ZAGREBAČKI ESPERANTISTI na GRUPNOM IZLETU u BEČ,    14. prosinca 2019.
ZAGREBAJ ESPERANTISTOJ en GRUPA EKSKURSO AL VIENO,   14 dec 2019Organiziralo: Esperanstko društvo "Tibor Sekelj" Zagreb
Organizis: Esperanto-societo "Tibor Sekelj" Zagreb


POZIVNICA       INVITILO                   

    TEKST O  IZLETU        TEKSTO PRI  LA  EKSKURSO

FOTOGRAFIJE       F O T O J                         

 ZAMENHOFOV DAN U BEČU

[Judita Rey Hudeček]


Iako Advent u Zagrebu spada među 3 najljepša na svijetu i svijet zbog njega dolazi k nama, 36 Zagrepčana, Bjelovarčana i Vrbovčana uputilo se 14.12. 2019 u Beč. Povod nije bio božićni ugođaj, kuhano vino i kuglice nego višestruki jubilej kojim su austrijski esperantisti obilježili ovogodišnji „Zamenhofov dan“: 90 godina Esperantskog muzeja u Beču, 160 obljetnica Zamenhofove smrti
i 840. obljetnica smrti jedne od najobrazovanijih žena svoga vremena, benediktinke i mističarke Hildergard von Bingen koja je u svom bogatom žovotu stvorila i jezik Lingua Ignota.

Posebnost ovog putovanja nije samo to da su se hrvatski esperantisti nakon dužeg perioda na neko međunarodno događanje uputili grupno, nego da su ih pratili i njihovi dugogodišnji prijatelji članovi Hrvatsko-makedonskog društva iz Zagreba.

Dio putnika sudjelovao je u esperantskim programima, a dio je kratki zimski dan u Beču iskoristio za posjet znamenitostima Beča.

Hladni zimski vjetar kvario je na trenutke ugodu šetnje gradom, ali i zorno pokazao da i Beč ima svoju „buru“.

Posebnost ovog putovanja bio je i  doslovno obiteljski ugođaj u autobusu. Našlo se u njemu nekoliko esperantskih obitelji sa svojom djecom i njihovim partnerima. Ono „edzino – fino“ ne mora, znači, biti zauvijek.

Zbog kratkoće dana i duljine programa esperantisti nisu nažalost mogli dočekati predstavljanje izvještaja Spomenke Štimec o tome kako je Esperanto u Hrvatskoj dobio status nematerijalne kulturne baštine i uputiti i ostale sudionike programa o postupcima za dobivanje tako značajnog priznanja.

Svi su se složili da ovo putovanje nije bilo idealno i da moramo kad se dani malo produlje i ruže oko Schönbrunna procvjetaju uputiti na „popravno putovanje“, a možda i još poneko. Vrijedilo bi već sada početi istraživati nove ciljeve.


 

FOTOGRAFIJE      FOTOJ

 

  

 

 

 


 
 NA GLAVNU STRANICU  -  AL LA HEJMPAĜO