ESPERANTSKO DRUŠTVO U PETRINJI           
ESPERANTO-SOCIETO EN PETRINJA

 


 


Društvo je osnovano 18. 12. 2011. 
La societo estas fondita la 18-an de decembro 2011.

 

Diplome polaznika tečaja esperanta u prosincu 2011.  U pozadini  (s lijeva na desno) voditelj tečaja  Josip Pleadin
i desno od njega predsjednica Udruge predavača esperanta Marija Jerković
Diplomoj de la kursanoj el la decembro 2011. Malantaǔe staras maldekstre la instruinto Josip Pleadin
kaj dekstre de li Marija Jerković, prezidantino de la Unuiĝo de preleganto de Esperanto (UPE)VIJEST O OSNIVANJU DRUŠTVA
PRENESENA SA STRANICA "PORTAL 53" IZ PETRINJE, 18.12.2011:
 

PETRINJA - Bernarda Vajdić izabrana je za predsjednicu danas osnovanog Esperantskog društva Petrinja. Udruga broji 12 članova. Predsjednik sisačkih esperantista i član danas osnovane petrinjske udruge Srećko Radulović iznio je plan rada za sljedeću godinu. Za početak, je nakon tečaja, važno organizirati tjedni sastanak.

"To je zato da bismo se družili, pokušali razgovarati na esperantu. Na tim našim tjednim sastancima uvijek bi netko od nas imao zadatak da iz časopisa Tempo pročita jedan članak, da zna prevesti i da pojasni neku riječ ako bude kome nejasna," pojasnio je Radulović ideju sastanka.

Društvo će nadalje organizirati tečaj esperanta, uključiti se u aktivnosti Hrvatskog saveza za esperanto i naravno raditi na omasovljenju članstva i popularizaciji udruge. Na početku će trebati pronaći prostore za rad, a želja je pokrenuti i internetsku stranicu.

Jedna od zanimljivih činjenica vezanih za društvo je suradnja s Planinarskim društvom "Zrin" iz Petrinje. Jedna od budućih aktivnosti bit će i organizacija 11.kongresa hrvatskih esperantista 2013. u Petrinji i Sisku.

Za dopredsjednice u udruzi u nastavku osnivačke sjednice izabrane su Irena Sigur i Nataša Dorosulić. Tajnica će biti Marica Lovreković, a blagajnica Zdenka Gašparić.Predsjednik Nadzornog odbora će biti Slavko Šantek. Petrinjsko esperantsko društvo sedamnaesto je osnovano u HrvatskojVIJEST O TEČAJU ESPERANTA U PETRINJI
PRENESENA SA STRANICA "PORTAL 53" IZ PETRINJE, 3.12.2011:

PETRINJA - U Hrvatskom domu i dalje održan je tečaj esperanta. Broji 12 polaznika. Završni ispit bit će održan u subotu 17.prosinca, a dan kasnije bit će održana i Osnivačka skupština Esperantskog društva Petrinja.

Voditelj tečaja Josip Pleadin je kazao što misli o rezultatima: "Da vam budem iskren, oduševljen sam rezultatom kojeg imamo. To je jedna kompaktna grupa raznih godišta, ali su se jako dobro uklopili u jedinstvenu cjelinu. Rezultat je izuzetan. Dakle, znanje jezika kojeg će oni naučiti ovdje je iznad moga očekivanja."

Na tečaju se uči izravnom metodom, a nakon tečaja slijedi ispit i praktična primjena. Kako je zadovoljna s tečajem rekla nam je Marica Lovreković: "Jako sam zadovoljna s tečajem. Doduše, ja sam i u osnovnoj školi davno prije nešto učila esperanto, no dosta sam toga i zaboravila. Međutim, sada vidim da se to prilično dobro vraća tako da je ovaj tečaj osnova za dalje. Ne mislim stati na tome jer sam oduvijek željela produbiti esperanto."

Tečaj esperanta upisala je studentica Zdenka Gašparić: "Odlučila sam se iz ljubavi prema stranim jezicima. Čula sam za esperanto, iako vrlo malo. Htjela sam naučiti nešto novo, upoznati nove ljude i naravno tu je bila želja za novim znanjem."

Među mlađima je također studentica Bernarda Vajdić. Za tečaj je saznala čitajući Petrinjski list, a i njena mama je prije učila esperanto i otud odluka za učenjem esperanta: "Jako mi se svidio izgovor, jednostavnost čitanja, lijepa zvučnost jer sliči malo na talijanski i španjolski. Tu je isto mogućnost odlaženja na različite međunarodne konferencije gdje se sve to može u praksi upotrijebiti. To mi je baš želja. Tu je naravno i upoznavanje novih ljudi i želim biti član udruge."

Ne postoji dobna granica za upisivanje ovog tečaja. Najstarija polaznica tečaja je 66-godišnja Ivana Ramuščak: "Krenula sam zato što sam htjela naučiti nešto novo jer ja jako puno čitam i volim čitati. Na tečaju mi je dobro, upoznala sam jako mlade ljude i srednje dobi i slažemo se."

Do ovog tečaja došlo je na inicijativu predsjednika Esperantskog društva Sisak Srećka Radulovića. Kako često ističe želja je u Petrinji osnovati društvo jer je tu prije Domovinskog rata postojala duga tradicija učenja esperanta u Prvoj osnovnoj školi.

 


 


NA GLAVNU STRANICU  -  AL LA HEJMPAĜO