlade Božića "Skrivene ljepote hrvatskog krša"
 • 25.02.2005Godišnja skupština SEK-a i KEJE!
 • 04.03.2005Predavanje i radionica o "natura danco", voditelj Dag Treer.
 • 11.03.2005. Iz Rusije s ljubavlju - powerpoint putovanje kroz Rusiju i proslogodišnji IJK / Tomislav Divjak, Vlado Kamenski, Zoran Vukas
 • 18.03.2004. 15. susret SEK-ovaca i članova web Foruma Hrvatskog planinarskog saveza  uz predavanje sa dijapozitivima  Željka Pastovića "Uspon na Aconcaguu i putovanje Patagonijom" 
 • 25.03.2004. Nema programa - Veliki Petak 
Ne zaboravite, sve informacije o SEK-u (uključivši i informacije o tečajevima i programu petkom) možete naći i na SEKovim web stranicama: http://www.angelfire.com/sk2/sek
 
Isto tako, obavijesti o programu esperantskog kluba "Bude Borjan" i aktivnostima Hrvatskog saveza za Esperanto mozete naći na adresi http://www.esperanto.hr 
 
Ovo je 22. izdanje informacija o SEK-u/KEJI pokrenutih 2002. godine i poslano je ovaj mjesec na 128 adresa
=====================================
Ako vas ne interesiraju mailovi sa informacijama  vezanim uz aktivnosti i program SEK-a i KEJE, javite nam, molim vas, i skinut ćemo vas sa mailing liste!
 
Puno pozdrava od VANJE & DAŠE!
 

From: Vanja Radovanovic (ZG/ETK) [vanja.radovanovic@ericsson.com]
Sent: 3. prosinac 2004 12:51
To: 'dasa'
Subject: Pregled dogadjanja u SEK-u i KEJA-i tokom prosinca 2004 i sijecnja 2005.
Bok svima!
 
I ovog mjeseca vam šaljemo pregled događanja u Studentskom Esperantskom Klubu iz Zagreba (SEK-u) , Hrvatskoj Esperantskoj mladeži (KEJA), a i šire, u esperantskom svijetu!
(pregled događanja za studeni se nije pojavio radi bolesti i zauzetosti - trudit ćemo se da se to više ne ponovi!)
 
IZVJEŠTAJI
 
SEK pomogao otplatu KEL-ova kredita za prostorije u Vodnikovoj!
Iako SEK, na žalost, radi administrativnih razloga 2005. godine neće dobiti uobičajena sredstva iz Fonda za kulturu grada Zagreba kojom se financira rad Dramske grupe i ostale aktivnosti kluba Predsjedništvo SEK-a je odlučilo da se iz ušteđenih sredstava pomogne Hrvatskom savezu za Esperanto (KEL) u otplati kredita kojom su kupljene prostorije u Vodnikovoj ulici u Zagrebu. Jednomjesečna rata u iznosu od 4300 kuna je uplaćena na račun KEL-a dana 30.11.2004. uz nadu da će financijsko stanje SEK-a omogućiti još koju uplatu u budućnosti.
 
Ovogodišnji početni tečaj esperanta dobro napreduje!
Ovogodišnji SEK-ov početni tečaj esperanta dobro napreduje - svih 6 polaznika uglavnom redovno pohađa predavanja, a završetak tečaja se očekuje krajem siječnja 2005.
 
Novosti vezane uz MKR (MontKabana Renkontiĝo)!
Koga zanima detaljan izvještaj o ovogodišnjem 15. MKR-u koji je održan ovog rujna u Pliskovici pored Sežane (Slovenija) neka pogleda već poznatu MKR-web adresu (http://www.angelfire.com/va2/Vanja/ ). Na žalost, sve fotografije još nisu stavljene na web stranicu (to se očekuje da će biti završeno do 15.12.2004.!), no nekoliko ih je već tamo, a ljubitelji fotografija mogu pogledati i slike Mance Turk koje se nalaze na adresi http://www.svet-je-lep.com/gallery/MKR-Pliskovica .
 
Izložba povodom jubilarnog 15. MKR-a koja je bila izložena na samom MKR-u pokazana je i u klupskim prostorijama u Mislavovoj 11/IV, a bila je i popraćena prezentacijom susreta na društvenoj večeri u ED "Bude Borjan" 17.11.2004.
 
Detalji o 16. MKR-u koji će se održati u rujnu 2005. će biti poznati tek u ožujku 2005., no velike su šanse da se susret održi na Velebitu. Čim bude poznato više detalja biti će objavljeni u ovom mjesečnom mailu.
 
Aktivnosti Dramske grupe SEK-a ove jeseni
Na žalost, nije ih bilo. Iako su uspostavljeni kontakti sa kulturnom udrugom Križevci i omladinskim klubom Podlaga u Sežani koji su pokazali interes za ugošćavanjem Dramske grupe, još nije došlo do konačnog dogovora oko gostovanja zbog njihovih problema sa prostorima i terminima. Možda bude nešto u 2005. godini?
 
Provala u prostorije u Mislavovoj
U noći s 12. na 13.11. 2004. izvršena je provala u prostorije KEL-a/BB-SEK-a u Mislavovoj ulici te u prostorije susjednih firmi. Na sreću, nije počinjena gotovo nikakva šteta (neki bi rekli da se tamo ni nema što ukrasti osim knjiga ...) - razvaljena je brava i ukradeno 200 kuna iz ladice u uredu susjedne firme. 
 
Predavanje u Interkulturalnoj udruzi
Dana 06.11. 2004. Spomenka Štimec, David Rey i Dag Treer (predsjednik SEK-a/KEJE) održali su predavanje o esperantu u Interkulturalnoj udruzi u Zagrebu. koja djeluje u sklopu Centra za kulturu i obrazovanje pri Otvorenom sveučilištu. Posjetioci su sa zanimanjem pratili predavanje i nakon njega je nastavljen razgovor o esperantu.

 NAJAVE

Proslava Zamenhofova dana
Proslava u organizaciji KEL-a će se održati 16.12.2004. u 19h u Židovskoj općini u Zagrebu (Palmotićeva 16). Na programu je predstavljanje knjige "Zamenhofova ulica" na hrvatskom jeziku. Sudjeluju Damir Mikuličić i Domagoj Vidović, odlomke iz knjige čita Vida Jerman, a u popratnom programu će svirati Kaja Farszky. Pozivaju se svi na dolazak!
Suradnja SEKa i članova planinarskog web Foruma Hrvatskog planinarskog saveza
U studenom 2003. godine započeta suradnja SEKa i  članova planinarskog web Foruma Hrvatskog planinarskog saveza se i dalje nastavlja i ovog studenog je već proslavila već cijelu godišnjicu!. Evo slijedećih akcija SEK-a i članova Foruma HPS-a:
                17.12.2004.: 12. susret SEK-ovaca i članova web Foruma Hrvatskog planinarskog saveza  uz predavanje sa dijapozitivima Vedrana Sremeca "Od Azurne obale, preko francuske i španjolske Baskije do Zaragoze"  Pozvani su svi zainteresirani!
                - 14.01.2005. 13. susret SEK-ovaca i članova web Foruma Hrvatskog planinarskog saveza  uz predavanje sa dijapozitivima Darka Berljaka o Tibetu. Napomena: Darko Berljak je tajnik Hrvatskog Planinarskog Saveza i voditelj više od deset ekspedicija na Mt Everest i druge Himalajske vrhove. 
 Za one zainteresirane za planinarsku tematiku i razgovor na webu, posjetite Forum HPS-a na http://hps.inet.hr/cgi-bin/yabb/YaBB.cgi
 
Pokrenut postupak za rezervaciju web adresa www.sek.hr i www.keja.hr!
Pokrenut je postupak za rezervaciju internet adresa www.sek.hr i www.keja.hr kako bi se izbjegle reklame koje su uvjetovane smjestajem dosadašnjih web stranica SEK-a, KEJE i MKR-a na besplatne servere, a promjenom bi se dobile i puno jednostavnije i pamtljivije adrese. Što se tiče pitanja smještaja sadržaja na server i redizajna stranica nadamo se da će i to doći na red. 
 
Slijedeći IS (Internacia Seminario) ponovo u Wetzlaru!
Još nije kasno za prijavu na IS!
Poznati susret njemačkih mladih esperantista i najbliži "veliki" susret, IS, ponovo će se ove godine održati u Wetzlaru, gradiću u srednjoj Njemačkoj! IS je tamo već održan 1995 i 1999 godine, a ovogodišnji 48. IS se održava od 27.12.2004-03.01.2005 sa temom "Kulturološke razlike - problemi i perspektive", a sudionike očekuje prije svega ugodno druženje i zabavan doček Nove Godine. Više o susretu na  http://www.internacia-seminario.de/eo/index
 
KORISNE INFORMACIJE
Program petkom u SEK-u
 
Početak svih programa je u 20:30, a adresa je  Mislavova 11/IV , Zagreb.
 • 03.12.2004. Naučite igru Go! Igraonicu vodi Mea Bombardelli. 
 • 10.12.2004. Lidija Pajazetović i Sanja Kodrnja pokazat će u slici i riječi kako je bilo ovog ljeta na evropskom nogometnom prvenstvu u Lisabonu
 • 17.12.2004. 12. susret SEK-ovaca i članova web Foruma Hrvatskog planinarskog saveza  uz predavanje sa dijapozitivima Vedrana Sremeca "Od Azurne obale, preko francuske i španjolske Baskije do Zaragoze" 
 • 24.12.2004. Nema programa.
 • 31.12.2004. Doček Nove godine? Zainteresirani, javite se!
 • SEK i KEJA žele svim esperantistima i prijateljima kluba sretan Božić i sretnu i veselu Novu 2005. godinu!
 • 07.01.2005. Prvi sastanak u novoj godini - tko je gdje bio i što je radio preko praznika?
 • 14.01.2005. 13. susret SEK-ovaca i članova web Foruma Hrvatskog planinarskog saveza  uz predavanje sa dijapozitivima Darka Berljaka o Tibetu.
Ne zaboravite, sve informacije o SEK-u (uključivši i informacije o tečajevima i programu petkom) možete naći i na SEKovim web stranicama: http://www.angelfire.com/sk2/sek
Isto tako, obavijesti o programu esperantskog kluba "Bude Borjan" i aktivnostima Hrvatskog saveza za Esperanto možete naći na adresi http://www.esperanto.hr 
 
Ovo je 21. izdanje informacija o SEK-u/KEJI pokrenutih 2002. godine i poslano je ovaj mjesec na 129 adresa

10 / 2004 :
From:
Vanja Radovanovic (ZG/ETK) [vanja.radovanovic@ericsson.com]
Sent: 13. listopad 2004 12:51
Subject: Pregled dogadjanja u SEK-u i KEJA-i tokom listopada 2004

IZVJEŠTAJI
 
Održan 15. MKR (MontKabana Renkontiĝo)!
Ove godine održan je u Pliskovici pored Sežane (Slovenija) jubilarni 15. MKR uz učešće 26 sudionika iz 7 zemalja. Na žalost organizatora, loše vrijeme (taj vikend je bio najhladniji i najkišovitiji u cijelom rujnu) je ipak prorijedilo posjetioce i donekle izmijenilo program, no gledavši u cjelini i ove godine je susret bio uspješan. Sudionike je dočekala prigodna izložba povodom 15 godina MKR-a, prvi dan susreta je organiziran posjet prekrasnim Škocjanskim jamama (kiša je omela nastavak izleta, uspon na brdo Vremščicu), drugi dan susreta je bio rezerviran za posjet planini Nanos i večernju degustaciju vina u Pliskovici, dok je susret završen u nedjelju posjetom srednjovjekovnom dobro očuvanom gradiću Štanjelu. Susret je ovaj put ugostio omladinski hotel Pliskovica (http://www.pliska.org/slo.htm) u koji valja svratiti zbog lijepe lokacije, ugodnog smještaja i mnoštva mogućih atraktivnih izleta u okolici.
Što se tiče fotografija i više detalja o samom susretu, njih ćete za nekoliko dana moći vidjeti na MKR-web adresi (http://www.angelfire.com/va2/Vanja/ ), a osim toga u slijedećem broju časopisa "La Ondo de Esperanto" biti će objavljen članak o susretu na esperantu, u planinarskom časopisu "Hrvatski planinar" će u jednom od zimskih brojeva biti objavljena vijest o susretu na hrvatskom jeziku, dok će u ED "Bude Borjan" 17.11.2004. (srijeda) biti organizirano prigodno predavanje povodom 15. godina MKR-a uz ponovni postav izložbe koja je već bila postavljena u Pliskovici. Slično događanje planira se i u SEK-u tokom studenoga, no točan datum još nije utvrđen.
 
Počeo novi početni tečaj esperanta!
U utorak, 05.10.2004. počeo je u SEK-u još jedan početni tečaj esperanta sa voditeljicom Sonjom Kovač. I ove godine se nastavila tendencija slabog odaziva na tečajeve pa se odazvalo svega četvero tečajaca, no nadamo se da će se barem oni tokom tečaja ozbiljnije zainteresirati za esperanto i rad kluba. Ukoliko je još netko zainteresiran za tečaj, može se slobodno javiti jer je prvo predavanje održano tek jučer!
 
Održan međunarodni susret TAMEN u Tesliću (BiH) 
Od  7.-10.10.2004. održan je u Tesliću (BiH) međunarodni seminar TAMEN (Teslića Alvoko Moviĝi al Eŭropa Nacieco). Tema seminara bila je Europska Unija, sudionici su bili mladi esperantisti iz zemalja jugoistočne Evrope, a održavanje seminara pomogla je nizozemska mirovna udruga IKV i Evropska esperantska unija. Više informacija možete naći na webu na stranici http://www.esperanto.rs.ba/tamen,a  na susretu je sudjelovalo i 5 članova SEK-a!
 
Sredstva Gradskog fonda za kulturu još uvijek nisu uplaćena na SEKov račun
Usprkos brojnim intervencijama ni do današnjeg dana sredstva Gradskog fonda za kulturu grada Zagreba dobivena na natječaju za organizaciju amaterskih kulturnih programa za područje grada Zagreba u 2004. godini nisu uplaćena na račun SEK-a. Sredstva su trebala biti uplaćena još u proljeće, no zbog visokih rashoda grada uplata je bila odgođena za rujan. Posljednje obećanje kazuje da bi sredstva trebala biti uplaćena sredinom mjeseca ... Da podsjetimo, ta sredstva se dodjeljuju SEK-u na ime aktivnosti Dramske grupe SEK-a na amaterskim kazališnim smotrama i gostovanjima na esperantskim i neesperantskim susretima, a dio tih sredstava je ove godine Predsjedništvo SEK-a odlučilo preusmjeriti KEL-u (Hrvatskoj Ligi za Esperanto) kao pomoć pri plaćanju  kredita za prostorije u Vodnikovoj ulici u Zagrebu.
 
Novi međunarodni jezik Atlango
Pojavila se nova inicijativa sa ciljem rješavanja jezičnih problema unutar Evropske zajednice, tzv. Atlango jezik. Nije poznato tko su njegovi pobornici niti koliko ih ima, no sam jezik je vrlo sličan esperantu. Za više informacija pogledajte stranicu http://vido.net/atlango/index.htm

 NAJAVE

Promocija kineskog prijevoda knjige Karla Štajnera "7000 dana u Sibiru"
Dotična promocija će biti održana između 09. i 11.11.2004. (točan datum će biti javljen) u Evropskom domu u Zagrebu (Jurišićeva ulica). Za esperantiste je taj događaj značajan zato što je prijevod ostvaren preko esperanta i promocija knjige će biti iskorištena i za promociju esperanta. Pozivaju se svi zainteresirani za dolazak!
 
Planovi Dramske grupe SEK-a za jesen  i zimu 2004.
Došlo je do manje revizije planova Dramske grupe SEK-a za ovu sezonu: 
postignut je načelni dogovor za jedan nastup u Križevcima u dogovoru sa Kulturnom udrugom Križevci tokom jeseni 2004. 
- ponovo će biti uspostavljen kontakt sa kazališnom scenom u omladinskom klubu "Močvara" u Zagrebu (ponovo je aktivirana kazališna večer srijedom)
- pokušat će se dogovoriti gostovanje u Mladinskom centru "Podlaga" u Sežani, Slovenija, u kojem često gostuju umjetnici iz Hrvatske
na žalost, prijava na programski natječaj KUD "France Prešern" iz Ljubljane nije poslana zbog prekratkog roka za aplikaciju
- već više puta dogovarano i odgađano gostovanje u omladinskom klubu "Kooglana" u Koprivnici neće biti realizirano zbog odustajanja kluba od kazališnih aktivnosti   
Ako ste zainteresirani za sudjelovanje u radu dramske grupe ili možda imate ideju za neko gostovanje javite se Vanji (vanja.radovanovic@ericsson.com)!
 
 
Suradnja SEKa i članova planinarskog web Foruma Hrvatskog planinarskog saveza
U studenom 2003. godine započeta suradnja SEKa i  članova planinarskog web Foruma Hrvatskog planinarskog saveza se i dalje nastavlja. Evo slijedeće  akcij SEK-a i članova Foruma HPS-a:
                22.10.2004. (petak) , 10. Sastanak Forumaša u SEK-u uz predavanje Tomislava Markovića "Evropski četritisućnjaci". Pozvani su svi zainteresirani!
                - studeni 2004 (točan datum još nije dogovoren):  11. Sastanak Forumaša u SEK-u uz predavanje Aleksandra Gospića o Velebitu
 Za one zainteresirane za planinarsku tematiku i razgovor na webu, posjetite Forum HPS-a na http://hps.inet.hr/cgi-bin/yabb/YaBB.cgi
 
Slijedeći IS (Internacia Seminario) ponovo u Wetzlaru!
Poznati susret njemačkih mladih esperantista i najbliži "veliki" susret, IS, ponovo će se ove godine održati u Wetzlaru, gradiću u srednjoj Njemačkoj! IS je tamo već održan 1995 i 1999 godine, a ovogodišnji 48. IS se održava od 27.12.2004-03.01.2005 sa temom "Kulturološke razlike - problemi i perspektive", a sudionike očekuje prije svega ugodno druženje i zabavan doček Nove Godine. Više o susretu na  http://www.internacia-seminario.de/eo/index
 
KORISNE INFORMACIJE
Evo nekoliko korisnih esperantskih linkova:
 
- Tečaj esperanta na hrvatskom i još mnoštvu drugih jezika, Lernu.net: http://www.lernu.net/
- IEJ, Udruga talijanskih mladih esperantista: http://iej.esperanto.it/
- AEJ, Udruga austrijskih mladih esperantista: http://aej.esperanto.at/
- GEJ, Udruga mladih njemačkih esperantista: http://www.esperanto.de/dej/index_eo.htm
- HEJ, Udruga mladih madžarskih esperantista: http://www.esperanto.hu/hej/index.php?lang=esperanto&encoding=u
- UK, Univerzalni svjetski esperantski kongres za godinu 2005 (Vilnius, Litva): http://www.uea.org/kongresoj/uk_2005.html
- UK, Univerzalni svjetski esperantski kongres za godinu 2006 (Firenze, Italija): http://www.ukflorenco2006.it/unua.php
- IJK, Svjetski omladinski esperantski kongres za godinu 2005 (Zakopane, Poljska): http://www.tejo.org/ijk/2005/index.php
- Kalendar esperantskih susreta širom svijeta: http://www.eventoj.hu/kalendar.htm
- Libera Folio, novosti iz esperantskog pokreta: http://www.liberafolio.org/
- ĝangalo, esperantski news-portal (uređivan u Brazilu): http://ĝangalo.com/modules/news/
 
Program petkom u SEK-u 
Početak svih programa je u 20:30, a adresa je  Mislavova 11/IV , Zagreb):
 • 17 10.2004. Izvještaj u riječi i slici sa TAMEN sureta u Tesliću!
 • 22.10.2004. 10. Sastanak Forumaša u SEK-u uz predavanje Tomislava Markovića "Evropski četritisućnjaci".
 • 29.10.2004. Halloween u SEK-u! 
 • 05.11.2004. nadamo se izvještaju u rječju i slici sa ovogodišnjeg IJK-a u Rusiji (termin još čeka potvrdu)
Ne zaboravite, sve informacije o SEK-u (ukljucivsi i informacije o tecajevima i programu petkom) mozete naci i na SEKovim web stranicama: http://www.angelfire.com/sk2/sek
Isto tako, obavijesti o programu esperantskog kluba "Bude Borjan" i aktivnostima Hrvatskog saveza za Esperanto mozete naci na adresi http://www.esperanto.hr 
 
Ovo je 20. izdanje informacija o SEK-u/KEJI pokrenutih 2002. godine i poslano je ovaj mjesec na 125 adresa
==================================== 
Puno pozdrava od  VANJE & DAŠE!
 

07-08 / 2004 :

From: Vanja Radovanovic (ZG/ETK) [vanja.radovanovic@ericsson.com]
Sent: 7. rujan 2004 12:38
Subject: Pregled dogadjanja u SEK-u i KEJA-i tokom ljeta (srpanj-kolovoz-rujan) 2004
Bok svima!
Nadamo se da ste se dobro odmorili ovog ljeta (i posjetili koji esperantski susret!) i da sad puni energije ulazite u novu sezonu u kojoj će ponovo biti zanimljivih esperantskih događanja! Kao i dosad, i ovog mjeseca vam šaljemo pregled događanja u Studentskom Esperantskom Klubu iz Zagreba (SEK-u) , Hrvatskoj Esperantskoj mladeži (KEJA), a i sire, u esperantskom svijetu!
  
IZVJEŠTAJI
 
Održani tradicionalni ljetni esperantski susreti
Kao i obično, i ove godine su održani tradicionalni esperantski ljetni susreti. UK je bio u dalekoj Kini (SEK/KEJA nisu tamo imali svoje predstavnike, ali je Hrvata bilo), IJK je održan u Rusiji (učestvovalo je nekoliko članova SEK-a i željno iščekujemo njihove izvještaje i slike!),a  IJS u istočnoj Madžarskoj (na žalost, ponovo bez učešća SEKovaca ...). Ako vas zanimaju detalji o tim susretima i drugima tokom ljeta, dođite petkom u klub i čujte što ima nova!
 
SEK pomaže KEL-u u plaćanju kredita za prostorije u Vodnikovoj
Predsjedništvo SEK-a je odlučilo pomoći KEL-u (Hrvatskoj Ligi za Esperanto) plaćanjem jedne mjesečne rate kredita za prostorije u Vodnikovoj ulici u Zagrebu. Rata će biti plaćena po primitku sredstava koje je SEK-u dodijelio Fond za kulturu grada Zagreba za aktivnosti Dramske grupe SEK-a (novac je već trebao stići, no zbog zastoja u administraciji još nije uplaćen na račun SEK-a). Pozivamo i sve ostale klubove i pojedince da pomognu KEL-u u otplati kredita kako bismo kroz nekoliko godina mogli imati svoje prostorije u vlasništvu (KEL će ustupiti na korištenje te prostore i drugim esperantskim organizacijama pa tako i SEK-u i KEJI).
 
Pratite i dalje KEL-ove web stranice!
Kao sto je već javljeno početkom ljeta, web stranice KEL-a www.esperanto.hr su obnovljene zalaganjem Davora Klobučara iz Osijeka.  Stranice su u pogonu i redovno se ažuriraju, a sve komentare, primjedbe i informacije šaljite Davoru na Davor.Klobucar@ht.hr
 
Održana 8. Balkanska esperantska konferencija
Od 13. do 15.08.2004. održana je u Nišu (Srbija i Crna Gora) 8. Balkanska esperantska konferencija uz prisustvo 82 učesnika iz 5 zemalja sa temom suradnje balkanskih zemalja. Više o susretu i općenito o radu lokalnih esperantista možete naći na adresi http://www.espernis.org.yu/ 
 
Pasporta servo želi dostići 1300 adresa u 2005. godini!
Poznati adresar esperantista koji žele ugostiti druge esperantiste u izdanju za 2004. godinu je imao na popisu više od 1200 esperantista iz 79 zemalja te želi ove godine postaviti novi rekord i dostići brojku od 1300 "gastigantoj". Pogledajte njihove web stranice na http://www.tejo.org/ps i pomognite im i vi! Krajnji rok za prijavu za izdanje u 2005. godini je 01.11.2004.!

 NAJAVE

Još samo 16 dana do 15. MKR (MontKabana Renkontiĝo)!
Još imate vremena prijaviti se za 15. MKR! Trenutno je na ovogodišnji susret esperantista - ljubitelja priroda i planina prijavljen 31 učesnik iz 8 zemalja, a prijave s raznih strana svijeta i dalje pristižu i ne propustite rezervirati i vaše mjesto! 15. MKR će se održati od 23.-26.09.2004. u Sloveniji, u omladinskom hotelu u selu Pliskovica (280 m), udaljenom 10 km od Sežane i tek 3-4 km od talijanske granice.  
O programu samo kratko: 
        - posjet pećini Škocjanske jame sa dubokim podzemnim kanjonom, podzemnom dvoranom medju najvećima u Evropi i mnoštvom špiljskih ukrasa (Škocjanske jame su zaštićene od strane UNESCA kao prirodni spomenik)
        - posjet planini Nanos, (najviši vrh je Suhi vrh, 1313 m) jednoj od najljepših planina južne Slovenije sa pogledom od Alpa do Jadrana
        - posjet Vremščici, lijepoj travnatoj planini sa pogledom na južnu Sloveniju
        - posjet Štanjelu, srednjevjekovnom tradicionalnom gradiću mediteranskog stila
        - degustacija vina kod seoskih vinara u selu Pliskovica 
Obzirom da se radi o jubilarnom 15. MKR-u, biti  će priređena i mala izložba pomoću koje ćemo se sjetiti nekih detalja sa prijašnjih susreta!
Detaljne informacije, aliĝilo i dosta slika možete pronaći na MKR-web stranici (http://www.angelfire.com/va2/Vanja/ ), a informacije možete dobiti i od Vanje (vanja.radovanovic@ericsson.com) i Mee (bombarde@math.hr).
Ljubitelji esperanta, prirode i planina, prijavite se i osigurajte vase mjesto!  
 
Novi početni tečaj esperanta ! 
Novi početni tečaj esperanta u SEK-u počinje 05.10.2004. u 20h. Sve informacije se mogu dobiti kod Daga  (091/588 38 32)  i Vanje  (091/365 4626).  Voditeljica tečaja će biti ponovo Sonja Kovač. Dođite i/ili obavijestite svoje prijatelje, znance ...!
Cijena tečaja će i dalje biti 180 kn za cijeli semestar (dva termina tjedno) u što je uračunat udžbenik i ostali materijali za tečaj te klupska članarina.  
 
Planovi Dramske grupe SEK-a za jesen  i zimu 2004.
Na žalost,  tokom ljeta Dramska grupa nije bila aktivna, jer je otpalo gostovanje na talijanskom esperantskom kongresu u Trevisu početkom rujna. No, to ne znači da nema planova za budućnost!
postignut je načelni dogovor za jedan nastup u Križevcima u dogovoru sa Kulturnom udrugom Križevci tokom jeseni 2004. 
- ponovo će biti uspostavljen kontakt sa kazališnom scenom u omladinskom klubu "Močvara" u Zagrebu
- pokušat će se dogovoriti gostovanje u Mladinskom centru "Podlaga" u Sežani, Slovenija, u kojem često gostuju umjetnici iz Hrvatske
- u toku je postupak prijave na programski natječaj KUD "France Prešern" iz Ljubljane koji tim putem poziva kazališne grupe na gostovanja i suradnju tokom 2005. godine  

Prvi ovosezonski sastanak Dramske grupe SEK-a biti će održan u petak, 10.09.2004. u 20h u prostorijama kluba u Mislavovoj 11/IV pa ako ste zainteresirani za ovakvu aktivnost samo dođite! Opširnije informacije možete dobiti od Vanje (vanja.radovanovic@ericsson.com).
 
Traže se učitelji esperanta!
Svi vi koji ste voljni predavati esperanto učenicima osnovnih škola javite se Dagu.
 
Suradnja SEKa i članova planinarskog web Foruma Hrvatskog planinarskog saveza
U studenom 2003. godine započeta suradnja SEKa i  članova planinarskog web Foruma Hrvatskog planinarskog saveza se i dalje nastavlja. Evo slijedeće  akcij SEK-a i članova Foruma HPS-a:
                - 17.09.2004. (petak) , 9. Sastanak Forumaša u SEK-u uz predavanje Miroslava Vujovića o Durmitoru.   Pozvani su svi zainteresirani!  
 Za one zainteresirane za planinarsku tematiku i razgovor na webu, posjetite Forum HPS-a na http://hps.inet.hr/cgi-bin/yabb/YaBB.cgi
====================
Program petkom u SEK-u (početak svih programa je u 20:30, a adresa je  Mislavova 11/IV , Zagreb):
 • 10 09.2004. Sastanak Dramske grupe SEK-a uz  razgovore o ljetnim aktivnostima za sve zainteresirane  
 • 17.09.2004. 9. Sastanak Forumaša u SEK-u uz predavanje Miroslava Vujovića o Durmitoru
 • 23.09.2004. SEKovci sudjeluju na 15. MKR-u 
 • 30.09.2004. Društvena večer
 • 05.10.2004. (utorak, 20h), Početak novog početnog tečaja esperanta!
 
Ne zaboravite, sve informacije o SEK-u (uključivši i informacije o tečajevima i programu petkom) možete naći i na SEKovim web stranicama: http://www.angelfire.com/sk2/sek
 
Isto tako, obavijesti o programu esperantskog kluba "Bude Borjan" i aktivnostima Hrvatskog saveza za Esperanto možete naći na adresi http://www.esperanto.hr 
 
Ovo je 19. izdanje informacija o SEK-u/KEJI pokrenutih 2002. godine i poslano je ovaj mjesec na 12adres
=====================================
 
Ako vas ne interesiraju mailovi sa informacijama  vezanim uz aktivnosti i program SEK-a i KEJE, javite nam, molim vas, i skinut ćemo vas sa mailing liste!
 Puno pozdrava od
 
    VANJE & DAŠE!

06 / 2004 :

Pozdrav svima!

I ovog mjeseca vam šaljemo pregled događanja u Studentskom Esperantskom Klubu iz Zagreba (SEK-u), Hrvatskoj Esperantskoj mladeži (KEJA), a i sire, u esperantskom svijetu!

IZVJEŠTAJI:

Održan 2. Familia MKR! 2. Familia MKR, obiteljski esperantsko-planinarski susret u organizaciji KEJE, održan je od 21. do 23.05.2004. u Ribniškoj koči (1507 m) na Pohorju u Sloveniji. Ove godine na susretu je sudjelovalo 6 obitelji iz Austrije, Hrvatske, Madžarske i Slovenije - ukupno 22 osobe, 12 odraslih i 10 djece. Na žalost, zbog lošeg vremena (posljednjeg dana susreta palo je čak 5 cm novog snijega!) sudionici nisu proveli onoliko vremena u prirodi koliko je bilo zamišljeno, no kratkim šetnjama do Ribniškog vrha (1537 m), Ribniškog jezera i M. Črnog vrha uspjelo se ipak uhvatiti nešto svježeg brdskog zraka, a napravljen je vjerojatno i posljednji ovogodišnji snjegović. Ostatak vremena je utrošen na druženje, igru sa djecom i razmjenu iskustava sa višejezičnim odgojem djece i podukom esperanta od rođenja. Kratak izvještaj, a uskoro i slike možete pronaći na MKR-web stranici http://www.angelfire.com/va2/Vanja/ ), a informacije mozete dobiti i direktno od Vanje (vanja.radovanovic@ericsson.com).

Novosti na web stranicama KEL-a (Hrvatskog saveza za Esperanto) Web starnice KEL-a www.esperanto.hr su obnovljene zalaganjem Davora Klobučara iz Osijeka. Ideja je da se stranice redovno ažuriraju dodavanjem novosti iz esperantskog života u Hrvatskoj, a i šire. Sve komentare, primjedbe i informacije šaljite Davoru na davor.klobucar@ht.hr

Od 22.4.-24.4.2004. održao se JER (Junulara Esperanto Renkontiĝo) kod Kaposvara u Madjarskoj. Bilo je oko 40 sudionika. Sve osim prijevoza bilo je plaćeno. Od naših esperantista JER su posjetili Tonina, Tomislav Divjak te Vlado. Tomislav i Vlado izjavili su kako im je bila ugodna atmosfera među simpatičnim i zgodnim Mađaricama, a ni Tonina se nije vratila razočarana . ;o) Za slike i izvještaj kontakt osoba je Tomislav. 29.4.-1.5.2004. održao se Seminar o proširenju EU u Novoj Gorici na granici Slovenije i Italije. Bilo je oko 40 ljudi iz Slovenije, Austrije, Njemačke, Italije, Mađarske, BiH te Hrvatske. Hrvatsku su predstavljali Zoran, Tomislav, Tonina, Dag, te Marija Belošević iz HES-a (Hrvatskog Esperantskog Saveza). Sve osim prijevoza bilo je plaćeno. Na seminaru smo učili kako organizirati projekte te kako dobiti novce za projekte. Atmosfera je bila dijelom radna, a većim dijelom zabavna (na radionicama se pio Bailey's za poticanje kreativnosti). Nije izostalo zabave ni kada nas je sve, nespremne u noći, u tuđini najednom zahvatila Europska unija. No, kao što se vidi, vratismo se. Za slike i izvještaj kontakt osoba - Dag.

28.5.-30.5.2004. održano je Državno natjecanje učenika osnovnih škola u znanju esperanta. Natjecanje se održalo u esperantskoj vili u Kostreni koja je u vlasništvu esperantskog društva Rijeka. Od prijevoza do smještaja i hrane sve je bilo plaćeno - sto od skola, sto od esperantskog društva Rijeka. A i "Kras" nas je počastio svojom velikodušnom donacijom keksa i čokolade. Bilo je 30-ak ljudi iz 5 osnovnih skola. Natjecanje je bilo podijeljeno u dvije kategorije: lakšu - A kategoriju i tezu - B kategoriju. Učenici s osvojenim prvim, drugim ili trećim mjestom dobili su i prekrasne pokale s diplomom, a svi su dobili priznanja. Organizirani su i izleti u crikvenički akvarij, Rijeku, te kostrenske prekrasne plaze i šetalište uz more. A organizirana je i nagradnu igru - esperantska verzija kviza "Tko želi biti milijunaš". Izvještaj ćete moći pročitati u časopisu "Tempo".

Suradnja SEKa i članova planinarskog web Foruma Hrvatskog planinarskog saveza U studenom prošle godine započeta suradnja SEKa i članova planinarskog web Foruma Hrvatskog planinarskog saveza se i dalje nastavlja. Krajem svibnja i početkom lipnja održana su dva susreta: - 28.05.2004. (u prostorijama SEK-a): Predavanje Branka Balaška (Stubičke Toplice) "Od Kamniških Alpa do Matterhorna" - 05.06.2004. (pl. dom Kalnik pored Križevaca): druženje SEKovaca i Forumaša uz planinarenje po Kalniku i večernji posjet tradicionalnom Krizevačkom spravišću K tome, 08.06.2004. Vanja Radovanović održao je u PD Pliva predavanje uz dijapozitive pod naslovom "Manje poznate planine srednje Austrije".

NAJAVE

Ne zaboravite na 15. MKR (MontKabana Renkontiĝo)! Prijave s raznih strana svijeta i dalje pristižu i ne propustite rezervirati i vaše mjesto na ovogodišnjem susretu esperantista - ljubitelja priroda i planina: 15. MKR će se održati od 23.-26.09.2004. u Sloveniji, u omladinskom hotelu u selu Pliskovica (280 m), udaljenom 10 km od Sežane i tek 3-4 km od talijanske granice. O programu ponovo samo kratko: - posjet pećini Škocjanske jame sa dubokim podzemnim kanjonom, podzemnom dvoranom medju najvećima u Evropi i mnoštvom špiljskih ukrasa (Škocjanske jame su zaštićene od strane UNESCA kao prirodni spomenik) - posjet planini Nanos, (najviši vrh je Suhi vrh, 1313 m) jednoj od najljepših planina južne Slovenije sa pogledom od Alpa do Jadrana - posjet Vremščici, lijepoj travnatoj planini sa pogledom na južnu Sloveniju - posjet Štanjelu, srednjevjekovnom tradicionalnom gradiću mediteranskog stila - degustacija vina kod seoskih vinara u selu Pliskovica Obzirom da se radi o jubilarnom 15. MKR-u, biti ce priređena i mala izložba pomoću koje ćemo se sjetiti nekih detalja sa prijašnjih susreta! Detaljne informacije, aliĝilo i dosta slika možete pronaći na MKR-web stranici (http://www.angelfire.com/va2/Vanja/ ), a informacije možete dobiti i od Vanje (vanja.radovanovic@ericsson.com) i Mee (bombarde@math.hr). Ljubitelji esperanta, prirode i planina, prijavite se i osigurajte vaše mjesto!

Planovi Dramske grupe SEK-a za ljeto i jesen 2004. Na žalost, usprkos različitih kontakata sa centrima za kulturu i omladinskim klubovima nakon SKAZ-a nije održana ni jedna nova izvedba ovogodišnje predstave "Ne seri! (Uspon i pad dužnosnika M. u 30 prizora)". No, ujesen se nadamo novim nastupima - uz još uvijek nepotvrđeno gostovanje na talijanskom esperantskom kongresu u Trevisu u rujnu, postignut je načelni dogovor za jedan nastup u Križevcima u dogovoru sa Kulturnom udrugom Križevci tokom jeseni 2004.

Najava za 9. MIRO! 9.MIRo (Multetneca Internacia Renkoniĝo) održat će se iduće godine od 21.4.-26.4.2005. najvjerojatnije u esperantskoj kući u Kostreni. Poslana je molba za financijsku pomoć Zagrebačkoj banci pa se još čeka njihov odgovor, no susret će se održati bez obzira na financijsku pomoć. Svježe informacije pratite na stranici www.angelfire.com/ky3/keja/miro2004.html. Za one koje žele sudjelovati u organizaciji susreta kontakt osoba je Dag.

MEBo (MezEŭropa Biciklado) To je ime projekta čija je ideja nastala na seminaru u Novoj Gorici. To je međunarodni susret za vrijeme kojeg će se uz Dravu ići biciklom od Graza do Osijeka uz sportsko-ekološko-esperantski zabavno-edukativni program. Bit će 25-50 sudionika. Vrijeme održavanja - srpanj 2005. Stranica na webu je www.angelfire.com/mb2/mebo2005.html . Tko želi sudjelovati u organizaciji projekta - kontakt osoba je Dag.

Traže se učitelji esperanta! Svi vi koji ste voljni predavati esperanto učenicima osnovnih škola javite se Dagu.

Novi početni tečaj esperanta Novi početni tečaj esperanta u SEK-u počinje 05.10.2004. u 20h. Sve informacije se mogu dobiti kod Daga i Vanje.

Klupski izleti Za sve dogovore za izlete javite se petkom u Klubu ili Faruku (faruk.islamovic@zg.htnet.hr) ili Vanji (vanja.radovanovic@ericsson.com), a sve su aktivnosti naravno slobodne za sve zainteresirane. Za one zainteresirane za planinarsku tematiku i razgovor na webu, posjetite Forum HPS-a na http://hps.inet.hr/cgi-bin/yabb/YaBB.cgi

 

Web stranice nekih od poznatijih esperantskih susreta ove godine:

IJK, 10.-17.07.2004., Kovrov (regija Vladimir), Rusija: http://tejo.org/ijk/ Pretkongres u Sankt Petersburgu, 06.-09.07.2004.: http://www.tejo.org/ijk/ak-spb.php Pretkongres u Moskvi, 06.-09.2004.: http://www.moskvo.ru/
IJS, 23.-29.07.2004., Miskolc, Mađarska: http://www.esperanto.hu/hej/index.php?lang=esperanto&encoding=u&section=aranĝoj&content=ijs2004
UK, 24.-31.07.2004., Peking, Kina: http://www.espero.com.cn/uk2004/e02-1.htm
REF, 31.07.-08.08.2004., Mali Idjos (Vojvodina), Srbija i Crna Gora: http://www.ref2004.org/
FESTO, 07.-14.08.2004., Orlenas, Francuska: http://festo.esperanto-jeunes.org/2004/
IF, 27.12.2004.-03.01.2005., Magdeburg, Njemacka: http://www.internacia-festivalo.de/

==================== Program petkom u SEK-u 
(početak svih programa je u 20:30, a adresa je Mislavova 11/IV):

Tokom lipnja će se održavati susreti u SEK-u u tradicionalnom terminu, međutim bez posebnog programa. Svi ste pozvani na neobavezno druženje, dogovore za ljeto i društvene igre! U slučaju posebnih događanja ona će biti najavljena mailom.

Ne zaboravite, sve informacije o SEK-u (ukljucivsi i informacije o tecajevima i programu petkom) mozete naci i na SEKovim web stranicama: http://www.angelfire.com/sk2/sek

Isto tako, obavijesti o programu esperantskog kluba "Bude Borjan" i aktivnostima Hrvatskog saveza za Esperanto mozete naci na adresi http://www.esperanto.hr

Ovo je 18. izdanje informacija o SEK-u/KEJI pokrenutih 2002. godine i poslano je na 126 adresa. 
Puno pozdrava od VANJE & DAŠE!


05 / 2004 :

Pozdrav svima!

 I ovog mjeseca vam saljemo pregled dogadjanja u Studentskom Esperantskom Klubu iz Zagreba (SEK-u) , Hrvatskoj Esperantskoj mladezi (KEJA), a i sire, u esperantskom svijetu!

Jos tri tjedna do 2. Familia MKR! 

Jos nas samo 3 tjedna dijele od 2. Familia MKR koji ce biti odrzan od 21. do 23.05.2004. u Ribniskoj koci (1507 m)  na Pohorju u Sloveniji. Kao i prosle godine, ciljna skupina sudionika su esperantske obitelji sa djecom (iako su i svi drugi dobrodosli!), a program je neobavezan i prilagodit ce se zeljama i mogucnostima sudionika. Dosad je prijavljeno 7 obitelji iz 4 zemlje (A, H, HR, SLO) i nadamo se da ce nas biti jos i vise! Detaljne informacije i cijene mozete pronaci na MKR-web stranici (http://www.angelfire.com/va2/Vanja/ ), a informacije mozete dobiti i direktno od Vanje (vanja.radovanovic@ericsson.com).

Ne zaboravite i na 15. MKR (MontKabana Renkontiĝo)!

Vec je pristiglo 12 prijava za ovogodisnji jubilarni susret za esperantiste -ljubitelje priroda i planina: 15. MKR ce se odrzati od 23.-26.09.2004. u Sloveniji, u omladinskom hotelu u selu Pliskovica (280 m) , udaljenom 10 km od Sezane i tek 3-4 km od talijanske granice. Obzirom da hostel raspolaze sa 46 lezajeva to znaci da je vec sada popunjeno malo vise od cetvrtina mjesta - stoga, pozurite sa prijavom i nemojte propustiti ovogodisnji nikad bogatiji MKR-program:

        - posjet pecini Skocjanske jame sa dubokim podzemnim kanjonom, podzemnom dvoranom medju najvecima u Evropi i mnostvom spiljskih ukrasa (Skocjanske jame su zasticene od strane UNESCA kao prirodni spomenik)

        - posjet planini Nanos, (najvisi vrh je Suhi vrh, 1313 m) jednoj od najljepsih planina juzne Slovenije sa pogledom od Alpa do Jadrana
        - posjet Vremscici, lijepoj travnatoj planini sa pogledom na juznu Sloveniju
        - posjet Stanjelu, srednjevjekovnom tradicionalnom gradicu mediteranskog stila
        - degustacija vina kod seoskih vinara u selu Pliskovica

Detaljne informacije, aliĝilo i dosta slika mozete pronaci na MKR-web stranici (http://www.angelfire.com/va2/Vanja/ ), a informacije mozete dobiti i od Vanje (vanja.radovanovic@ericsson.com) i Mee (bombarde@math.hr).

Ljubitelji esperanta, prirode i planina, prijavite se i osigurajte vase mjesto!


Medjunarodne aktivnosti clanova SEK-a i KEJE

Posljednjih tjedana bila je bogata medjunarodna esperantska aktivnost u Hrvatskoj i nama susjednim zemljama i evo kratkog prikaza sto se dogadjalo:

- u sklopu akcije "Esperanto ĉe Interreto" od 21. do 28.03.2004. u Sarajevu su TEJO, E@I kaj ILEI organizirali seminar o medjukulturnom ucenju i poducavanju Esperanta na kojem je sudjelovalo i nekoliko clanova SEk-a/KEJE. Vise detalja pronadjite na http://www.interkulturo.net/seminarioj/sarajevo/

- o 8. MIRO (Marturisma Esperanto Renkontiĝo) koji je odrzan 01.-06.04.2004. u Puli ste vec citali u posljednjem broju pregleda dogadjanja.

- povodom prikljucenja Slovenije i 9 drugih zemalja Evropskoj uniji od 29.04. do 02.05. odrzana je posebna priredba u Novoj Gorici kojoj su prisustvovali i esperantisti (i nekoliko clanova SEKa/KEJE)


Suradnja SEKa i clanova planinarskog web Foruma Hrvatskog planinarskog saveza

U studenom prosle godine zapoceta suradnja SEKa i clanova planinarskog web Foruma Hrvatskog planinarskog saveza se i dalje nastavlja. Nakon druzenja u Karlovcu 17.04.2004. evo slijedecih akcija SEK-a i  clanova Foruma HPS-a:

               - 28.05.2004. (petak, SEK): Predavanje Branka Balaska "Od Kamniskih Alpa do Matterhorna"
               - 05.06.2004. (subota, pl. dom Kalnik pored Krizevaca): druzenje SEKovaca i Forumasa uz 
planinarenje po Kalniku i vecernji posjet tradicionalnom Krizevackom spraviscu

Za sve dogovore za izlete javite se petkom u Klubu ili  Faruku (faruk.islamovic@zg.hinet.hr) ili Vanji (vanja.radovanovic@ericsson.com), a sve su aktivnosti naravno slobodne za sve zainteresirane.

Za one zainteresirane za planinarsku tematiku i razgovor na webu, posjetite Forum HPS-a na http://hps.inet.hr/cgi-bin/yabb/YaBB.cgi

Pocetak priprema za 9. MIRO!

Nakon ovogodisnjeg obnovljenog MIRO-a koji je popracen najboljim ocjenama i pohvalama vrijeme je za pocetak razmisljanja o 9. MIRO-u koji ce se odrzati 2005. godine uz jos nepoznatu temu. Uz odabir teme susreta, lokacije, smjestaja potrebno je poraditi i na poboljsanju financijske strane susreta odnosno trazenju subvencija i donacija. Ukliko imate nekakav prijedlog vezano uz 9. MIRO i/ili ste opcenito zainteresirani za rad na organizaciji MIRO-a javite se Dagu na dagozej@yahoo.co.uk.

Ostale obavijesti iz esperantskog svijeta:

- u subotu 08.05. u 10:30 se u Zagrebu, Mislavova 11/IV odrzava redovna godisnja skupstina Hrvatske lige za esperanto i pozivaju se svi zainteresirani na dolazak

- u nedjelju, 09.05. odrzat ce se u Strassbourgu manifestacija "Europa bunto" (u slobodnom prijevodu "Raznobjna Evropa") sa temom o jezicnim pravima u novoj Evropi. Vise informacija na web stranici na 41 jeziku (medju ostalima i na esperantu): http://europa.bunto.free.fr/

- jedinstvena visejezicna web enciklopedija "Vikipedio" vec ima vise od 500 000  izraza na 50 jezika, a esperantski odjeljak sadrzi vise od 10 000 clanaka pisanih od suradnika iz vise od 30 zemalja. Provjerite na http://eo.wikipedia.org/wiki/%C4%88efpa%C4%9Do!

- svi koji primaju signal televizije Slovenije mogu na stranici 311 pratiti novosti iz esperantskog zivota u Sloveniji. Stranice uredjuje Anka Vozlic.

- nezavisni esperantski glasnik "Libera folio" se nalazi na novoj web stranici: http://www.liberafolio.org/

- za ljubitelje citanja na webu: poznati esperantski casopis "La ondo de Esperanto" http://www.esperanto.org/Ondo/ 

- treba li vam esperantski rjecnik na webu? Ako da, ovaj je mozda najbolji: http://www.uni-leipzig.de/esperanto/voko/revo/

Web stranice nekih od poznatijih esperantskih susreta ove godine:

IJK, 10.-17.07.2004., Kovrov (regija Vladimir), Rusija: http://tejo.org/ijk/
Pretkongres u Sankt Petersburgu, 06.-09.07.2004.: http://www.tejo.org/ijk/ak-spb.php
Pretkongres u Moskvi, 06.-09.2004.: http://www.moskvo.ru/
IJS, 23.-29.07.2004., Miskolc, Madzarska:
http://www.esperanto.hu/hej/index.php?lang=esperanto&encoding=u&section=aranĝoj&content=ijs2004 

UK,
24.-31.07.2004., Peking, Kina: http://www.espero.com.cn/uk2004/e02-1.htm
REF
, 31.07.-08.08.2004., Mali Idjos (Vojvodina), Srbija i Crna Gora: http://www.ref2004.org/
FESTO, 07.-14.08.2004., Orlenas, Francuska: http://festo.esperanto-jeunes.org/2004/
IF
, 27.12.2004.-03.01.2005., Magdeburg, Njemacka: http://www.internacia-festivalo.de/

====================
Program petkom u SEK-u (pocetak svih programa je u 20:30, a adresa je  Mislavova 11/IV):

 • 07.05.2004. Napokon u SEK-u! Dugo najavljivano predavanje Dunje Drvar iz Republickog hidrometeoroloskog zavoda pod naslovom "Jedan radni dan meteorologa" ce se konacno odrzati! Dodjite i saznajte sve sto vas zanima o meteorolozima i prognozama! 
 • 14.05.2004. Ponovo drustvene igre u SEK-u!
 • 21.05.2004. Vecer iznenadjenja!
 • 28.05.2004. 7. susret SEKovaca i clanova Foruma HPS-a: prevanje uz dijapozitive Branka Balaska o Kamniskim Alpama uz dodatak o vrhu Matterhorn u Svicarskoj
 • 05.06.2004. (subota, 15h, pl. dom na Kalniku kod Krizevaca - pristup automobilom moguc): 8. susret SEKovaca i clanova Foruma HPS-a uz setnju po Klaniku i posjet Krizevackom Spraviscu

Ne zaboravite, sve informacije o SEK-u (ukljucivsi i informacije o tecajevima i programu petkom) mozete naci i na SEKovim web stranicama: http://www.angelfire.com/sk2/sek

Isto tako, obavijesti o programu esperantskog kluba "Bude Borjan" i aktivnostima Hrvatskog saveza za Esperanto mozete naci na adresi http://www.esperanto.hr 

Ovo je 17. izdanje informacija o SEK-u/KEJI pokrenutih 2002. godine i poslano je na 126 adresa. 

Puno pozdrava od VANJE & DASE!


04 / 2004 :

Pozdrav svima!
I ovog mjeseca vam saljemo pregled dogadjanja u Studentskom Esperantskom Klubu iz Zagreba (SEK-u) , Hrvatskoj Esperantskoj mladezi (KEJA), a i sire, u esperantskom svijetu!

Odrzan 8. MIRO!

Tradicija je napokon nastavljena! 8. MIRO (Marturisma Esperanto Renkontiĝo) je odrzan 01.-06.04.2004. u Puli!

Nakon tri godine bez MIROa, ove godine je ponovo organiziran MIRO na zadovoljstvo svih prisutnih (sve cestitke idu organizacijskom odboru i Dagu Treeru, kao glavnom organizatoru i najzaposlenijem njegovom clanu!). Susretu je prisustvovao 21 sudionik iz cak 7 zemalja, a program je bio vise nego bogat: izlet iznajmljenim biciklima u park prirode Kamenjak, radionica za mlade aktiviste omladinskih organizacija, razgledavanje Pule, posjet brodogradilistu Uljanik, posjet hotelu Histria, posjet akvariju, a organizirao se i izlet u nacionalni park Brijuni.Sudionici su bili smjesteni u omladinskom hostelu na Verudeli. 

Na zalost, tek je manji broj hrvatskih mladih esperantista (samo 7!) sudjelovao na susretu. Nadamo se vecem odazivu slijedece godine! 

Uskoro ce se pojaviti i galerija slika na webu - vise o tome u slijedecem broju ovog glasila!

Dramska grupa SEK-a nastupila na ovogodisnjem SKAZ-u (Susret Kazalisnih Amatera Zagreba) 18.03.2004. 

Dramska grupa SEk-a nastupila je i na ovogodisnjem SKAZ-u i to sa predstavom Vanje Radovanovica  (premijerno izvedenom na proslogodisnjem IJS-u u Gyoru u Madzarskoj) pod naslovom "Ne seri! (ili "Uspon i pad duznosnika N. u 30 slika")".  Predstava je dobila solidne kritike strucnog zirija (pohvaljena je ideja dok je bilo prigovora na tehnicku izvedbu) i, na zalost, prisustvovalo joj je samo 40 gledalaca, od toga dvoje esperantista. Usprkos povoljnim ocjenama predstava ove godine nije usla u zavrsni program SKAZ-a na kojem su ove godine prikazane samo predstave vec etabliranih poluprofesionalnih skupina.

Dramska grupa trenutacno radi na dogovorima za daljnje nastupe i u toku su kontakti sa kazalisnom scenom kluba "Mocvara" u Zagrebu i "Kugla" u Koprivnici, a nadamo se i pozivu za sudjelovanje na talijanskom esperantskom kongresu u Trevisu (rujan 2004) na koji smo se prijavili.

Stigle prve prijave za 15. MKR (MontKabana Renkontiĝo)! 

Osim prvih prijava nema drugih velikih novosti vezanih uz MKR te vam samo ponavljamo vec ugovoreni bogat program ovogodisnjeg susreta za esperantiste -ljubitelje priroda i planina: 15. MKR ce se odrzati od 23.-26.09.2004. u Sloveniji, u omladinskom hotelu u selu Pliskovica (280 m) , udaljenom 10 km od Sezane i tek 3-4 km od talijanske granice. Cijene su i dalje u prosjeku dosadasnjih MKR-a, no program je ove godine bogatiji nego ikad:

        - posjet pecini Skocjanske jame sa dubokim podzemnim kanjonom, podzemnom dvoranom medju najvecima u Evropi i mnostvom spiljskih ukrasa (Skocjanske jame su zasticene od strane UNESCA kao prirodni spomenik)

        - posjet planini Nanos, (najvisi vrh je Suhi vrh, 1313 m) jednoj od najljepsih planina juzne Slovenije sa pogledom od Alpa do Jadrana
        - posjet Vremscici, lijepoj travnatoj planini sa pogledom na juznu Sloveniju
        - posjet Stanjelu, srednjevjekovnom tradicionalnom gradicu mediteranskog stila
        - degustacija vina kod seoskih vinara u selu Pliskovica

Detaljne informacije, aliĝilo i dosta slika mozete pronaci na MKR-web stranici (http://www.angelfire.com/va2/Vanja/ ), a informacije mozete dobiti i od Vanje  (vanja.radovanovic@ericsson.com) i Mee (bombarde@math.hr).

Ljubitelji prirode i planina, prijavite se i osigurajte vase mjesto!

Stigle su prve prijave i za 2. Familia MKR! 

2. Familia MKR ce biti odrzan od 21. do 23.05.2004. u Ribniskoj koci (1507 m)  na Pohorju u Sloveniji. Kao i prosle godine, ciljna skupina sudionika su esperantske obitelji sa djecom (iako su i svi drugi dobrodosli!), a program je neobavezan i prilagodit ce se zeljama i mogucnostima sudionika. Nakon proslogodisnjih 26 sudionika (od toga 12 djece) iz 5 zemalja zelja nam je da nas ove godine bude jos vise!

Detaljne informacije i cijene mozete takodjer pronaci na MKR-web stranici (http://www.angelfire.com/va2/Vanja/ ), a informacije mozete dobiti i direktno od  Vanje (vanja.radovanovic@ericsson.com).

Suradnja SEKa i clanova planinarskog web Foruma Hrvatskog planinarskog saveza

U studenom prosle godine zapoceta suradnja SEKa i clanova planinarskog web Foruma Hrvatskog planinarskog saveza se i dalje nastavlja. Evo slijedecih  akcija SEK-a i  clanova Foruma HPS-a:

           - 17.04.2004. (subota, Karlovac) SEKovci i Forumasi su gosti HPD "Dubovac" u Karlovcu! Sastanak je u 15h na parkiralistu McDonaldsa u Karlovcu od kuda se krece (pjesice ili autom) prema pl. domu "Kalvarija" gdje ce uslijediti prijateljsko druzenje

           - 30.05.2004. (petak, SEK): Predavanje Branka Balaska "Od Kamniskih Alpa do Matterhorna"

Za sve dogovore za izlete javite se petkom u Klubu ili  Faruku (faruk.islamovic@zg.hinet.hr) ili Vanji (vanja.radovanovic@ericsson.com), a sve su aktivnosti naravno slobodne za sve zainteresirane.

Za one zainteresirane za planinarsku tematiku i razgovor na webu, posjetite Forum HPS-a na http://hps.inet.hr/cgi-bin/yabb/YaBB.cgi

Ostale obavijesti iz esperantskog svijeta:

- Hrvatski savez za esperanto je uspio u nastojanjima da dobije dozvolu za ugoscavanje civilnih rocnika te je od sada moguce sluzenje civilnog vojnog roka u Hrvatskom savezu za esperanto. Za sva pitanja i prijave javite se Spomenki Stimec na adresu esperanto@zg.hinet.hr

- 14.04.2004. ce se u prostorijama u Mislavovoj ulici u sklopu reovnog programa ED "Bude Borjan" odrzati koncert Rudolfa Hahna

- 17.04.2004. ce se u mjestu Kastelir u Istri odrzati svecana sadnja maslinovog drveta uz susret sa talijanskim i slovenskim esperantistima

- na adresi http://www.algonet.se/~kallekn/folio/itv.html mozete procitati detaljan (nezavisan) clanak Jensa S. Larsena o gostovanju glavnog urednika E-portala ĝangalo, brazilca Flavia Rebella, koji zeli pokrenuti projekt nezavisne televizije na Esperantu pod imenom "Internacia televido". Clanak daje zanimljive informacije o samoj ideji pokretanja takve televizije i nedoumicama koje ju prate i tehnickim i programskim aspektima.

Web stranice nekih od poznatijih esperantskih susreta ove godine:

IJK, 10.-17.07.2004., Kovrov (regija Vladimir), Rusija: http://tejo.org/ijk/
Pretkongres u Sankt Petersburgu, 06.-09.07.2004.: http://www.tejo.org/ijk/ak-spb.php
Pretkongres u Moskvi, 06.-09.2004.: http://www.moskvo.ru/

IJS
, 23.-29.07.2004., Miskolc, Madzarska:
http://www.esperanto.hu/hej/index.php?lang=esperanto&encoding=u&section=aranĝoj&content=ijs2004
 

UK,
24.-31.07.2004., Peking, Kina: http://www.espero.com.cn/uk2004/e02-1.htm
REF, 31.07.-08.08.2004., Mali Idjos (Vojvodina), Srbija i Crna Gora: http://www.ref2004.org/
FESTO, 07.-14.08.2004., Orlenas, Francuska: http://festo.esperanto-jeunes.org/2004/
IF, 27.12.2004.-03.01.2005., Magdeburg, Njemacka: http://www.internacia-festivalo.de/

====================
Program petkom u SEK-u (pocetak svih programa je u 20:30, a adresa je  Mislavova 11/IV): 

 • 09.04.2004. Preduskrsnji i post-MIRO-ovski susret u Mislavovoj - dodjite i cujte kako je bilo u Puli! 
 • 16.04.2004. Drustvene igre i dogovor za odlazak na subotnji susret u Karlovac.
 • 17.04.2004. (subota, 15h, Karlovac, parkiraliste ispred McDonaldsa): 6. susret SEKovaca i clanova Foruma HPS-a sa izletom na pl. dom Kalvarija
 • 23.04.2004., 30.04.2004. Jedan od ta dva petka ocekujemo predavanje Dunje Drvar iz Drzavnog hidrometeoroloskog zavoda pod naslovom "Jedan radni dan meteorologa". Na zalost, tocan termin jos nije potvrdjen tako da ce on biti javljen cim informacija stigne.

Ne zaboravite, sve informacije o SEK-u (ukljucivsi i informacije o tecajevima i programu petkom) mozete naci i na SEKovim web stranicama: http://www.angelfire.com/sk2/sek

Isto tako, obavijesti o programu esperantskog kluba "Bude Borjan" i aktivnostima Hrvatskog saveza za Esperanto mozete naci na adresi http://www.esperanto.hr 

Ovo je 16. izdanje informacija o SEK-u/KEJI pokrenutih 2002. godine i poslano je na 125 adresa. 

Puno pozdrava od  VANJE & DASE!


03 / 2004 :

Pozdrav svima!

I ovog mjeseca vam saljemo pregled dogadjanja u Studentskom Esperantskom Klubu iz Zagreba (SEK-u) , Hrvatskoj Esperantskoj mladezi (KEJA), a i sire, u esperantskom svijetu! 

Odrzane skupstine  SEK-a i KEJE! 

27.02.2004. odrzane su u prostorijama u Mislavovoj 11/IV redovne godisnje skupstine SEK-a i KEJE.  Evo i najvaznijih momenata:

SEK: Izabrano je novo predsjednistvo (Dag Treer je predsjednik, Sonja Kovac zamjenica, Kristina Svabenic tajnica, a Dasa Filipcic blagajnica). Nakon zanimljive diskusije zakljuceno je da treba pojacati propagandu tecajeva, razmotriti nove aktivnosti kojima ce se privuci nove i zadrzati stare clanove u klubu te nastaviti i dalje sa programima koji su uspjesni (dramska, programi petkom itd.). Clanarina ce i ove godine iznositi 50 kuna.

Clanarinu je moguce platiti ili petkom kod blagajnice Dase ili uplatnicom na SEK-ov racun kod Zagrebacke banke: 2360000-1101593817 uz naznaku "Clanarina za SEK za 2004. godinu". Molimo vas, posaljite kopiju uplatnice na nasu adresu (Mislavova 11/IV, 10 000 Zagreb) inace ne znamo tko je uplatio clanarinu.

KEJA: Izabrano je novo predsjednistvo (Dag Treer je predsjednik, Sonja Kovac zamjenica, Kristina Svabenic tajnica, a Tonina Novak blagajnica). Kao glavni ciljevi KEJE oznaceni su uspjesna realizacija MIRO-a, poboljsanje komunikacije sa esperantistima diljem Hrvatske (npr. i putem mnogo aktivnijeg koristenja interneta) te nastavak uspjesnih aktivnosti (MKR, Familia MKR itd.).

Nakon odrzanih skupstina nastavljeno je druzenje uz vec tradicionalnu "skupstinsku" tortu.  

Novi pocetni tecaj esperanta u SEK-u ! 

Novi pocetni tecaj esperanta u SEK-u pocinje u utorak, 09.03.2004., u 20:30 sati (Mislavova 11/IV), a voditeljica ce ponovo biti Sonja Kovac. Cijena je i dalje popularna, 180 kuna (udzbenik i clanstvo u SEK-u su ukljuceni!). Obavijestite sve zainteresirane! Sve informacije se mogu dobiti na telefonima 091/5717412 (Sonja) i  091/588 3832 (Dag).

Blizi se 8. MIRO!

8. MIRO (Marturisma Esperanto Renkontiĝo, 01.-06.04.2004. u Puli ), je sve blize! Broj prijavljenih se povecava, organizacija tece u skladu s planovima, aliĝilo i sve podatke (zajedno sa slikama MIRO-eja i okolice!) mozete pronaci i na webu na staroj (www.miro.tk) i novoj (http://www.angelfire.com/ky3/keja/miro2004.html) stranici ... dakle, preostaje vam samo prijaviti se i doci u Pulu!

Da vas podsjetimo:
                - smjestaj sudionika ce biti u omladinskom hostelu na Verudeli u Puli
                - predvidjene aktivnosti su izlet iznajmljenim biciklima u park prirode Kamenjak, radionica za mlade aktiviste omladinskih organizacija (voditelj: Faruk), urba ludo u Puli (voditelj: Josip Ferencic), posjet brodogradilistu Uljanik, posjet hotelu Histria, a organizirat ce se i fakultativni izlet u nacionalni park Brijuni i stari grad Bale.
                - informacije se mogu dobiti i petkom u SEK-u ili telefonom od Daga (091 588 3832) 

Dramska grupa SEK-a  - blizi se dan ovogodisnjeg prvog nastupa! 

Ovogodisnji SKAZ (Susret Kazalisnih Amatera Zagreba)  se odrzava ove godine od 15. do 28. ozujka 2004. i Dramska grupa SEK-a nastupa sa predstavom Vanje Radovanovica  (premijerno izvedenom na proslogodisnjem IJS-u u Gyoru u Madzarskoj) pod naslovom "Ne seri! (ili "Uspon i pad duznosnika N. u 30 slika")".  Predstava je na programu u cetvrtak 18.03.2004. u 19:45 sati u dvorani Centra za kulturu Pescenica, Ivanicgradska ulica, Zagreb i pozivaju se svi zainteresirani da dodju. Cijena ulaznice (koja omogucuje pracenje svih predstava tog dana - 18h: Centar za kulturu N. Zagreb "Nasa prica", 18:30: Triko, "Tko je tamo?", 19:00 HES, "Zabavni mozaik". Ove godine prijavljeno je 47 predstava.) je 10 kuna i moze se nabaviti kod clanova Dramske grupe ili na blagajni dvorane na dan predstave. 

Sve ostale informacije se mogu i dalje dobiti kod Vanje: vanja.radovanovic@ericsson.com.

15. MKR (MontKabana Renkontiĝo) ceka prve sudionike! 

15. MKR ce se odrzati od 23.-26.09.2004. u Sloveniji, u omladinskom hotelu u selu Pliskovica (280 m) , udaljenom 10 km od Sezane i tek 3-4 km od talijanske granice. Cijene su i dalje u prosjeku dosadasnjih MKR-a, no program je ove godine bogatiji nego ikad:

        - posjet pecini Skocjanske jame sa dubokim podzemnim kanjonom, podzemnom dvoranom medju najvecima u Evropi i mnostvom spiljskih ukrasa (Skocjanske jame su zasticene od strane UNESCA kao prirodni spomenik)
        - posjet planini Nanos, (najvisi vrh je Suhi vrh, 1313 m) jednoj od najljepsih planina juzne Slovenije sa pogledom od Alpa do Jadrana
        - posjet Vremscici, lijepoj travnatoj planini sa pogledom na juznu Sloveniju
        - posjet Stanjelu, srednjevjekovnom tradicionalnom gradicu mediteranskog stila
        - degustacija vina kod seoskih vinara u selu Pliskovica

Detaljne informacije, aliĝilo i dosta slika mozete pronaci na MKR-web stranici (http://www.angelfire.com/va2/Vanja/ ), a informacije mozete dobiti i od Vanje  (vanja.radovanovic@ericsson.com) i Mee (bombarde@math.hr).

Ljubitelji prirode i planina, prijavite se i osigurajte vase mjesto! 

2. Familia MKR takodjer ceka prijave! 

2. Familia MKR ce biti odrzan od 21. do 23.05.2004. u Ribniskoj koci (1507 m)  na Pohorju u Sloveniji. Kao i prosle godine, ciljna skupina sudionika su esperantske obitelji sa djecom (iako su i svi drugi dobrodosli!), a program je neobavezan i prilagodit ce se zeljama i mogucnostima sudionika. Nakon proslogodisnjih 26 sudionika (od toga 12 djece) iz 5 zemalja zelja nam je da nas ove godine bude jos vise!

Detaljne informacije i cijene mozete takodjer pronaci na MKR-web stranici (http://www.angelfire.com/va2/Vanja/ ), a informacije mozete dobiti i direktno od Vanje (vanja.radovanovic@ericsson.com).

Za one koje interesiraju esperantski obiteljski susreti ne pripustite posjetu ovogodisnjem 26. REF-u (Renkontiĝo de Esperantistaj Familioj) izmedju 31.07. i 08.08. 2004. u selu Mali Idjoš/Kishegyes u Vojvodini (SiCG). Informacije mozete dobiti od organizatora REF-a obitelji Csoke (csoke@eunet.yu). 

Suradnja SEKa i clanova planinarskog web Foruma Hrvatskog planinarskog saveza

U studenom prosle godine zapoceta suradnja SEKa i clanova planinarskog web Foruma Hrvatskog planinarskog saveza se i dalje nastavlja. Evo slijedecih  akcija SEK-a i  clanova Foruma HPS-a:

                - 12.03.2004. predavanje uz dijapozitive:  Alan Caplar: "Gorski Kotar - zeleno srce Hrvatske"
                - 17.04.2004. (subota) SEKovci i Forumasi su gosti HPD "Dubovac" u Karlovcu! Sastanak je u 15h na parkiralistu McDonaldsa u Karlovcu od kuda se krece (pjesice ili autom) prema pl. domu "Kalvarija" gdje ce uslijediti prijateljsko druzenje. 

Za sve dogovore za izlete javite se petkom u Klubu ili  Faruku (faruk.islamovic@zg.hinet.hr) ili Vanji (vanja.radovanovic@ericsson.com), a sve su aktivnosti naravno slobodne za sve zainteresirane.

Za one zainteresirane za planinarsku tematiku i razgovor na webu, posjetite Forum HPS-a na http://hps.inet.hr/cgi-bin/yabb/YaBB.cgi

 Ostale obavijesti iz esperantskog svijeta:

- Hrvatski savez za Esperanto je  uspjesno zapoceo sa akcijom iznajmljivanja prostora u Vodnikovoj studentima  sto umnogome olaksava otplacivanje rata kredita potrosenog na kupnju tog prostora koji bi napokon trebao osigurati zagrebackim i hrvatskim esperantistima vlastiti prostor! 

- posjet Flavia Rebella, urednika uspjesnog esperantskog web-portala ĝangalo (http://ĝangalo.com/modules/news/), Zagrebu u sklopu njegove propagandne turneje Evropom u kojoj promovira projekt Internet televizije na esperantu je, na zalost, otkazan. Flavio je ipak najavio da ce poslati postom propagandni DVD-disk te da ce u Zagreb doci slijedecom prilikom. Zamisao posjeta je bila propaganda projekta medju esperantistima, ali i neesperantskim hrvatskim novinarima i poduzetnicima, jer je planirani slijedeci korak startanje informativnog servisa na manjim jezicima, medju ostalima i na hrvatskom.

- ako vas zanimaju novosti iz esperantskog svijeta tada posjetite i web stranice Libera folio (http://www.algonet.se/~kallekn/folio/) koje donose izabrane informacije vezane uz razne aspekte esperantskog pokreta

- svakog mjeseca Slovenska esperantska mladez izdaje zanimljiv mail-casopis vrlo lijepog grafickog izgleda i bogat informacijama o esperantskom zivotu u Sloveniji, ali i drugim zemljama. Ako ste zainteresirani za njegovo primanje mailom (besplatno!), javite se Manci Turk: turkmanca@yahoo.com

====================

Program petkom u SEK-u (pocetak svih programa je u 20:30, a adresa je  Mislavova 11/IV):

 • 12.03.2004. 5. susret SEKovaca i Forumasa Hrvatskog planinarskog saveza: predavanje uz diajpozitive Alana Caplara "Gorski Kotar - zeleno srce Hrvatske"  
 • 19.03.2004. Predavanje Faruka Islamovica i ostalih sudionika proslogodisnje UK-karavane uz projekciju slika o samoj karavani i Svedskoj.
 • 26.03.2004. Posljednje pripreme i dogovori pred MIRO.
 • 02.04.2004. SEKovci posjecuju MIRO.

Predavanje Dunje Drvar iz Drzavnog hidrometeoroloskog zavoda pod naslovom "Jedan radni dan meteorologa" se prebacuje za kraj travnja zbog zauzetosti gdje. Drvar.

Ne zaboravite, sve informacije o SEK-u (ukljucivsi i informacije o tecajevima i programu petkom) mozete naci i na SEKovim web stranicama: http://www.angelfire.com/sk2/sek

Isto tako, obavijesti o programu esperantskog kluba "Bude Borjan" i aktivnostima Hrvatskog saveza za Esperanto mozete naci na adresi http://www.esperanto.hr 

Ovo je 15. izdanje informacija o SEK-u/KEJI pokrenutih 2002. godine i poslano je na 124 adrese. 

Puno pozdrava od VANJE & DASE!


02 / 2004 :

Bok svima! I ovog mjeseca vam saljemo pregled dogadjanja u Studentskom Esperantskom Klubu iz Zagreba (SEK-u) i Hrvatskoj Esperantskoj mladezi (KEJA-i)!

SEK-u odobrena sredstva iz Fonda za kulturu grada Zagreba!

I ove godine su na ime aktivnosti Dramske grupe SEK-a iz Fonda za kulturu grada Zagreba odobrena sredstva za rad Dramske grupe i cijelog kluba. Uz pomoc Dramske grupe i njene bogate aktivnosti SEK je posljednjih godina postao redoviti korisnik sredstava tog fonda i time popravio financijsko stanje koje je prije nekoliko godina bilo ocajno. Uz pomoc tih sredstava SEK je platio sve zaostatke na ime stanarina, rezija i drugih doprinosa ED "Bude Borjan" i Hrvatskom savezu za Esperanto i redovno placa sve svoje racune, a kupljeno je krajem prosle godine i novo (rabljeno) racunalo.

Stoga, neka nam jos dugo zivi Dramska grupa, a vama, SEKovci, nek bude cast, ali i obaveza pomoci dramskoj u njenim aktivnostima!

Clanak o SEK-u u posljednjem broju "Poslovnog tjednika"!    

U posljednjem broju "Poslovnog tjednika" (br. 98 (od 27.01.2004. - jos se moze kupiti na kioscima!), u rubrici koja obuhvaca rad studentskih udruga, objavljen je na 2/3 stranice clanak o radu SEK-a, uz jednu fotografiju sa predavanja od 16.01.2004.

Fotokopija clanka se moze vidjeti u prostorijama u Mislavovoj, a vjerojatno ce uskoro osvanuti i na SEKovim web stranicama (obnavljanje stranica se ocekuje oko 05.02.)

Dramska grupa SEK-a

Ovogodisnji SKAZ (Susret Kazalisnih Amatera Zagreba) ce se odrazti nesto ranije nego obicno, od 15. do 28. ozujka 2004. i ovaj petak (30.01.2004., 20:30h) slijedi prvo okupljanje dramske i dogovor za pripreme ovogodisnje predstave. To je predstava Vanje Radovanovica koja je premijerno bila izvedena na proslogodisnjem IJS-u u Gyoru u Madzarskoj pod naslovom "Ne seri! (ili "Uspon i pad duznosnika N. u 28 slika")". Uz to, evo jos par novosti:

    - zatrazeno je sponzorstvo od Konzuma za spomenutu predstavu
    - dramska grupa je poslala prijavu za sudjelovanje na susretu talijanskih esperantista u Trevisu pocetkom rujna  

Svi zainteresirani se i dalje mogu javiti Vanji na vanja.radovanovic@ericsson.com.

Pocetni tecaj esperanta u SEK-u

Novi pocetni tecaj esperanta u SEK-u pocinje 09.03.2004. u 20:30 sati (Mislavova 11/IV), a voditeljica ce ponovo biti Sonja Kovac. Cijena ce biti i dalje popularna (o tocnom iznosu ce biti obavijesteni u slijedecem broju ovog glasnika). Obavijestite sve zainteresirane! Sve informacije se mogu dobiti na telefone 091/5717412 (Sonja) i  091/588 3832 (Dag).

Skupstina SEK-a i KEJE

27.02.2004. odrzat ce se u prostorijama u Mislavovoj 11/IV redovna godisnja skupstina SEK-a i KEJE pa se svi vi pozivate da dodjete u sto vecem broju, a posebno oni medju vama koji su platili clanarinu za 2003. godinu i imaju pravo glasa. Za sve (i one s pravom glasa i one bez) bit ce osigurano i poneko iznenadjenje (tradicionalna "skupstinska" torta?).

Platite clanarinu SEK-a!

Usprkos svim drugim sredstvima, vase i nase clanarine su najdrazi izvor financiranja SEK-a jer ih dobivamo od vas, dragi nasi clanovi. Iako o visini clanarine odluzuje skupstina, gotovo je sigurno de ce iznos clanarine i ove godine biti 50 kuna tako da su neki clanovi clanarinu vec platili. Clanarinu najlakse mozete uplatiti petkom navecer blagajnici Dasi, a za sve ostale u slijedecem broju glasnika cemo objaviti i SEKov broj ziro-racuna.

Rekord posjecenosti kluba posljednjih godina!

Na predavanju petkom odrzanom 16.01.2004. (Vanja Radovanovic: "Hongkong, Macao, jugoistocna Kina - s laptopom i sarafcigerom kroz gradove i sela"), priredjenom u suradnji sa web Forumom HPS-a bilo je cak 43 posjetitelja sto je rekord posjecenosti SEKovih predavanja posljednjih godina, a definitivno rekord od selidbe u Mislavovu! Nadamo se da ce rekord biti uskoro srusen!

8. MIRO (Marturisma Esperanto Renkontiĝo), 01.-06.04.2004. u Puli

Ovaj puta slijedi samo ponavljanje vec poznatih cinjenica o MIRO-u i podatak da su se prvi sudionici vec prijavili!

Aliĝilo sa cijenama i opsirnim opisom susreta se moze dobiti u prostorijama u Mislavovoj, dostupan je i na webu na www.miro.tk a ovih dana je poslan i na adrese svih vaznijih esperantskih drustava u zemlji i inozemstvu.

Web stranica zasad sadrzi samo aliĝilo, no uskoro ce biti obogacena i slikama MIROeja te kratkim prikazom proslosti MIRO-a.

Da vas podsjetimo:

                - smjestaj sudionika ce biti u omladinskom hostelu na Verudeli u Puli
                - predvidjene aktivnosti su radionica za mlade aktiviste omladinskih organizacija (voditelj: Faruk), izlet iznajmljenim biciklima u park prirode Kamenjak, urba ludo u Puli (voditelj: Josip Ferencic), posjet brodogradilistu Uljanik, a biti ce predlozen i fakultativni izlet u nacionalni park Brijuni i stari grad Bale.
                - informacije se mogu dobiti i petkom u SEK-u ili telefonom od Daga (091 588 3832)  

15. MKR (MontKabana Renkontiĝo) i 2. Familia MKR

I ovdje cemo ponoviti vec poznate cinjenice uz dodatak da ce organizatori MKR posjetiti hotel u Pliskovici pa bi uskoro na MKR web stranici mogle osvanuti i njegove prve fotografije.

15. MKR ce se odrzati od 23.-26.09.2004. u Sloveniji, u omladinskom hotelu u selu Pliskovica, udaljenom 10 km od Sezane i tek 3-4 km od talijanske granice. Cijene jos nisu odredjene, no biti ce u prosjeku dosadasnjih MKR-a. Aliĝilo sa vise detalja ce biti dostupan krajem ozujka, a do tada mozete povremeno pogledati MKR-web stranice na kojima ce biti tokom veljace postavljene slike ovogodisnjeg MKReja i odredista izleta, planine Nanos i Skocjanskih jama. Adresa je http://www.angelfire.com/va2/Vanja/

2. Familia MKR ce biti odrzan ove godine u svibnju ili lipnju (tocan datum jos nije odredjen) na Pohorju u Sloveniji, a glavni kandidati za mjesto odrzavanja su Ribniska koca na zapadnom Pohorju i Koca na Pesku na sredisnjem Pohorju. Tocan datum i mjesto odrzavanja te cijene ce biti poznati takodjer krajem ozujka. Sve informacije o ovom susretu esperantskih obitelji mozete pronaci takodjer na MKR web stranici.

Suradnja SEKa i clanova planinarskog web Foruma Hrvatskog planinarskog saveza

U studenom prosle godine zapoceta suradnja SEKa i clanova planinarskog web Foruma Hrvatskog planinarskog saveza se i dalje nastavlja. Evo slijedecih predavanja clanova Foruma HPS-a petkom u SEK-u:

                - 13.02.2004. Susret planinarskih dnevnika i njihovih ponosnih vlasnika
                - 12.03.2004. Alan Caplar: "Gorski Kotar - zeleno srce Hrvatske"

Za sve dogovore za izlete javite se petkom u Klubu ili Vanji na vanja.radovanovic@ericsson.com , a sve su aktivnosti naravno slobodne za sve zainteresirane. Za one zainteresirane za planinarsku tematiku i razgovor na webu, posjetite Forum HPS-a na http://hps.inet.hr/cgi-bin/yabb/YaBB.cgi

Ostale obavijesti iz esperantskog svijeta:

- Hrvatski savez za Esperanto je odlucio iznajmljivati prostore u Vodnikovoj studentima zato sto se do sada nije nasao zainteresirani unajmljivac tog stana kao poslovnog prostora. Stoga treba taj prostor opremiti osnovnim namjestajem (umoljavaju se svi koji imaju stari namjestaj i voljni su ga pokloniti da kontaktiraju Spomenku Stimec  na esperanto@zg.tel.hr) i pronaci zainteresirane studente za stanovanje. Molimo sve za pomoc, jer o realizaciji tog projekta ovisi redovitost otplacivanja rata kredita potrosenog na kupnju tog prostora koji bi napokon trebao osigurati zagrebackim i hrvatskim esperantistima vlastiti prostor!

- Drustvo za europsku svijest i Hrvatski Esperantski savez organiziraju Forum Europa, a gost je Zlatko Tisljar, predsjednik Drustva za evropsku svijest. Predavanje i razgovor pod naslovom "Kako Hrvatska moze pomoci Europskoj uniji?" će se održati u ponedjeljak, 09.02.2004. u 19,00 sati u Kulturno-informativnom centru, Preradovićeva ulica 5, Zagreb. Ulaz je slobodan!

- svakog mjeseca Slovenska esperantska mladez izdaje zanimljiv mail-casopis vrlo lijepog grafickog izgleda i bogat informacijama o esperantskom zivotu u Sloveniji, ali i drugim zemljama. Ako ste zainteresirani za njegovo primanje mailom (besplatno!), javite se Manci Turk: turkmanca@yahoo.com

Program petkom u SEK-u (pocetak svih programa je u 20:30, a adresa je  Mislavova 11/IV):  

 • 30.01.2004. Sastanak Dramske grupe SEK-a i dogovor za daljnji rad
 • 06.02.2004. Drustvene igre (mozda bude organiziran i urba ludo!)
 • 13.02.2004. 4. susret SEKovaca i Forumasa Hrvatskog planinarskog saveza: Smotra planinarskih dnevnika - donesite i vi svoj planinarski dnevnik i pokazite ga svima!
 • 20.02.2004. U SEK-u gostuje Park Prirode Zumberak-Samoborsko gorje sa predavanjem Ive Antolic "Predstavljanje Parka prirode Zumberak-Samoborsko gorje"
 • 27.02.2004. Redovna godisnja skupstina SEK-a i KEJE uz zabavni program nakon sluzbenog dijela

Predavanje Dunje Drvar iz Drzavnog hidrometeoroloskog zavoda pod naslovom "Jedan radni dan meteorologa" se prebacuje za ozujak ili travanj zbog zauzetosti gdje. Drvar.

Ne zaboravite, sve informacije o SEK-u (ukljucivsi i informacije o tecajevima i programu petkom) mozete naci i na SEKovim web stranicama: http://www.angelfire.com/sk2/sek

Isto tako, obavijesti o programu esperantskog kluba "Bude Borjan" i aktivnostima Hrvatskog saveza za Esperanto mozete naci na adresi http://www.esperanto.hr 

Ovo je 14. izdanje informacija o SEK-u/KEJI pokrenutih 2002. godine i poslano je na 121 adresu. 

Puno pozdrava od  VANJE & DASE!


01 / 2004 :

Bok svima! I ovog mjeseca vam saljemo pregled dogadjanja u Studentskom Esperantskom Klubu iz Zagreba (SEK-u) i Hrvatskoj Esperantskoj mladezi (KEJA-i)!

8. MIRO (Marturisma Esperanto Renkontiĝo), 01.-06.04.2004. u Puli

Nesto prije bozicno-novogodisnjih praznika pojavio se i aliĝilo za MIRO! Aliĝilo sa cijenama i opsirnim opisom susreta se moze dobiti u prostorijama u Mislavovoj, dostupan je i na webu na www.miro.tk a ovih dana je poslan i na adrese svih vaznijih esperantskih drustava u zemlji i inozemstvu.

Web stranica zasad sadrzi samo aliĝilo, no uskoro ce biti obogacena i slikama MIROeja te kratkim prikazom proslosti MIRO-a.

Da vas podsjetimo:

                - smjestaj sudionika ce biti u omladinskom hostelu na Verudeli u Puli
                - predvidjene aktivnosti su radionica za mlade aktiviste omladinskih organizacija (voditelj: Faruk), izlet iznajmljenim biciklima u park prirode Kamenjak, urba ludo u Puli (voditelj: Josip Ferencic), posjet brodogradilistu Uljanik, a biti ce predlozen i fakultativni izlet u nacionalni park Brijuni i stari grad Bale.
                - informacije se mogu dobiti i petkom u SEK-u ili telefonom od Daga (091 588 3832)

15. MKR (MontKabana Renkontiĝo) i 2. Familia MKR

Vec je poznato i nekoliko detalja o ovogodisnjem 15. MKR-u. Susret ce se odrzati od 23.-26.09.2004. u Sloveniji, u omladinskom hotelu u selu Pliskovica, udaljenom 10 km od Sezane i tek 3-4 km od talijanske granice. Cijene jos nisu odredjene, no biti ce u prosjeku dosadasnjih MKR-a. Aliĝilo sa vise detalja ce biti dostupan krajem ozujka, a do tada mozete povremeno pogledati MKR-web stranice na kojima ce biti tokom veljace postavljene slike ovogodisnjeg MKReja i odredista izleta, planine Nanos i Skocjanskih jama. Adresa je http://www.angelfire.com/va2/Vanja/

2. Familia MKR ce biti odrzan ove godine u svibnju ili lipnju (tocan datum jos nije odredjen) na Pohorju u Sloveniji, a glavni kandidati za mjesto odrzavanja su Ribniska koca na zapadnom Pohorju i Koca na Pesku na sredisnjem Pohorju. Tocan datum i mjesto odrzavanja te cijene ce biti poznati takodjer krajem ozujka. Sve informacije o ovom susretu esperantskih obitelji mozete pronaci takodjer na MKR web stranici.

 

2. ENT (Esperanto Naĝtagoj) uspjesno odrzan 06.-07.12.2003. u Podcetrtku       

Na kraju maila procitajte opsiran izvjestaj na esperantu sa ovoga susreta kojeg je poslala organizatorica Manca Turk!

SEK/KEJA u medijima

Na zalost, nakon 01.01.2004. vise nema esperantske emisije na Radio Samoboru zbog istjecanja koncesije sadasnjem radiju i davanja koncesije drugom ponudjacu. No, 2004. godinu SEK bi trebao poceti sa clankom u "Poslovnom tjedniku" u rubrici u kojoj se prati rad udruga. Clanak bi trebao izaci u broju od 27.01., a napisat ce ga novinarka Sandra Tripovic.

Suradnja SEKa i clanova planinarskog web Foruma Hrvatskog planinarskog saveza

U studenom prosle godine zapoceta suradnja SEKa i clanova planinarskog web Foruma Hrvatskog planinarskog saveza se i dalje nastavlja. Evo slijedecih predavanja clanova Foruma HPS-a petkom u SEK-u:

                - 16.01.2004. Vanja Radovanovic: "Hongkong, Macao, jugoistocna Kina - s laptopom i sarafcigerom kroz gradove i sela"
                - 13.02.2004. Susret planinarskih dnevnika i njihovih ponosnih vlasnika
                - 12.03.2004. Alan Caplar: "Gorski Kotar - zeleno srce Hrvatske"

Za sve dogovore za izlete javite se petkom u Klubu ili Vanji na vanja.radovanovic@ericsson.com , a sve su aktivnosti naravno slobodne za sve zainteresirane. Za one zainteresirane za planinarsku tematiku i razgovor na webu, posjetite Forum HPS-a na http://hps.inet.hr/cgi-bin/yabb/YaBB.cgi

Web aktivnosti Hrvatskog planinarskog saveza su dobile priznanje kao najbolja akcija pokrenuta prosle godine u planinarskom svijetu, a priznanje je dobio upravo administrator Foruma Jure Kodzoman.

Dramska grupa SEK-a

Blizi se vrijeme za ovogodisnji SKAZ (Susret Kazalisnih Amatera Zagreba) i treba poceti sa okupljanjem clanova dramske i pripremama za nove uspjehe. Na SKAZ-u ce ove godine biti izvedena predstava Vanje Radovanovica koja je premijerno bila izvedena na proslogodisnjem IJS-u u Gyoru u Madzarskoj pod naslovom "Ne seri! (ili "Uspon i pad duznosnika N. u 28 slika")". Dramsku grupu zasad cine Tomislav Divjak, Josip Ferencic, Vladimir Kamenski, Vanja Radovanovic, Kristina Svabenic i Dag Treer, a ocekuje se da ce se prikljuciti i jos neki clanovi kluba. Svi zainteresirani se i dalje mogu javiti Vanji na vanja.radovanovic@ericsson.com, a sastanak radi dogovora o daljnjem radu ce se odrzati u petak, 30.01.2004.

Pocetni tecaj esperanta u SEK-u

Polako, ali sigurno primice se kraj sadasnjeg pocetnog tecaja kojeg vodi Sonja Kovac, a blizi se vrijeme i za novi koji bi trebao poceti krajem veljace. Sve informacije o tecaju cete dobiti u slijedecem mailu, a zasad samo da ce voditeljica najvjerojatnije i nadalje biti Sonja Kovac, a cijena i dalje popularna. 

26. REF u Malom Idjosu, 31.07. - 08.08.2004.

26. REF, susret esperantskih obitelji, odrzat ce se ove godine u Malom Idjosu, gradicu u sredisnjoj Vojvodini (Srbija i Crna Gora), a domacin je obitelj Csoeke. Sve informacije mozete naci na adresi www.ref2004.org

Esperanto u Europskoj uniji?

Prenosimo napis iz jednog od brojeva "Slobodne Dalmacije"!

 =======

Esperanto - punopravni član Europske Unije?

Marco Panella pozdravljen je burnim aplauzom nakon to je odlučno predao prijedlog da se esperanto uvede kao europski jezik u Europskoj Uniji...
Radikalna stranka Italije organizirala je u Europskom parlamentu konferenciju na kojoj je glavna tema bilo uvođenje esperanta kao ravnopravnog europskog jezika u Europsku Uniju. Od osam točaka dnevnog reda u plenumu, dvije su se bavile ovom temom, s posebnim naglaskom na uvodenje esperanta u školske obrazovne sustave.
Po navodima Davora Grgata u Slobodnoj Dalmaciji konferenciji je prisustvovalo oko četiri stotine delegata iz dvadeset i pet zemalja sadašnjih članica, zatim zemalja koje uskoro ulaze u EU, kao i zemalja - kandidata za ulaz u skoroj budućnosti. U radu konferencije kao delegati iz Hrvatske prisustvovali su Vjekoslav Morankić, potpredsjednik Hrvatskog saveza za esperanto, i Boris di Coscanzo, predsjednik Esperanto društva Rijeka.
Glavni su jezici na sastanku bili talijanski, španjolski, francuski, njemački, engleski i esperanto, pri čemu se prvi put u Europskom parlamentu simultano prevodilo na esperanto i sa esperanta.
Ministrica za prosvjetu talijanske vlade, Letizija Moretti, preuzela je obvezu da na temelju razrađenog prijedloga zatraži od Vijeća za prosvjetu EU-a uvođenje esperanta u zemlje članice. Članovi hrvatske delegacije Morankić i Di Costanzo bit ce suradnici Europskog komiteta za izradu prijedloga o uvođenju nastave esperanta u EU.
EU je također usvojio i zaključke o pokretanju akcije kojim bi se članicama i nečlanicama iste pokazalo kako je esperanto autohtoni jezik s punim pravom upotrebe u Europskoj Uniji.

====================

Program petkom u SEK-u (pocetak svih programa je u 20:30, a adresa je  Mislavova 11/IV):

 • 16.01.2004. Vanja Radovanovic: "Hongkong, Macao, jugoistocna Kina - s laptopom i sarafcigerom kroz gradove i sela" (priredjeno u suradnji sa web Forumom HPS-a)
 • 23.01.2004. Drustvene igre
 • 30.01.2004. Sastanak Dramske grupe SEK-a i dogovor za daljnji rad

Program za veljacu ce biti naknadno javljen.

U toku su pregovori sa Vlastom Tutis iz Drzavnog hidrometeoroloskog zavoda za gostovanje nekog od meteorologa te sa Parkom Prirode "Zumberak-Samoborsko gorje" za gostovanje nekog od njihovih biologa, geologa ili arheologa.

Ne zaboravite, sve informacije o SEK-u (ukljucivsi i informacije o tecajevima i programu petkom) mozete naci i na SEKovim web stranicama: http://www.angelfire.com/sk2/sek

Isto tako, obavijesti o programu esperantskog kluba "Bude Borjan" i aktivnostima Hrvatskog saveza za Esperanto mozete naci na adresi http://www.esperanto.hr 

Ovo je 13. izdanje informacija o SEK-u/KEJI pokrenutih 2002. godine i poslano je na 117 adresa. 

Puno pozdrava od  VANJE & DASE!

============

Raporto pri la 2aj Esperanto-NaĝTagoj
(skribis Manca Turk)

Varmobanejo Terme Olimia, Slovenio, la 6an kaj la 7an de decembro 2003La 6an kaj la 7an de decembro 2003 okazis 2aj Esperanto-NaĝTagoj en varmobanejo Terme Olimia en Slovenio. Entute partoprenis 20 personoj; 5 el Italio, 7 el Kroatio kaj 8 el Slovenio. 5 el ili ne parolis Esperanton kaj unu el ili decidis lerni ĝin.

Ni renkontiĝis sabaton la 6an de decembro je la 11a horo antaŭ la somera varmobanejo antaŭ varmobanejo Terme Olimia. Manca enkondukis nin en la interkultura ludo "La mortigito kaj la mortiginto".

Manca skribis la nomojn de ĉiuj partoprenantoj sur malgrandajn paperojn kaj enmetis ilin en malgrandan saketon. Oni ne povis vidi la nomojn. Ĉiuj partoprenantoj poste elprenis unu paperon el la saketo kaj li aŭ ŝi devis mortigi la personon, kies nomo estis skribita sur la papero. La solaj kondiĉoj estis, ke la mortigoj devis okazi per kiso aŭ tuŝo kaj ke nur la mortigito kaj la mortiginto sciis, ke la mortigo okazis. Tio signifas, ke aliaj ne rajtis vidi la mortigon. Tio povis okazi surstrate, en la baseno, antaŭ necesejo aŭ aliloke. La ludo entute daŭris ĝis la fino de la renkontiĝo kaj entute okazis 10 mortigoj.

Post la enkonduko en la ludon ni iris al la monahejo, preĝejo, apoteko kaj fama ĉokoladejo en Olimje (http://www.olimje.com). En la monahejo oni prezentis al ni naturajn sanigilojn, kiuj ili preparas jam de la 16a jarcento. La apoteko estas la tria plej malnova preĝeja apoteko en Eŭropo (La unuaj du estas en Parizo, Francio kaj Dubrovniko, Kroatio). Krom la vere bela preĝejo, la monahejo kaj la interesa apoteko, ĉiuj ĝojis pro la vizito de la ĉokoladejo. En la loka farejo de la ĉokolado oni povis trovi interesajn ĉokoladojn - korojn, pralinojn, sed ankaŭ ilojn, kamasutrajn ĉokoladojn kaj eĉ ĉokoladajn virinajn mamojn.

Post la aĉetado de la ĉokolado ni iris tagmanxgi sur la monto de la cervoj. Do, tio estas farmo kie oni bredas cervojn, ŝafojn kaj muflonojn. Post la plena bonega tagmanxgo ni finfine ekiris naĝi en la varmobanejon Terme Olimia (http://www.terme-olimia.com).

ĝui grandan basenon kun la akvotemperaturo 32 gradoj kaj kun la ebleco naĝi en la varma akvo ankaŭ ekstere estis preskaŭ ekstazo por ĉiuj de ni, kiuj preskaŭ frostis dum trarigardo ekstere. Partoprenantoj ĝuis en 3 ĵakuzojn kun granda baseno kun multaj akvomasaĝeblecoj en la baseno kaj ankaŭ ekstere. Kiam pasis iom da naĝado, venis la gimnastikisto, kiu enkondukis nin en la akvan gimnastikon. Kelkaj esperantistoj iris al la profesia masaĝo, saŭno aŭ simple ĝuis Bikini baron aŭ dormante en la apuda ripozejo.

Kelkhora naĝado igis esperantistojn lacaj kaj manĝemaj kaj pro tio ni decidis viziti la lokan bierejon (http://www.haler-sp.si). Ĉe la komuna granda tablo ni ĝuis komunan vespermanĝon. Post la vespermanĝo la posedanto de la bierejo gvidis nin tra la procedo de la bierfarado.

Ĉar estis sabato kaj sabate oni povas naĝi ankaŭ ĝis noktomezo, kelkaj esperantistoj decidis naĝi ĝis la noktomezo. Do, post la plena vespermanxgo vere ne restis multe da tempo, sed ni okaze iris naĝi nur por ĝui noktan naĝadon.

Ni tranoktis en la agrablaj apartamentoj, kiuj situas apude.

Matene ni renkontiĝisenl la gradan parkejon antaŭ la bierejo, kiun ni vizitis antaŭan vesperon. Dumnokte vizitis nin Sankta Nikolao kaj alportis al ni dolĉajn donacojn. Matene estis tempo por iomete streĉi kaj preni energion por la tago, tial ni faris du ludojn; Praarbara pluvo kaj Panbakilo.

Estas iomete malfacile priskribi la ludoj, pro tio mi invitas vin rigardi fotojn, kiujn ni faris dum la ludoj kaj vi povas iomete imagi, kion ni faris. Al tiuj, kiuj ne partoprenis la aranĝon, mi nur povas diri, ke ili estas bonvenaj al la venontaj Esperanto-NaĝTagoj, kiuj okazos dum la unua semajnfino en novembro 2004.

Post la streĉado ni vizitis lokan sorĉistinon kaj parkon de slovenaj kaj aliaj fabeloj. Amoro pafis niajn korojn, sorĉistinoj diris al ni pri nia futuro, ni gustumis la energian akvon, parolis kun Pehta kaj Bedanec kaj renkontis aliajn famajn fabelajn personojn.

Ĉar ni havis sufiĉe da tempo, ni ankoraŭ vizitis la lokan zoon kaj ekkonatiĝis kun diversspecaj birdoj.

Post la preskaŭ duontaga ekskurso ni finfine iris naĝi kaj naĝis ĝis la vespero, kiam ni ankoraŭ kune trinkis teon, faris la lastan adiaŭan ludon kaj foriris al la laborema lundo.

Ljubljana, la 14an de januaro 2004

Skribis: Manca Turk

Fotoj atingeblaj ĉe: http://www.svet-je-lep.com/gallery/esperanto kaj http://www.cekrlic.com/at 


12 / 2003 :

Bok svima! I ovog mjeseca vam saljemo pregled dogadjanja u Studentskom Esperantskom Klubu iz Zagreba (SEK-u) i Hrvatskoj Esperantskoj mladezi (KEJA-i)!

2. ENT (Esperanto Naĝtagoj), 06.-07.12.2003. u Podcetrtku

        U subotu i nedjelju, 06. i 07.12.2003., odrzavaju se u Podcetrtku (terme Olimia) 2. esperanto naĝtagoj. Uz zabavu u i pokraj bazena na programu je i razgledavanje lokalnih znamenitosti (samostan Olimje sa jednom od najstarijih apoteka u ovom dijelu Evrope, izletiste Jelenov Graben sa farmom jelena, mala "tvornica" cokolade, posjet vjestici (!?!) ...), a sigurno nece nedostajati i uobicajenih aktivnosti zajednickih svim esperantskim susretima. Dosad se prijavilo 19 sudionika (8 iz Slovenije, 6 iz Hrvatske i 5 iz Italije). Za sve informacioje i prijave javite se Manci na turkmanca@yahoo.com 

Zamenhofa Tago, 08.12.2003. u 19 h u Zidovskoj opcini u Zagrebu

        U ponedjeljak, 08.12.2003. u 19h u Zidovskoj opcini u Zagrebu, Palmoticeva 16 biti ce odrzan ovogodisnji Zamenhoftago u organizaciji Hrvatskog saveza za Esperanto. Na programu ce biti predstavljanje knjige "Zamenhof strato" Romana Dobrzyñski uz sudjelovanje Damira Mikuličića, Domagoja Vidovića i Spomenke Štimec, a dijelove teksta predstavit ce Vida Jerman. Sa kratkim muzickim programom ce se predstaviti Kaja Farszky na marimbi ("^ minijatura za marimbu od Mathiasa Schmitta).

8. MIRO (Marturisma Esperanto Renkontiĝo), 01.-06.04.2004. u Puli

        MIRO ce ponovo zazivjeti! Nakon tri godine "odmora" MIRO ce ponovo zazivjeti u travnju 2004. u Puli - organizacijske pripreme su u punom toku i evo kratkog izvatka iz predvidjenog programa:

                - smjestaj sudionika ce biti u omladinskom hostelu na Verudeli u Puli
                - predvidjene aktivnosti su radionica za mlade aktiviste omladinskih organizacija (voditelj: Faruk), izlet iznajmljenim biciklima u park prirode Kamenjak, urba ludo u Puli (voditelj: Josip Ferencic), posjet brodogradilistu Uljanik, a biti ce predlozen i fakultativni izlet u nacionalni park Brijuni i stari grad Bale.
                - cijene susreta i rokovi za prijave ce biti dostupni za desetak dana na webu (posebnim mailom ce biti javljena web adresa), a informacije se mogu dobiti i petkom u SEK-u ili telefonom od Daga (091 588 3832)
                - posebna pogodnost ocekuje one koji ce se na susret prijaviti 01.01.2004. (moguca ce biti prijava i webom/mailom) - popust od 10% za sve koji se prijave taj dan i uplate antaŭpago u roku od tjedan dana i popust od 15% za sve one koji u tom roku uplate punu cijenu susreta!
        

Radio emisije SEK-a/KEJE na Radio Samoboru

        Od 18.09. 2003. bez prekida se odrzavaju emisije posvecene Esperantu na Radio Samoboru. Na zalost, jos samo dva cetvrtka (11.12. i 18.12.) imate mogucnost slusati te emisije na valovima Radio Samobora (93 MHz i 107,9 MHz) zato sto Radio Samobor u sadasnjem obliku 01.01.2004. gubi koncesiju za emitiranje i zasad jos nije poznato da li ce na novom radiju biti mjesta i za esperantsku emisiju. Kroz proteklih 12 emisija predstavljeno je mnostvo esperantskih tema, ugosceno je 6 gostiju, bilo je i javljanja uzivo sa esperantskih susreta, a najveci teret organizacije i vodjenja emisije ponijeli su Ozren Cuk, Dag Treer, Vanja Radovanovic i Danijel Rozic, kojemu se SEK/KEJA posebno zahvaljuju na trudu oko organizacije. Vecina emisija je i snimljena i biti ce spremljena u arhivu!

Suradnja SEKa i clanova planinarskog web Foruma Hrvatskog planinarskog saveza

        U studenom ove godine zapocela je suradnja SEKa i clanova planinarskog web Foruma Hrvatskog planinarskog saveza. Dogovoreno je da ce jednom mjesecno clanovi Foruma HPS-a odrzavati predavanja petkom u SEK-u, a vec su organizirani i neki zajednicki izleti. Evo i plana slijedecih aktivnosti:

                - 14.11.2003. (vec odrzano) - Damir Kuzmanic, predsjednik HPD Ericsson Nikola Tesla: "Prica o Julijskim Alpama"
                - 12.12.2003. Igor Soric: "Price o Velebitu - u 4 oka"
                - 16.01.2004. Vanja Radovanovic: "Hongkong, Macao, jugoistocna Kina - s laptopom i sarafcigerom kroz gradove i sela"
                - 13.02.2004. Susret planinarskih dnevnika i njihovih ponosnih vlasnika

Za sve dogovore za izlete javite se petkom u Klubu ili Vanji na vanja.radovanovic@ericsson.com , a sve su aktivnosti naravno slobodne za sve zainteresirane. Za one zainteresirane za planinarsku tematiku i razgovor na webu, posjetite Forum HPS-a na http://hps.inet.hr/cgi-bin/yabb/YaBB.cgi

Redovne informacije o Esperantskim aktivnostima u Sloveniji

        Posljednjih nekoliko mjeseci redovno se (jednom mjesecno) objavljuje retinformilo (u obliku .pdf fajla koji se salje mailom) sa informacijama iz esperantskog zivota u Sloveniji. Svi zainteresirani neka se jave Manci Turk (turkmanca@yahoo.com) radi "pretplate" (informilo je besplatan). Ako mozete gledati programn TV Slovenije, na teletekst stranici 311 mozete naci najsvjezije informacije!

Dramska grupa SEK-a

        Posljednjih mjeseci nije bilo posebnih aktivnosti, no poslije Nove Godine bit ce ih vise - javite se Vanji za informacije!

Program petkom u SEK-u (pocetak svih programa je u 20:30, a adresa je  Mislavova 11/IV): 

 • 05.12.2003. SEKovci se spremaju na 2. ENT!
 • 12.12.2003. Igor Soric: "Price o Velebitu - u 4 oka" (priredjeno u suradnji sa web Forumom HPS-a)
 • 19.12.2003. Drustvena vecer uz dogovore za docek Nove Godine
 • 26.12.2003 i 02.01.2004. nema programa
 • 09.01.2004. Price i razgovori sa doceka Nove Godine
 • 16.01.2004. Vanja Radovanovic: "Hongkong, Macao, jugoistocna Kina - s laptopom i sarafcigerom kroz gradove i sela" (priredjeno u suradnji sa web Forumom HPS-a)
 • 23.01.2004. Drustvene igre

Ne zaboravite, sve informacije o SEK-u (ukljucivsi i informacije o tecajevima i programu petkom) mozete naci i na SEKovim web stranicama: http://www.angelfire.com/sk2/sek   Isto tako, obavijesti o programu esperantskog kluba "Bude Borjan" i aktivnostima Hrvatskog saveza za Esperanto mozete naci na adresi http://www.esperanto.hr 

Ovo je 12. izdanje informacija o SEK-u/KEJI  i poslano je na 117 adresa. 

Puno pozdrava od  VANJE & DASE!

P.S.
SEK i KEJA zele vam svima Sretan Bozic i sretnu, veselu i uspjesnu 2004. godinu!


11 / 2003 :

Bok svima! I ovog mjeseca vam saljemo pregled dogadjanja u Studentskom Esperantskom Klubu iz Zagreba (SEK-u) i Hrvatskoj Esperantskoj mladezi (KEJA-i)!

Sto se desilo tokom rujna u klubu:

 • SEK/KEJA su se 24.10.2003. nakon 46 godina koristenja i sluzbeno oprostili od prostorija u Amrusevoj. Novi drustveni prostori su u prostorijama Hrvatskog saveza za esperanto u Mislavovoj 11/IV, a drustveni sastanci se kao i dosad odrzavaju petkom od 20:30 sati. U nove prostore je preseljen i dio inventara kluba (glavnina arhive je u podrumu u Vodnikovoj), zajedno sa racunalom i dijelom knjiga. Dodjite i posjetite nas u novom prostoru!
 • Dramska grupa SEKa trenutno miruje, no svi zainteresirani za suradnju (gluma, organizacija gostovanja i sve ostalo) neka se jave Vanji na 091/365 4626. Dramska grupa ce sudjelovati na SKAZ-u 2004 sa ovogodisnjom predstavom Vanje Radovanovica "Ne seri! (ili "Uspon i pad duznosnika N. u 28 slika")", a nisu iskljucena i gostovanja u drugim gradovima.
 • Radio emisija o esperantu na Radio Samoboru (93 MHz i 107,9 MHz) redovito se i dalje emitira cetvrtkom od 20h. Posljednje emisije su obradjivale teme poput povijesti esperanta u Hrvatskoj, omladinskih susreta i esperantskih obitelji. Obzirom da sadasnji radio 31.12.2003. gubi licencu za emitiranje sudbina emisije je jos neizvjesna, no nadamo se da cemo moci nastaviti emitiranje i na novom gradskom radiju Samobor.
 • Jos nekoliko rijeci o 14. MKR (MontKabana Renkontiĝo iliti esperantski susret u planinarskom domu) odrzanom od 25. do 28.09.2003. u Tuku uz ucesce 32 sudionika iz 7 zemalja. Vise podataka o susretu pronadjite na  (http://www.angelfire.com/va2/Vanja) gdje se vec pojavio i kraci izvjestaj uz slike sa susreta. 15. MKR ce se odrzati u rujnu 2004. godine u Sloveniji, najvjerojatnije u blizini Postojne, dok se u svibnju ili lipnju ocekuje i 2. Familia MKR, koji ce se najvjerojatnije takodjer odrzati u Sloveniji, na Pohorju.
 • U toku je organizacija novog izdanja MIRO-a, popularnog esperantskog susreta iz 90-tih. MIRO ce se odrzati u Puli tokom ozujka, a vise detalja ocekujte u slijedecem mailu!
 • 28.10.2003. poceo je i novi A-tecaj kojeg vodi Sonja Kovac, a koji se odrzava utorkom i cetvrtkom od 20:30 sati. Odaziv je ovog puta bio manji od ocekivanog, ponajvise zbog kratkog roka za reklamu uzrokovanog selidbom kluba u nove prostore, no ocekujemo puno brojniji tecaj na proljece. U medjuvremenu se svi zainteresirani sa zavrsenim pocetnim tecajem mogu javiti za medjutecaj Josipu Ferencicu, a zainteresirani za C-tecaj Spomenki Stimec. B-tecaj se nece odrzati u ovom semestru, vec na proljece.

====================

Program petkom u SEK-u (pocetak svih programa je u 20:30, a adresa je jos  dva tjedna Amruseva 5/I):  

 • 07.11.2003. Večer društvene igre Ultimate Blokus - dodjite na turnir!
 • 14.11.2003. Planinarsko predavanje u suradnji sa članovima Foruma Hrvatskog planinarskog saveza (HPS): "Prica o Julijskim Alpama"
 • 21.11.2003. Brigitta i Tomislav pricaju i projiciraju slike sa UK-karavane u Svedskoj ovog ljeta.
 • 28.11.2003. Društvena večer uz igre.

====================
Ne zaboravite, sve informacije o SEK-u (ukljucivsi i informacije o tečajevima i programu petkom) možete naci i na SEKovim web stranicama: http://www.angelfire.com/sk2/sek    Isto tako, obavijesti o programu esperantskog kluba "Bude Borjan" i aktivnostima Hrvatskog saveza za Esperanto možete naći na adresi http://www.esperanto.hr  

Puno pozdrava od VANJE & DAŠE!

 

Obavijesti: 

1-2/ 2006

11-12/ 2005

09/ 2005

05 / 2005

04 / 2005

02-03/2005

12 / 2004 (01/2005)

10 / 2004

07-08/2004

06 / 2004

05 / 2004

04 / 2004

03 / 2004

02 / 2004

01 / 2004

12 / 2003

11 / 2003