Je li engleski jezik već pobijedio?

            Odgovor SeŠna ” Riaina, irskog diplomata u Berlinu, ljudima koji iskreno vjeruju da je engleski već pobijedio, "da je vlak već otišao", kako to govore mnogi kojima esperanto nije nesimpatičan, ali misle da je kasno.  

            Ja, kao Irac, mogao bih odgovoriti da kod nas, koji možda predvodimo ostalu Europu jer već svi govore engleski i gdje je većina već izgubila vlastiti irski jezik unatrag četiri generacije, nadalje djeluje jaki pokret za irski jezik, ne prihvaćamo tvrdnju da je engleski već pobijedio.

1.      Nacionalni jezici slični su životinjama, a engleski, sada najjači, sliči lavu. Prihvatiti sadašnju dominaciju engleskog, samo zato jer je činjenica, sliči na prihvaćanje stanja u kojem sve životinje u zološkom vrtu šetaju slobodne, nakon što su provalile iz svojih kaveza. U tom slučaju lav će ubiti sve životinje, to je sigurno, jednako kao što je sigurno da će nestati svi jezici, ukoliko se ne zauzda korištenje engleskog jezika u međunarodnoj upotrebi.

Dvolično je praviti se da se to ne razumije:"Šteta je što druge životinje/jezici nisu dosta snažni da uđu u konkurenciju s lavom/engleskim na slobodnom tržištu. Njihova smrt samo potvrđuje nadmoćnost lavova/engleskog."

Kada imamo velike razlike u snazi jezika, kao sada, zakon je taj koji oslobađa, a neobuzdana sloboda ta koja tlači.
 

2.      Engleski kao međunarodni jezik sličan je prvoj serijskoj proizvodnji automobila, "modelu T Ford". To je značilo mnogo bolju situaciju u odnosu na prethodnu, ali tko bi danas htio zamijeniti svoj BMV za model T Ford"? Esperanto je kao međunarodni jezik (naglašavam ovo "međunarodni", ne znači u svim područjima korištenja) najmoderniji BMW, avion ili bicikl, prema vašem izboru.

3.      Engleski je sličan crvenoj ruži, lijepom i vrlo dragom cvijetu. Ali tko voli vrt pun ruža bez ijednog drugog cvijeta? Tom nas vrtu vodi sadašnje slobodno korištenje engleskog.

4.      I francuski je "pobijedio" prije jednog stoljeća. Latinski je pobijedio prije dvije tisuće godina. I gdje je danas? Unatoč "pobjedi" engleskog jezika, ako hoćete trgovati u Kini, naučite kineski.

5.      Vladaju li svi članovi Europskog parlamenta engleskim? Ako da, čemu služe prevodioci? Ako ne, gdje je engleski zapravo pobijedio?

6.      Poznavatelj engleskog će u Mongoliji možda uz pomoć engleskog stići do svog hotela. Esperantist će moći s Mongolima govoriti o mongolskoj kulturi na esperantu.

7.      Ako se netko hvali svojim dobrim poznavanjem engleskog, predložite mu da objasni na engleskom:

      a)      Kako pokrenuti vozilo?
b)      Kako napraviti omlet od krumpira?

     Srednje sposobni esperantist to će moći nakon nekoliko mjeseci učenja.  

            SeŠn ” Riain
           
Predsjednik Europske esperantske unije

            Pogledajte             http://www.esperanto.net                http://www.lingvo.org                  http://lernu.net